31 Ağustos 2012 05:03

Acil servis ücreti icralık yapacak

İş kazası, trafik kazası geçirmiş olabilirsiniz. Trafikte zorunlu sigortanız yoksa ve işyerinde sigortalı çalışmıyorsanız, acil servisler size ücretsiz değil. Başta ücret ödenmeyen hizmet sonrası, gerekli belgeler hastaneye ulaşmadığı takdirde, sizden icra yoluyla büyük paralar talep edilebilir. TTB Genel Sekreteri Beyazıt İlhan, acil

Acil servis ücreti icralık yapacak
Paylaş
Selmane Ertekin

‘Ücretsiz’ diye bildiği acil servislere giden hastaları, sonradan evlerine gelen icralar şoke ederken, TTB Genel Sekreteri Bayazıt İlhan, Hükümetin, sağlığı paralı hale getirirken, buna karşın özellikle acil servislerin ücretsiz olduğu yönünde açıklamalar yaptığını, ancak acil servislerin ücretsiz olmadığını söyledi. Gazetemize acil servislerde sağlık hizmetlerine ilişkin bilgi veren İlhan, “Hükümet ‘Acil servisten ücret alınmıyor’ diyor, ancak gerçek hayat böyle seyretmiyor. Sağlık sigortan yoksa, GSS kapsamı içinde değilsen, prim borcun varsa, GSS aylık ödemesini yapmamışsan ‘Acil servisler ücretsiz’ lafı geçersizleşiyor” dedi.

HASTALARA RENK AYARI YAPILIYOR

Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) yeniliklerinden birinin de acil servislerde uygulamaya konulan ‘triyaj modeli’ olduğunu anlatan İlhan, bunun da hastanın kodlanması anlamına geldiğini söyledi. İlhan, “Acil servise başvuran hastalar kırmızı alan, sarı alan ve yeşil alan olmak üzere kodlanıyorlar” dedi. Aciliyet durumuna göre kodlanan sınıflandırılan uygulamanın adı ‘triyaj’.

Triyaj uygulamasında hastaların başvuru önceliğine göre değil, tıbbı durumlarının aciliyetine göre sıralandığını vurgulayan İlhan gelişmeleri şöyle anlattı: “Eğer kişi yeşil alan bölümünde ise, bu kişi acil servise de başvursa katkı payı ödemekle yükümlü. Hastanın SGK’ya bağlı olduğu ortaya çıkmazsa, sosyal güvencesi yoksa, GSS’den dolayı prim borçları varsa,  SGK’nın ilgili bölümünden provizyon alamıyor. Hasta orada bir belge imzalamak zorunda kalıyor. Yapılan tetkikler, muayene ücreti adresine icra takibi olarak gidiyor.”

ACİL HASTAYA İCRA TAKİBİ

Tedavinin tamamının acil seyretmediğinin altını çizen İlhan, “Acil servisten hasta giriş yapıyor, acil müdahalesi yapılıyor ama normal servise alınarak tedavisi sürüyor. Acil servislerdeki işlem bittikten sonra normal kliniğe yatırılıyor orada acil olmadığı söylenen tedaviler sürüyor. O tedaviler de kişiye yüklü faturalar olarak dönebiliyor” diye anlattı süreci.

Acilin o anda yapılan hizmet olduğunu belirten İlhan, bunların ücretsiz yapıldığı anlamını taşımadığının altını çizdi. Trafik kazalarının, iş kazalarının belgelenmesi gerektiğine dikkat çeken İlhan, belgelenmez ise trafik kazası, iş kazası geçiren kişiye de tedavi masraflarının faturalandırıldığını hatırlattı.

HASTAYLA KARŞI KARŞIYA

Hastaların ve hekimlerin triyaj uygulaması nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını belirten İlhan, “Sağlıkta dönüşümü hayata geçirenler hasta ile karşılaşmıyor. Hastayla karşılaşanlar sağlık çalışanları, doktorlar oluyor” dedi.

Bu ve benzeri uygulamalar nedeniyle sağlık çalışanlarının, özellikle acil servislerde şiddete maruz kaldıklarını vurgulayan İlhan, “Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet daha önceleri sıfırdı demiyoruz, bu uygulamalar karşısında sağlıkçılara karşı şiddetin arttığına dair çok fazla veriler var. Bunun esas sebebi hükümetin, siyasilerin ortaya serdikleri pembe tabloyla gerçek hayat arasındaki uyumsuzluk. Yurttaşlar hastaneye gittiklerinde siyasetçilerin bahsettiği gibi bir tabloyla karşılaşmıyorlar, pek çok sorunla karşılaşıyorlar. Ve zannediyorlar ki bu sorunlar sağlık hizmeti verenler, sağlık çalışanlarından  kaynaklanıyor” diye konuştu.

ACİLLER DIŞINDA DA ÜCRET İSTENECEK

Hastanelerde acil servisler dışında da ücret istendiğini, giderek istenen ücretlerin arttığını belirten İlhan, SGK’nın çıkardığı tebliğlerle vatandaşın ücretsiz aldığı hizmetlerin giderek daraltıldığını söyledi. İlhan sağlıkta gelinen noktayı şu sözlerle gözler önüne serdi: “GSS kapsamında olmanız artık, Türkiye de ücretsiz tedavi olacağınız hatta sadece katkı paylarıyla tedavi olacağınız anlamına da gelmiyor. Gittikçe daha fazla işlem GSS kapsamı dışına çıkarılacak. Bunun karşısında sizin, tedavi ücretlerini cebinizden ödemeniz gerekecek, ‘cebimden ödemeyeyim’ derseniz  tamamlayıcı sigorta yaptırmanız gerekecek, özel sigortalara her ay bir de ailenizde kişi başına en az 50 TL ödemek  zorunda kalacaksınız”
(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kürt gence slogan attığı bahanesiyle iş verilmedi

SONRAKİ HABER

Sinyal İstihbarat Başkanlığımız hayırlı olsun!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...