31 Ağustos 2012 08:35

‘Nilüfer Çayı zehir akıyor’

BURSA’nın Nilüfer ilçesinde sanayi kuruluşlarının atıklarının döküldüğü Nilüfer Çayı’nın zehir aktığını söyleyen köy sakinleri ve kitle örgütü temsilcileri, derenin temizlenmesi istemiyle eylem yaptı. Köylüler, kimyasal atıklarını dereye akıtan fabrikalara kesilen 75 bin liralık cezan

‘Nilüfer Çayı zehir akıyor’
Paylaş

BURSA’nın Nilüfer ilçesinde sanayi kuruluşlarının atıklarının döküldüğü Nilüfer Çayı’nın zehir aktığını söyleyen köy sakinleri ve kitle örgütü temsilcileri, derenin temizlenmesi istemiyle eylem yaptı. Köylüler, kimyasal atıklarını dereye akıtan fabrikalara kesilen 75 bin liralık cezanın az olduğunu dile getirdiler.
Şehirde, Marmara Denizi’ne akan tek dere olan Nilüfer Çayı’nın fabrikaların kimyasal atıkları ile kirlenmesi köylüleri ve çevre örgütlerini ayağa kaldırdı. Çayönü köyünden sonra Çaylı köyünde buluşan köy sakinleri ve Kimya Mühendisleri Odası yöneticileri, çiftçinin ürünlerini bu çaydan suladığına dikkat çekti. Köy sakinleri, “Yıllardır haykırıyoruz. Kirli dereden akan suyu hayvanların bile tüketmesi sakıncalı; ancak gerekli tedbir alınmadı. Kokusundan bile gelen misafirlerimiz durmak istemiyor.” diye tepkilerini dile getirdi.
Nilüfer Çayı’nın Bursa kent merkezine girdikten sonra kirlendiğine dikkat çeken Bursa Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Ali Uluşahin ise cezaların yeterli olmadığını öne sürdü. Uluşahin şunları kaydetti: “Haykırıyoruz; Nilüfer Çayı zehir akıyor. Yaptığımız analizler sudaki kimyasal madde oranının çok yüksek olduğunu gösteriyor. Kimyasallar, suyun içindeki oksijeni bitiriyor ve çürükçül bakteriler ortaya çıkıyor. Suyun çürümüş yumurta gibi kokması da bundan kaynaklanıyor. Kimyasal maddeler ile sulanan sebzeler yenildiğinde vücuttaki o kimyasallar artık atılmıyor. Bunun sonucunda da sinir hastalıklarından tutun kanser ve cilt hastalıklarına kadar birçok hastalık baş gösteriyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Nilüfer’i kirleten bazı sanayicilere 75 bin TL ceza kesti. Bu cezalar yeterli değil. Sağlığımızın değeri 75 bin lira olamaz. Birlik olup caydırıcı cezalar kestirmeliyiz.”
Bursa Tabipler Odası ve Çevre Komisyonu Üyesi Dr. Şeref Tuzcu da “Artık derenin yanından bile geçemiyoruz. Nilüfer Çayı’nın etrafında yerleşmiş insanlarız. Bu toprakta büyüdük. Bu toprakta çocuklarımızı büyütüyoruz. Buradan başka gidecek yerimiz yok, ama kanalizasyon akan ya da kimyasal akan çayı istemiyoruz. Nilüfer Çayı’nda sadece sanayi değil, Bursa’nın diğer atıkları da var. Nilüfer tüm Bursa’nın sağlığını tehdit ediyor fakat buraları biz kirletmiyoruz. O zaman kirletenlerin kirletmesini önlemekten başka çaremiz yok.” dedi.
Ekolojik Yaşam Derneği (EKO-DER) Başkanı Arca Atay, fabrika atıklarının dereyi kirlettiğini kaydetti. Atay, “Nilüfer Çayı’nın balık tutulan yüzünü çocuklarımız hiçbir zaman görmedi, ama bizler görmeleri için çaba sarf ediyoruz. Fabrika atıklarını Nilüfer Çayı’na dökenlerle ilgili dik duruş sergiliyoruz. Çocuklarımıza kötü bir miras bırakmak istemiyoruz. Yetkililer bu sorunu çözmeli.” diye konuştu. (BURSA)

ÖNCEKİ HABER

İSO ikinci 500’ü açıkladı

SONRAKİ HABER

Taş ocaklarının kapanması için yol kestiler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...