06 Haziran 2018 04:21

Times: Türkiye Irak Kürdistan Bölgesi'nde saldırıya hazırlanıyor

Times, 'Erdoğan'ın seçimlerde desteğini artırma umuduyla' Türkiye'nin 'Irak Kürdistan Bölgesi'ndeki Kürt milislere saldırmaya hazırlandığını' yazdı.

Fotoğraf: Muzaffer Çağlıyaner/AA

Paylaş

Times, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri öncesi desteğini artırma umudu" diye tanımladığı bir hamleyle Türkiye'nin "Irak Kürdistan Bölgesi'ndeki Kürt milislere saldırmaya hazırlandığını" yazdı. Gazetenin İstanbul Muhabiri Hannah Lucinda Smith'in imzasını taşıyan haberde, Türk Ordusu'nun neredeyse her gün yaptığı hava saldırılarıyla bölgedeki PKK'lileri sürerek Dohuk'un kuzeyindeki bölgede ileri karakollar kurduğu ifade edildi.

BBC Türkçe'nin aktardığı haberde Türk Ordusu'nın Irak'ta çoğu Türkiye ve İran sınırı yakınlarında 11 yeni üs kurduğunu belirten gazete, bölgede PKK'nin güçlü olduğunu belirtti. Daha önce Peşmerge güçleriyle birlikte savaşan Türk askerlerinin Musul'un kuzeyindeki Başika'nın etrafında da varlık gösterdiği belirtilirken IŞİD'in 2014'te katliam yaptığı Yezidi kasabası Şengal'de de Türk askerlerinin bulunduğu söylendi.

Times, tüm yeni üslerin bölgedeki başlıca siyasi güç olan ve Türkiye ile yakın güvenlik ilişkileri bulunan Kürdistan Demokratik Partisi'nin (KDP) denetimindeki bölgede olduğunu, KDP'nin rakibi Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (PUK) ise Türkiye 'nin bölgedeki varlığına karşı çıktığını söylüyor.

'YENİ BİR MÜLTECİ KRİZİ OLUR'

Gazeteye konuşan bir PUK kaynağı " PKK'nin denetiminde 700 civarında köy var. Türkiye saldırırsa, yeni bir mülteci krizine neden olur" dedi.

Haberin devamında şu ifadelere yer verildi:

"PKK Türkiye'de, AB'de ve ABD'de bir terör örgütü olarak sayılıyor. Ancak alt kolları IŞİD'le savaşta ön saflardaydı ve Batılı güçlerin desteğini alıp, geniş topraklar ele geçirdiler. Bu durum da PKK saldırılarının ana hedefi olan Türkiye'yi öfkelendirdi. Temmuz 2015'de çöken ateşkes, Türkiye'nin doğusunda 3 binden fazla kişinin öldüğü şiddette yol açtı. Türkiye, PKK bağlantılı YPG'ye karşı operasyona bu yıl başladı. Ülkede Afrin operasyonuna destek büyüktü. Erdoğan'ın rakipleri bile destek verdi"

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye'nin geçen Mart ayındaki zaferinden yararlanmak için vakit kaybetmediğini" söyleyen Times, askeri kıyafetler giyen Erdoğan'ın müzik ve televizyon yıldızlarıyla birlikte Suriye sınırındaki birlikleri ziyaret ettiğini hatırlattı.

Gazeteye konuşan American Progress adlı düşünce kuruluşundan Max Hoffman ise "Erdoğan'ın bir seçim tehdidi gördüğünde, sıklıkla askeri yöntemlerle, ülke dışına tepki vermek gibi bir sicili var" diyor. (HABER MERKEZİ)

Fatih Polat yazdı: Kandil ile sandık arasında

ÖNCEKİ HABER

Zerrin Güngör'ün Erdoğan ile çay toplaması özel hayatmış

SONRAKİ HABER

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nauert: YPG çekileceğini söyledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa