06 Nisan 2011 09:54

Kaddafi, Obama’ya mesaj gönderdi

Libya’nın resmi haber ajansı JANA, “Libya’ya karşı savaşçı sömürgeci ittifaktan Amerika’nın çekilmesinin ardından” Kaddafi’nin Obama’ya mesaj gönderdiğini duyurdu.NATO, 31 Mart’ta ABD öncülüğündeki Birleşmiş Milletler kuvvetlerinin Libya’ya yönelik hava saldırısının k

Kaddafi, Obama’ya mesaj gönderdi
Paylaş

NATO, 31 Mart’ta ABD öncülüğündeki Birleşmiş Milletler kuvvetlerinin Libya’ya yönelik hava saldırısının komutasını resmen devralmıştı. ABD silahlı kuvvetlerinin, Libya’ya karşı girişilen uluslararası operasyondan savaş uçaklarını ve Tomahawk füzelerini dün geri çektiği bildirilmişti.

LİBYA’YA YENİ DIŞİŞLERİ BAKANI

Libya Dışişleri Bakanlığı’na Abdülati Ubeydi atandı. Dışişleri Bakanı Yardımcısı Halid Kaym, Avrupa İşleri Bakan Yardımcısı Ubeydi’nin yeni Dışişleri Bakanı olarak atandığını belirtti. Eski Başbakan ve eski Dışişleri Bakanı Ubeydi, istifa eden Musa Kussa’nın yerine geldi. Kussa geçen hafta İngiltere’ye sığınmış ve Libya hükümetinin sivillere yönelik saldırılarından ötürü kabineden ayrıldığını belirtmişti.

Kaddafi’ye en yakın isimlerden biri olarak bilinen 59 yaşındaki Musa Kussa, “Kaddafi’nin en güvendiği adam”olarak tanınıyordu. 1994 ile 2009 yılları arasında Libya istihbarat servisini yöneten Kussa, Libya rejiminin omuriliğini oluşturan devrim komitelerinin en güçlü ismiydi.

Kussa’nın, 1988’de 270 kişinin ölümüne neden olan Lockerbie saldırısıyla ilgisi olabileceği gerekçesiyle İskoç savcılar tarafından sorgulanacağı, o dönemde Libya’nın önde gelen istihbarat yetkililerinden biri olduğu belirtiliyor.

RUSYA: LİBYA’YI BÖLMEK İSTİYORLAR

Rusya Başbakan Yardımcısı Sergey İvanov, Ortadoğu’da ve özellikle petrol ihraç eden ülkelerdeki olayların Rusya’nın çıkarlarına tehdit oluşturduğunu söyledi.

İvanov, temaslarda bulunmak için gittiği Washington’da Rus gazetecilere yaptığı açıklamada, “Buralardaki durumun istikrara kavuşmasını istiyoruz, çünkü bunun aksi durum petrol alanındakiler de dahil olmak üzere çıkarlarımızı olumsuz etkiler” diye konuştu.

Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da istikrarsızlığa ve kaçınılmaz olarak enerji fiyatlarında yüksek artışa neden olan çatışmaların Rusya’nın çıkarlarına ters olduğunu kaydeden İvanov, “İstikrarlı fiyatlar çıkarlarımıza daha uygun” dedi.

Washington’daki temasları sırasında Amerikalı muhataplarının Libya’daki olası bazı senaryolarla ilgili Rus tarafının görüşünü öğrenmeye çalıştığını belirten İvanov, bu senaryolar arasında Libya’yı, zayıf yönetimlerin olduğu bir kaç parçaya bölme anlamına gelen “Somalileştirme” seçeneğinin de bulunduğunu vurguladı.

Brent ham petrolünün varili Kuzey Afrika ülkelerindeki iç çatışmaların ardından 122 doları geçerken, bazı uzmanlar petrol üreticisi ülkelerdeki kaosun devam etmesi halinde petrolün varilinin 200 dolara kadar çıkabileceğini savunuyor. (DIŞ HABERLER)


KADDAFİ, SİVİLLERİ PLANLAYARAK ÖLDÜRMÜŞ

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Başsavcısı Luis Moreno Ocampo, Libya’daki sivillerin öldürülmesinin Muammer Kaddafi’nin yönetimince önceden hazırlanmış bir planın ürünü olabileceğini söyledi.

Ocampo, Libya makamlarının komşu Tunus ve Mısır’da yaşanan isyanların hükümetin devrilmesine yol açan türden bir sürecin tekrarından çekindiğini ve ellerinde Libya yönetiminin iktidarı elinde tutmak için daha eylemler başlamadan planlar yaptığına ilişkin kanıt olduğunu açıkladı.

Başsavcı; “başlangıçta plan göz yaşartıcı gaz kullanmak, bu işe yaramazsa ateş açmaya başlamaktı” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Erdal Öz Edebiyat Ödülü Şavkar Altınel’in

SONRAKİ HABER

Yemen’de ölü sayısı 120’yi geçti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa