31 Ağustos 2012 10:54

Savaşa karşı barış talebi

1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle birçok ilde yapılacak miting hazırlıkları devam ederken, halkın mitinglere katılımı için açıklamalar da yapılıyor. Özellikle hükümetin yürüttüğü savaş politikalarına karşı barış talebi bir kez daha 1 Eylülde alanlarda yankılanacak. DTK ise yaptığı aç

Savaşa karşı barış talebi
Paylaş

İZMİR BARIŞI DESTEKLEYECEK 1 Eylül Dünya Barış Günü kapsamında İzmir’de yarın çeşitli eylem ve etkinlikler gerçekleşecek. Yarın, yıllardır ülkemizde devam eden ve son olarak da Suriye meselesi üzerinden gündeme gelen savaşa, bir kez daha barış sesleriyle karşı çıkılacak. Görüştüğümüz sendika ve kurumlar, içeride ve dışarıda güdülen savaş politikalarına karşı olduklarını ifade ettiler.

KESK, BARIŞ İÇİN ALANDA OLACAK

1 Eylülde Halkların Demokratik Kongresinin çağrısıyla Gündoğdu Meydanında gerçekleşecek olan mitinge, KESK İzmir Şubeler Platformu da pankartıyla katılma kararı aldı. Eğitim Sen 6 No’lu Şube Başkanı ve KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Duran Sınacı, Suriye meselesi üzerinden gündeme gelen sorunu, “Ortadoğu bir barut fıçısı ve AKP de elinde bir meşale ile tehlikeli bir oyun oynuyor” diye tanımladı. Kürt sorununun çözümsüzlüğü üzerinden, asker, polis ve sivillerin hayatını kaybettiğini hatırlatan Sınacı, “Biz hiç bir yerde kan dökülsün istemiyoruz. Türkiye’de de akan kanın durmasını istiyoruz. Artık Türkiye halklarının daha fazla ölüme tahammülü kalmadı. Kamplaşmayı değil kardeşliği örmeliyiz. Biz eşit vatandaşlık temeline dayalı, kardeşçe bir yaşamı savunuyoruz” diye konuştu. Türkiye’nin kendi hakları ve komşu halkları ile barış içinde yaşaması gerektiğini söyleyen Sınacı, barış için alanda olacaklarını ve İzmirlilerin de barış talebini destekleyeceklerini belirtti.

‘KARDEŞİ KARDEŞE KIRDIRIYORLAR’

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Ali Çeltek, “Emperyalizm dünyanın her tarafında kendi sınıf çıkarı için savaş çığırtkanlığı yapıyor. Gerek Ortadoğu, gerekse de dünyanın başka yerlerinde dostu dosta, kardeşi kardeşe kırdırıyor” dedi. Barış gününün bu sene her zamankinden daha önemli olduğunun altını çizen Çeltek, Türkiye ve dünya emekçilerinin 1 Eylülü bu çerçevede kutlaması gerektiğini dile getirdi.

ÇALGILARIYLA BARIŞI İSTEYECEKLER

İzmir Müzisyenler Dernek Başkanı Oktay Çaparoğlu “Savaş tamtamları çalanların kulaklarında bizim barış tamtamlarımız inleyecek” dedi. Müzisyen Aram Tigran’ın “Dünyaya bir daha gelirsem, ne kadar tank, tüfek ve silah varsa hepsini eritip saz, cümbüş ve zurna yapacağım” sözünü hatırlatan Çaparoğlu, savaşa ve şiddete karşı dernek olarak davul, darbuka, maracas, def ve bendirleriyle alanda barış taleplerini dile getireceklerini ifade etti.

Yarın Gündoğdu Meydanı’nda gerçekleşecek olan miting, saat 17.00’de başlayacak. Mitinge Sanatçı Suavi ve Ferhat Tunç da katılacak. (İzmir/EVRENSEL)


ADIYAMAN’DA 1 EYLÜL ÇAĞRISI

Adıyaman Emek ve Demokrasi Platformu 1 Eylül Dünya Barış günü Adıyaman’da yapılacak olan barış yürüyüşü için açıklama yaparak katılım çağrısında bulundu.

Aralarında sendika ve kitle örgütlerinin yer aldığı platform Adıyaman KESK Toplantı Salonunda basın açıklaması yaptı. Ortak açıklamayı platform adına konuşan Adıyaman Baro Başkanı Avukat Demirhan Seçilmiş, 1 Eylülü ölümlerin ve çatışmaların yaşandığı bir dönemde karşıladıklarını söyledi. Şiddet ve çatışmanın artığını da belirten Demirhan, “Bu gidişe insanlık adına dur dememiz gerekiyor. Bunun için tarihten süzülerek gelen evrensel tüm insani değerlere sahip çıkan sivil bir direnişin savaş ve çatışma isteyen baskıcı şiddet anlayışının karşısında sesini daha da yükseltmesi gerekir” diye konuştu. Adıyaman’da 1 Eylülde saat 12.30’da Adıyaman DSİ önünde buluşularak, barış zinciri oluşturulacak yapılacak yürüyüşün ardından basın açıklaması yapılacak. (AdıyamanEVRENSEL)


DTK: NEWROZ COŞKUSUYLA 1 EYLÜLE

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), savaş ve çatışma sürecinin derinleştiği bir dönemde 1 Eylül Dünya Barış Günü’nün daha da bir anlam kazandığına dikkat çekerek, 1 Eylülde yapılacak “Demokratik Çözüm ve Müzakere” mitinglerine katılım çağrısı yaptı.

DTK, 1 Eylül’le ilgili yazılı açıklama yaptı. Türkiye’nin çok sancılı bir süreçten geçtiği belirtilen açıklamada, çatışmaların derinleştiği, Kürt halkının ise haykırdığı özgürlük taleplerinin zor ve baskıcı yöntemler ile susturulmaya çalışıldığı kaydedildi. Açıklamada, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecride dikkat çekilerek Kürtlere ve toplumsal muhalefete yönelik yapılan baskı ve şiddet politikalarının uygulanmaya devam edildiği belirtildi. Devletin çözüm getirmeyen politikalardan vazgeçmesi istenen açıklamada, “Kürt sorunun demokratik yollarla çözümü için müzakerelerin bir an önce başlaması gerekmektedir” denildi.

Savaş ve çatışma sürecinin derinleştiği bu süreçte 1 Eylül Dünya Barış Günü’nün daha da bir anlam kazandığı vurgulanan açıklamada, 1 Eylül’de düzenlenecek olan “Demokratik Çözüm ve Müzakere” mitinglerinin halkların taleplerini yüksek bir sesle ifade etmek için önemli bir zemin sunduğu belirtildi.  Açıklamada, onurlu bir barışın gerçekleşmesinin halkların demokratik direniş ve mücadelesiyle gerçekleşeceği belirtilerek, “Mitinglere başta halkımız olmak üzere demokrasiden, özgürlüklerden, emekten, barıştan yana olan herkesi Newroz coşkusuyla katılım sağlamaya davet etmekteyiz” denildi. (DİYARBAKIR)


DERSİM’DE SEYİT RIZA PARKI'NDA

Dersim’de 1 Eylül nedeniyle HDK basın açıklaması yaptı. KESK Toplantı salonunda yapılan açıklamayı HDK adına Hüsniye Mavi okudu.

Mavi, savaşa karşı olanların, Kürt sorununun çözümünü isteyenlerin barış ve eşitlikten yana olanların 1 Eylül’de güçlerini birleştirmeleri gerektiğini belirtti. Yapılacak olan mitinglere katılım çağrısı yapan Mavi, AKP’nin politikaları nedeniyle ülke içinde ve komşulara karşı savaş politikası yürütüldüğünü söyledi. Mavi, Dersim’de 1 Eylül’de saat 11.00’de Yer altı Çarşı üzerinde toplanıp Seyit Rıza Parkı’na yürüyüş yaparak, mitingin burada yapılacağını belirtti. Mitinge BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata da konuşmacı olarak katılacak. (DersimEVRENSEL)


ALTINOLUK ‘TA BARIŞ ŞÖLENİ

HDK, “Savaşa karşı barış” sloganı ile başlattığı batış şölenlerinden birini de Balıkesir’e bağlı Altınoluk ilçesinde yaptı. BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü’nün konuşmacı olarak katıldığı etkinliğe İlkay Akkaya, Ferhat Tunç ve Suavi şarkı ve türküleri ile renk kattılar. Kürkçü yaptığı konuşmada, tüm ezilenlerin ve emekçi halkın barış için birleşerek mücadele etmesi gerektiğini belirtti. (Balıkesir/EVRENSEL)


BARIŞ ANNELERİ BARIŞ İÇİN ALANDA

İstanbul Barış Anneleri İnisiyatifi, çatışmaların durması için 1 Eylül Dünya Barış Günü Kadıköy İskele Meydanı’nda düzenlenecek mitinge katılım çağrısı yaptı.

Taksim Gezi Parkı’nda düzenlenen açıklamaya, BDP İstanbul İl yöneticileri de destek verdi. Açıklamayı yapan Barış Anneleri İnisiyatifi Aktvisiti Güler Buğday, Türkiye ve Ortadoğu’daki çatışmalara dikkat çekerek, her gün çocuklarının, gençlerin yaşamını yitirdiğini söyledi. “Kurşun adres sormaz” diyen Buğday, “Çocuklarımız ölüyor. Türk ve Kürt anneleri gelin beraber olalım ve çocuklarımız ölmesin. Bu kan dursun. Barış yolu açılsın” dedi. Buğday, herkesi 1 Eylül mitingine katılmaya çağırdı. İHD İstanbul Şubesi, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde beyaz önlüklerle barış için meşaleli yürüyüş düzenleyecek. İHD İstanbul Şubesi, “Savaşa Son! Kürt Sorununda Acil Demokratik/Barışçıl Çözüm” demek için 1 Eylülde saat 19.30’da Dolmabahçe’den Beşiktaş Barbaros Parkı’na yürüyüş yapacak. İHD; yapılacak yürüyüşe herkesi davet etti. (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

‘Dindar ve kindar nesil’ müfredatı

SONRAKİ HABER

‘Kıdem tazminatından uzak durun’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...