31 Mayıs 2018 04:55
Son Güncellenme Tarihi: 31 Mayıs 2018 15:41

Nurhak’ta katledilen Cemgil, Manga ve Özdoğan anılıyor

Nurhak Dağı'nda katledilen Sinan Cemgil, Kadir Manga ve Alpaslan Özdoğan, ölümlerinin 47. yılında anıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Denizlerin serbest kalması için Kürecik'teki NATO radar üssünü basmaya giden Sinan Cemgil, Kadir Manga, Alpaslan Özdoğan katledilişlerinin 47. yılında anıldı. Nurhak Dağı'ndaki çatışmada yaşamını yitiren THKO Üyesi Alpaslan Özdoğan İzmir’de mezarı başında anıldı. Anmada yapılan konuşmalarda “Onların bıraktığı miras, ülkeye, halka ve devrime koşulsuz bağlılıktı” denildi.

Buca Eski Mezarlığındaki anmaya Özdoğan’ın ailesi ile EMEP, HDP, CHP, BEKEV, 78’liler Girişimi, İmece Der üyeleri katıldı. ‘Unutmadık, Unutturmayacağız’ pankartının açıldığı anmada ‘Faşizme Ölüm Halka Hürriyet’, ‘Kahrolsun Faşist Diktatörlük’, ‘Gençlik Gelecek, Gelecek Sosyalizm’, ‘Yaşasın Devrim ve Sosyalizm’ sloganları atıldı. Ortak basın açıklamasını okuyan 78’liler Girişimi Sözcüsü Servet Ali Çınar, onların bıraktığı mirasın ülkeye, halka ve devrime koşulsuz bağlılık olduğunu belirterek “İçeride ve dışarıda savaş kışkırtıcılığı sürdürülüyorsa, OHAL ve KHK’Ierle tek adam rejimi inşa edilmeye çalışılıyorsa, buna karşı mücadele edebilmenin ışığı, bu devrimcilerin anılarında yatıyor. Onların sahici devrimciliği, kararlılığı ve fedakarlığı bize bugün de yol gösteriyor. O nedenledir ki; ideolojide, bilinçlerde, yüreklerde, resmi olmayan tarihte, gençliğin şarkılarında, şiirlerinde, öykülerinde, Kürt ve Türk halklarının emperyalizme, kapitalizme, sömürgeciliğe ve yeni-sömürgeciliğe karşı mücadelesinde yaşamaya devam edecekler” dedi.

‘24  HAZİRAN’DA ONLAR GİBİ HAYIR DİYECEĞİZ’

Emek Gençliği adına konuşma yapan Yunus Alpergün ise 47 yıldır onların verdiği onurlu mücadelenin bayrağının eşit ve özgür bir dünya kurmak isteyen gençlerin ellerinde yükseldiğini ifade ederek şunları söyledi:

“Bugün Türkiye kapitalistleri ve onların temsilcisi AKP Hükümeti iktidarını tek adam ve tek parti rejimi üzerinden inşa ediyor. Emperyalist politikalar Ortadoğu’yu kan gölüne çevirmeye devam ederken, ilan edilen OHAL ve KHK’ler ile işçi sınıfının ve gençliğin mücadelesinin önünü kesmek istiyorlar. Ancak bizler tıpkı Sinanların, Alpaslanların yaptığı gibi emperyalist politikalara hayır diyerek çıktıkları yol gibi, 24 Haziran’da inşa edilmek istenen gerici faşist politik rejimin inşasına dur diyeceğiz. Alpaslan’ın mezarı başında onları anmak için değil verdiğimiz sözü hatırlamak için buluştuk. Tarihin en yiğit evlatlarının tohum saçtığı topraklarda sosyalizmi kuracağımız sözünü tekrar veriyoruz” (İzmir/EVRENSEL)

KARACAAHMET'TE 33 KURŞUN ŞİİRİ OKUNDU

Nurhak'ta katledilen Sinan Cemgil, Alpaslan Özdoğan ve Kadir Manga, Karacaahmet mezarlığında anıldı.

Anmada Devrimci 78'liler Derneği adına konuşan Öner Altundaş tarihte bir dönemi anlamanın o dönemin tarihi kişiliklerini incelemekten geçtiğini, onların özelliklerinin yaşadığı dönemde toplumsal hareketlere yön verdiğini söyledi. "Türkiye'nin 1969-1980 dönemini anlamak istiyorsak Sinanlara Mahirlere Denizlere bakmamız gerekir" diyen Altundaş şöyle devam etti: "Onlar hâlâ ideolojilerde, yüreklerde, türkülerde, şiirlerde yaşıyor. 31 Mayıs tarihe kara bir gün olarak geçmiştir."

Emek Gençliği adına konuşan Cumali Kaya da Sinanların yürüttüğü antiemperyalizm mücadelesini o dönem "teröristlik" olarak niteleyenlerin bugün antiemperyalist gibi görünmeye çalıştıklarını söyledi. Bunların kapalı kapılar ardında gizli anlaşmalar yaptıklarını belirten Kaya, "Bugün Sinanların bayrağını, onların mücadelesini, kendi kurtuluşunu işçi sınıfının kurtuluşunda gören gençlik yürütecektir. Gençlik, üniversitelerde ve liselerde iş, bilim, özgürlük talebiyle yan yana gelerek mücadele etmelidir" ded.

Açıklamaların ardından Sinan Cemgil'in en sevdiği şiir olan Ahmet Arif'in "33Kurşun" şiiri okundu. Anma saygı duruşuyla sonra erdi.

NE OLMUŞTU?

Kürecik’teki NATO radar üssünü basarak Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın serbest bırakılmasını sağlamaya çalışan Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO) üyesi 7 kişi, Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesine bağlı İnekli köyü civarında mola verdikleri sırada jandarma birlikleri tarafından kuşatılmış ve çatışma çıkmıştı. Çatışmada Sinan Cemgil, Kadir Manga ve Alpaslan Özdoğan hayatını kaybetmişti. Mustafa Yalçıner ağır yaralanırken, Hacı Tonak ise yakalanmıştı. Yalçıner ve Tonak, çatışmada yer alan ve 6 Haziran’da yakalanan Metin Güngörmüş ve Ahmet Erdoğan’la birlikte THKO davasından yargılandı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Gazetelerde 'Ne Var Ne Yok?' - 31 Mayıs 2018

SONRAKİ HABER

Dolar 4,47 liradan, avro 5,22 liradan güne başladı - 31 Mayıs 2018

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa