05 Haziran 2018 22:21

Mardin: Eğilimler değişse de seçim HDP ve AKP arasında geçecek

HDP’nin 4, AKP’nin 2 milletvekili çıkardığı Mardin'de tuttuğumuz nabızda 24 Haziran seçimlerinin de bu iki parti arasında geçeğini gösteriyor. 

Fotoğraf: Sertaç Kayar

Paylaş

Fırat TOPAL
Mardin

Bölge illerinde seçimin nabzını tutmaya devam ediyoruz. Bu seferki durağımız Mardin. Ramazan ayı olmasından kaynaklı sabah saatlerinin sakin olduğu kentte, partilerin sabah saatlerinde seçim çalışmaları da sakin geçiyor. Yer yer AKP, İyi Parti, HDP’nin seçim araçlarının caddelerde dolaştığını görüyoruz. Sınav sistemine eleştirileri olan kimi gençlerin iktidarın kendilerine yaptığı yardımlardan dolayı Erdoğan’ı destekleyeceklerini söylediği kentte, daha önce AKP’ye oy vermiş yaşlılar ise böyle düşünmüyor. Her millet ve inançtan adayların yer aldığı HDP ise kentte yurttaşlardan olumlu not almış durumda. Son 1 Kasım seçimlerinde HDP’nin 4, AKP’nin 2 milletvekili çıkardığı kentte tuttuğumuz nabızda 24 Haziran seçimlerinin de bu iki parti arasında geçeğini gösteriyor. 

MADDİ YARDIMLAR GENÇLERİ ETKİLİYOR

Öncelikle Kürt ve Arap yurttaşların yoğunlukta olduğu bir mahalle olan Sahurkapı Mahallesi’ne gidiyoruz. Mahallede bulunan Babuçsor Parkı’na doğru ilerlerken birkaç gencin parkta oturup muhabbet ettiklerini görünce yanlarına gidiyoruz. ‘Aranızda seçimde oy kullanacak var mı?​’ diye soruyoruz. Emre, “Ben kullanacağım hem de ilk oyumu” diyor ve ardından arkadaşı Halil İbrahim, “Ben de” diye katılıyor. Emre ve Halil İbrahim, ikisi de 18 yaşında ve ilk defa oy kullanacaklar. Emre’ye ilk oyunu hangi taleplerle, kime oy vereceğini soruyoruz. Emre, sınav sisteminin sürekli değişmesinden şikayetçi olduğunu belirterek, “Her gün sınav sistemi değişiyor. Sabit bir düzen olması lazım, verimli bir eğitim almak istiyoruz” diye eleştirilerde bulunuyor ancak öğrencilere burs yardımı yapıldığı için oyunu Erdoğan’a vereceğini söylüyor. Daha sonra Halil İbrahim’e soruyoruz. O da sınav sisteminin sürekli değişmesinden dert yanıyor ancak oyunu Erdoğan’a vereceğini belirtiyor. Halil İbrahim ise nedenini şöyle açıklıyor: “Ben köyde yaşıyorum, servis bedava bizi alıp götürüyor. Artık her ilde üniversite var. Geçmişle kıyasladığımızda daha iyi bir ülke. Diğer adayların vaatlerini yerine getirebileceğini düşünseydim onlara verirdim oyumu.” İki genç Mardin’de seçimin AKP ve HDP arasında geçeceğini düşünüyor. 

YAŞLILAR: PARA, EKMEK, HUZUR YOK

Sahur Mahallesi’nde dolanmaya devam ediyoruz. Küçük bir bakkalın önünde oturan 2 yaşlı adama yaklaşıp, selam verdikten sonra gazeteci olduğumuzu belirtikten sonra “Ne soracaksan, çabuk sor. Namaza gideceğiz” diyorlar. Bakkal Sahibi Mehmet Ali’ye, kime, neden oy vereceğini soruyoruz: “Belki İnce’ye veririm, İnce akıllı birine benziyor. Bak, ben 2 defa AKP’ye oy verdim önceki seçimlerde, fakat bu defa yok.  Televizyona çıkıp konuşmakla olmuyor. Sokağa çıkıp bir insanlara sorsunlar, ne haldeler? Çıkıp diyorlar bunu yaptık, şunu yaptık hani nerede? Bir tek fakir mi görmüyor yaptıklarını? Bize para yok, ekmek yok, huzur yok o zaman oy da yok” diyor. 

‘ARTIK KÜRTLER UYANDI’ 

Daha sonra Kürtlerin yoğun yaşadığı Saracoğlu Mahallesi’ne doğru yol alıyoruz. Yol kenarında bulunan oto yıkama önünden geçerken 50 yaşındaki Beşir Belge, bizi ilkin DEDAŞ çalışanı sanıyor. Yanına yaklaşıp gazeteci olduğumuzu söylediğimizde, gülümsüyor ve sohbet ediyoruz. Oyunu hangi partiye vereceğini soruyoruz. Belge “Tabii ki oyumu HDP’ye vereceğim. HDP’nin aday listesine bakıyorsun, Alevi’si, Kürt’ü, Laz’ı, Çerkes’i tüm kesimler içerisinde yer alıyor. AKP’nin burada çıkaracağı en fazla bir vekil olacak, o da gelip burada Kürtlerin onuruyla oynayacak, yok sayacak seçim zamanı gelip ‘Kürt kardeşlerim’ diyecek, artık Kürtler uyandı bunları yemez. Biz bu ülkede savaş çıksın, insanlar ölsün istemiyoruz. Barış, huzur olsun istiyoruz. Sandığı Fizan’a da götürseler gidip oyumuzu kullanacağız. Bunu HDP’yi baraj altında bırakmak için yapıyorlar. Biliyorlar HDP barajı aşınca, tek adam olamayacak. Sonuç 5’e 1 HDP alır” diyerek düşüncülerini net olarak açıklıyor. 

‘BÖYLE DEMOKRATİK SEÇİM ORTAMI MI OLUR?​’

Belge, konuşma sırasında yoldan geçen arkadaşına  “hocam” diye seslenerek yanımıza çağırıyor. 66 yaşındaki Emekli Öğretmen Abdulvahap Omuzlar’a seçimleri soruyoruz. Omuzlar, cumhurbaşkanını eleştirdikleri için belediye başkanları ve milletvekillerini yargıyı baskılayarak cezaevinde tutulduğu bir süreçte demokratik bir seçim olamayacağını ifade ederek, “Bu ülkede her şeyi elinizde bulunduracaksınız, istediğiniz gibi yöneteceksiniz ve ondan sonra diyeceksiniz ki ‘Eşit koşullarda seçime gidiyoruz’ diyeceksiniz. Eğer bir genel başkanın cumhurbaşkanı adayı olan bir partinin içeride olup da bir kanalda beş dakikalık bir konuşmasını kendi sesinden duymuyorsa, beş dakikalık bir konuşmasına bile engel konuluyorsa; böyle demokratik seçim ortamı mı olur? Yine de HDP 5’e 1  alır burada” diyor. 

MARDİN’DE UMUDU MHP’DE GÖRÜYOR

Mahallede dolaşmaya devam ediyoruz.  Bir süre sonra kapalı olan bir kıraathanenin önünde gölgede oturan  3 yurttaş görüyoruz. Selam verdikten, gazeteci olduğumuzu söylüyoruz. 53 yaşındaki Mehmet Şah Bingöl, söylediği her şeyi yazmamız şartıyla konuşacağını söylüyor. Bingöl, cumhurbaşkanlığında Erdoğan’ı destekleyeceğini fakat oyunu milletvekili seçiminde MHP’ye vereceğini belirtiyor. “CHP, BBP ve HDP’yi sil, en dürüst parti MHP’dir” iddiasında bulunan Bingöl, düşüncesini açıklarken kafasının epey karışık olduğu dikkat çekiyor. “CHP zaten buradan çıkaramaz. HDP’yi destekledik. 80 vekil gönderdi, karşılığında hiçbir şey yok, şansını kaybetti. MHP askerin, polisin, milletin değerini biliyor. Hem milletçi hem devletçi, hem toprakçıdır. MHP, burada gelip çalışma yapsa vekil bile çıkarır. MHP’ye Türk milliyetçisi diyorlar ama öyle değil yani  tüm milleti kapsayan, ekmek partisidir. MHP, olmasa Yahudiler ile ABD Türkiye’yi zora sokar. MHP’nin  tabanı dış güçlerle uğraşıyor ama kimsenin bundan haberi yok. Buraya en çok zarar veren CHP, en büyük yatırımı yapan AKP, ama MHP’ye oyumu vereceğim, daha gerçekçi daha samimi çünkü. Yatırım yapsa yapmasa milletine yalan konuşmaz.  AKP’de  iyi ama MHP gibi değil. Burada AKP çıkarır, HDP’de çıkarır burada tabanları  var”  diyor. 

 

ÖNCEKİ HABER

Fas’ta protestolar: 6. Muhammed’in bir planı var mı?

SONRAKİ HABER

Eğitim emekçilerinin hazırladığı tiyatro oyunu yeniden sahnelerde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...