30 Ağustos 2012 11:14

Ovacık halkı Erdal’ını unutmadı

Ankara Keçiören ilçesi Ovacık Mahallesi’nde 1995 yılında, evlerini korurken dönemin Keçiören Belediyesinin ‘adamları’ tarafından öldürülen Erdal Yıldırım, adına dikilen çınara mumlar yakılarak, ailesi ve mahallelisi tarafından anıldı.Ovacık’ta 1995 yılında “Kendi evini kendin yap”

Ovacık halkı Erdal’ını unutmadı
Paylaş

Ovacık’ta 1995 yılında “Kendi evini kendin yap” projesi kapsamında mahallelerinde ev sahibi olmak için mücadele veren mahalleliye en büyük destek, genç Erdal Yıldırım’dan geliyordu. Dönemin MHP’li Belediye Başkanı Turgut Altınok ve adamlarının hedefi haline gelen mahalle sık sık basıldı, ambargo uygulandı, adeta sıkıyönetim uygulandı. Bu baskılardan birinde de Erdal Yıldırım, Altınok’un “adamları” tarafından vurularak öldürüldü. Mahalleli de evlerine, kendi evi gibi sahip çıkan Erdal Yıldırım’ı 17 yıldır unutmadı, unutturmadı.

Erdal Yıldırım, Altınok’un adamlarının kurduğu “A takımı” tarafından öldürüldü. Resmi plakalı araçlarla 30 Ağustos 1995 gecesi Ovacık’a gelen ‘A takımı’ yine terör estirdi, doğrudan hedef aldığı Erdal Yıldırım’ı katletti.

Bu katliam nedeniyle 9 kişi gözaltına alındı, aralarından sadece Hakkı Şener silah kullanmaktan, Abdülkadir Yaşartürk de adam vurmak suçundan yargı önüne çıktı.  Bu süreçte 24 yıl cezaya çarptırılan ‘Çeyrek Apo’ lakabıyla bilinen ‘A Takımı’ sorumlusu Abdulkadir Yaşartürk, son olarak Rahşan affı ile salıverildi. Katil Yaşartürk, sadece 7 yıl cezaevinde yattı.  

MAHALLENİN HER KÖŞESİNDE ERDAL’IN İZLERİ VAR

Ailesi ve mahalleli için adalet yerini bulmadı, katiller serbest. Ama Erdal ailesi, mahalleli ve sevenleri tarafından hiç unutulmadı. 17 yıl sonra Erdallarını ilk gün olduğu gibi sahiplenen mahalleli Erdal anısına dikilen çınarın dibini mumlarla donattılar.

Mahallenin her köşesinde Erdal’ın katkıları olduğunu dile getiren mahalleliler Erdal için bir de Kültür Merkezi kurdu. Kültür Merkezi aracılığıyla her yıl olduğu gibi Erdal’ın katledilişinin 17. yılında da Eğitim Sen Ankara 3 No’lu Şube, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Halkevleri, Ovacık Derneği, EMEP, ÖDP, TKP, CHP tarafından anıldı.

'GÜNEYDOĞU'DA YAŞANANLARIN PROVASI BURADA YAPILDI'

Ovacık Derneği (Erdal Yıldırım Kültür Evi) önünde toplanarak Erdal’ın evine doğru yürüyen Ovacıklılar, “Erdal Yıldırım onurumuzdur”, “Katil devlet hesap verecek”, Erdal’ı unutma, unutturma” sloganları atarak, Erdal’ın katledildiği yere, O’nun adına dikilen çınarın önüne geldiler. Erdal’ın ailesinin ve yakınlarının da katıldığı yürüyüşte ağacın çevresine mumlar yakıldı, karanfiller bırakıldı.

Mahalleli adına konuşan Hasan Yağız, Türkiye’de her dönem namuslu insanların, yurtseverlerin, devrimcilerin katledildiğini belirterek Bölgede yaşanan çatışmalara dikkat çekti. Yağız, “Güneydoğu’da yaşananların provası her yerde olduğu gibi Ovacık’ta da yapıldı. Eziyet edildi. Sokaklar kapatıldı, her gün insanlar dövüldü, katledildi” dedi.

ERDAL’I ANLAMAK VE ÖRGÜTLÜ OLMAK

Devletin sindirme politikasının devam ettiğini belirten Yağız, kendilerini sindirmeye çalışanların başarılı olamadıklarını söyledi. Yağız, Erdal’ın kendilerine yol gösteren ulu bir çınar olduğunu belirterek, “Yoldaşımız Erdal’ı unutmayacağız ve unutturmayacağız” dedi.

KENDİSİNDEN ÖNCE HALKINI DÜŞÜNMELİYDİ...

Erdal’ın ağabeyi Hasan Yıldırım da gazetemize kardeşi Erdal’ı anlattı. Erdal’ın hep feragat eden, dayanışmayı, paylaşmayı seven bir çocuk ve genç olduğunu dile getiren Yıldırım, Erdal’ın bu yönlerini ailesinden aldığını ifade etti. Yıldırım, ailelerinin sosyalist bir kimliğe sahip olduğunu söyledi. Ovacık’ta ilk yerleşim süreci başladığında kardeşi Erdal’ın bu süreçte mahallelinin ev sahibi olabilmesi için mücadele ettiğini belirten Yıldırım, “Bizim kendi evimiz olmasına rağmen, Erdal bu mücadeleye girişti. Çünkü o bir devrimciydi. Kendisinden önce halkını düşünmeliydi. Erdal da bunu yaptı işte. Kendisini halkına adadı. Her mücadelenin bir bedeli var. Ancak bizler Erdal’ı yaşatmak için örgütlenerek, mücadele etmeliyiz” dedi.

Erdal Yıldırım dün akşam mahallesinde yapılan yürüyüş ve anma etkinliğinin yanı sıra bugün de mezarı başında anıldı, sevenleri “seni unutmadık” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tutuklu gazeteciler 10 Eylülde Çağlayan’a bekliyor

SONRAKİ HABER

Tutuklu Gazete’nin üçüncü sayısı 1 Eylülde çıkıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...