31 Ağustos 2012 08:12

‘4+4+4 dayatmasından vazgeçin’

Çok sayıda eğitim örgütü ve siyasi partiler Eğitim Sen Genel Merkezinde bir araya gelerek hükümeti 4+4+4 eğitim modelini geri çekmesi konusunda uyardı. Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız, bu eğitim modeli dayatmasının çocukların ve toplumun geleceğini açıkça tehdit ettiğine dikkat çekti.Eğitim Sen

‘4+4+4 dayatmasından vazgeçin’
Paylaş

Eğitim Sen Genel Merkezinde bugün yapılan basın toplantısına eğitim örgütleri ve siyasi partilerin temsilcileri katıldı. Toplantıda konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız, 4+4+4’ün eğitimde yaşanan sorunları derinleştirdiğine dikkat çekti. Yıldız, toplumun en geniş kesimleri tarafından yükselen itirazların dikkat alınmasının zorunlu olduğunu belirterek, “Bizlerin bugün burada ortaya koyduğumuz tutum; herkese eşit, parasız, laik, bilimsel ve ana dilinde eğitim hakkı mücadelesinin ülke çapında yaygınlaşması ve güçlenmesi açısından büyük önem taşımaktadır” dedi.  

‘OKUL KAPILARI KAOSA AÇILACAK’

“4+4+4 dayatması nedeniyle okul kapıları yeni eğitim-öğretim yılında büyük bir kaosa açılacaktır” diyen Yıldız, eğitimde yaşanacakların tek sorumlusunun ise AKP iktidarı olacağına dikkat çekti. Topluma da bir çağrı yapan Yıldız, ortak talepler etrafında hareket ederek sürece halk ve emekçiler tarafından müdahil olunması gerektiğini belirtti. Yıldız, ailelere ve topluma yaptığı çağrının aslında bir görev ve zorunluluk olduğunun da altını çizdi. Yıldız, Milli Eğitim Bakanlığının da tüm tepkileri değerlendirerek, soruna eğitim bilimi açısından yaklaşması gerektiğini vurguladı. Yıldız, “Okula başlama yaşında ısrar, çocuklarımıza yapılacak en büyük kötülüktür. Bu yaş grubundaki çocukların ruhsal, duygusal ve bilişsel gelişimi açısından ciddi sorunlar yaratacak, çocuğun bütün eğitim yaşamı ve sonrasında telafisi mümkün olmayan olumsuzluklar ortaya çıkaracaktır” dedi.

5 yaşındaki  (60-71 aylar arası) çocuğun zihinsel, fiziksel, sosyal ve psikolojik olarak ilkokula henüz hazır olmadığının altını çizen Yıldız, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu konuda geri adım atmaması durumunda yüz binlerce çocuk, ne yazık ki eğitimde 4+4+4 dayatmasının kobayları olmaktan kurtulamayacaklardır” dedi. Yıldız, “Eğitimde tam bir alt üst oluş yaşanmaktadır” dedi.

‘BİRKAÇ OKULU SÜSLEYECEKLER’

Önceki dönemde 1 milyon 200 bin çocuğun okula başladığını, bu yıl sayının 2 milyona ulaşacağını belirten Yıldız,  sınıf mevcutlarının ise otomatik olarak 70-80’e çıkacağını söyledi. Yıldız, “Henüz oyun çağında olan ve okulla daha yeni tanışacak çocukları, üçer kişilik sıralarda balık istifi sınıflarda tutmak mümkün olmayacaktır. Başta İstanbul olmak üzere, nüfus yoğunluğu yüksek olan bütün yerleşim birimlerinde, ortalama 80 kişilik kalabalık sınıflarda öğrencilere eğitim vermek mümkün değildir” dedi. Yıldız, okulların altyapısının ve fiziki donanımının da yetersiz olduğunun altını çizdi. Çocuklara uygun sıra, sandalye, merdiven ve tuvalet olmadığını ifade eden Yıldız, ilkokulların 8-9 yaş arası çocuklar için yapıldığını hatırlattı.

AKP hükümetinin bazı illerde bir-iki okulu süsleyip, 5 yaşındaki çocuğun eğitimine uygun hale getirerek göz boyamaya çalışacağını vurgulan Yıldız, on binlerce ilkokulun bu eğitime hazır olmadığının altını çizdi. Bu eğitim modeliyle amaçlananın hem eğitimli hem de ucuz iş gücü yaratmak olduğunu kaydeden Yıldız,  “4+4+4 uygulaması ile çocukların okul ortamlarının dışına çıkarak ucuz ve niteliksiz iş gücü kaynağı haline dönüşmelerine zemin hazırlanmıştır” dedi.

‘SESSİZ VE TEPKİSİZ KALMAYACAĞIZ’

Eğitimde yaşanan kaos karşısında sessiz ve tepkisiz kalmayacaklarını ifade eden Yıldız, “Yıllardır eğitim sisteminde yaşanan yoğun ticarileştirme uygulamaları ve eğitimi dinselleştirme adımlarına karşı toplumun en geniş kesimleri ile birlikte yürütülecek birleşik bir mücadelenin önemini vurguluyoruz” dedi. Yıldız, “Okulumu geri istiyorum”, “5 yaşındaki çocuğumu okula göndermiyorum”, “Herkese eşit, parasız, laik, bilimsel ve ana dilinde eğitim” gibi talepler çerçevesinde yaptıkları eylem ve etkinliklerin eylül ayında da süreceğini dile getirdi.

Yıldız’ın yaptığı ortak açıklamanın altında imzası bulunan kurumlar şunlar: Eğitimciler Derneği (Eğit Der), Öğrenci Velileri Derneği (ÖVDER), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Genel- İş, Sosyal İş, EMEP, BDP, ÖDP, Halkevleri, Emekli Sen, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘İkinci öğretimi harcatmayacağız’

SONRAKİ HABER

‘Patron Bakanlıktan korkmuyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...