29 Mayıs 2018 23:16

Seçimi konuştuğumuz KOÜ öğrencileri: Gel de 470 liralık bursla geçin

Kocaeli Üniversitesi öğrencileriyle 24 Haziran seçimlerini konuştuk: Aylık verilen ‘470 liralık bursla geçin’ diyorlar.

Arşiv | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Kübra LAZ
Meryem UZAY
Kocaeli

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Kampüsünde hemen hemen her mekanda seçimler tartışma konusu. Öğrencilerin büyük bir kısmı baskın seçimi ‘Hükümetin girdiği çıkmaz’ olarak ifade ederken, her kesimden gençlerin ortaklaştığı diğer bir nokta ise seçimin oldukça zorlu geçeceği...

1992 yılında kurulan Kocaeli Üniversitesi (KOÜ), günümüzde; 18 fakülte, 2 yüksekokul, 21 meslek yüksekokulu ve 1 devlet konservatuvarı ile eğitim hayatını sürdürüyor. Üniversitenin nüfusu ise 81 binin üzerinde… KOÜ Rektörü Sadettin Hülagü’nün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın özel doktorları arasında olduğu biliniyor. Öte yandan; 2016’nın 1 Eylülü’nde 19 barış imzacısı akademisyenin okuldan uzaklaştırılması, kimi bölümlerde öğrencilere sıkıntılar yaşattı ama öğrenciler hocalarından kopmadı. Kocaeli Dayanışma Akademisini kuran akademisyenler, ihraç edildikleri ilk günden bu yana şehri terk etmeyerek öğrencileri ve şehir muhalefeti ile yan yana durdu. 

Vaziyet böyleyken, biz de KOÜ öğrencileriyle seçimleri konuştuk. Beden Eğitimi Yüksek Okulu Öğrencisi Serhat, ekonominin sıkıntıda olduğunu şu ironik örnekle belirtiyor: “Ben kendi ülkemde 1 TL’ye bir kere lavaboya giderken, yurt dışından gelen biri 1 dolara beş defa lavaboya gidebilir. Bana da aylık verdiği ‘470 liralık bursla geçin’ diyor.” Tarih Bölümü Öğrencisi Yunus, erken seçim kararını doğru bulmayanlardan. Erken seçim kararını ‘sıkışmışlık’ olarak nitelendiren Yunus, “Bu durum Erdoğan’ın iktidarını sürekli hale getirmek istemesinden başka bir şey değil” dedi. 

‘KENDİ SÖYLEMLERİYLE ÇELİŞİYORLAR’

İktidarın söylemleriyle çeliştiğini söyleyen Felsefe Bölümü Öğrencisi Yavuz, tüm muhalefet partilerinin birleşmesi gerektiğini belirterek, “Millet İttifakı, Cumhur İttifakı karşısında yetersiz. Tüm muhalif partilerinin tek adama karşı aynı çatı altında birleşmesi gerekiyordu” dedi. Oluşturulan ittifaklar hakkında sözlerini devam ettiren Yavuz, “Millet İttifakına oy verecek olanlar vatan haini olarak suçlanıyor. Bu hükümetin toplumu iki gruba ayırdığını ve kutuplaştırdığını gösteriyor. Kardeşlik söylemleri ile çelişiyorlar; o zaman neden seçim yapıyorsun?​” diyerek sitem ediyor.

Reklamcılık Bölümü Öğrencisi Emrah Aslan, seçimlerin oldukça ilginç olacağını belirterek “Erdoğan tekrar başa geçebilir ancak bence son dönemlerini yaşıyor. Meral Akşener’in ikinci tura kalabileceğini, İnce sayesinde de CHP’de önemli değişikliklerin olabileceğini düşünüyorum. HDP de barajı aşar” dedi. İletişim Fakültesi Öğrencisi Ahmet, AKP’nin seçim manifestosu için, “16 yıldır iktidardalar. İktidardayken özgürlük adına hiçbir şey yapmadılar. Şimdi seçim vaadi olarak özgürlükten bahsetmeleri oldukça komik” dedi.

'KADIN HAKLARINDA TATMİN ETMİYORLAR'

Gazetecilik Öğrencisi Ahsen, ”Şu anda anlattıkları manifestoyu savunmuyorum. Kadınların haklarına yönelik tatmin edici söylemlerinin olmadığını düşünüyorum” dedi. Doların bu şekilde yükselişinin kendisini de etkilediğini ifade eden Ahsen, “Her yıl burslara zam yapılıyor. Ancak enflasyona baktığımızda yapılan zammın hiçbir karşılığı yok. Seçimlerden sonra gelecek ismin öğrencilerin sıkıntılarıyla yakından ilgilenmesi gerektiğini düşünüyorum”diye konuştu. İngiliz Dili ve Edebiyatı Öğrencisi Zehra da kadın vekil adaylarının azlığına dikkat çekerek “Partilerin eşitlik vaatlerine rağmen bulunduğumuz durum ataerkil bir yapıya sahip olduğumuz gerçeğini bir kez daha yüzümüze vurdu. Bu sebeple Meral Akşener’i ve partisini destekleyeceğim. Tüm diğer adayların yanında öncelikle Meral Akşener bir kadın. Ve annelik içgüdüsü ile bu ülkeyi yönetir ise Türkiye güzel günler görecek”dedi.

'MİLLET İTTİFAKI ERDOĞAN’I DEVİRMEK İÇİN YAPILMIŞ PLAN!'

Henüz 1. sınıf öğrencisi olan Yakup Şahin, seçimlerde ilk kez oy kullanacağı için heyecanlı olduğunu belirtiyor. Millet İttifakını samimi bulmadığını belirten Şahin, bu partilerin bir araya gelmesinin de samimi olduğunu düşünmüyor. Ülkede ekonomik refahı sağlamak için seçimlerin erkene alınmasının doğru karar olduğunu ifade eden Şahin, “Seçim kararını demokratik bir eylem olarak görüyorum. Çünkü ülkede milli birliği ve ekonomik refahı sağlamak gerekiyor. Bunun için başkanlık sistemi bir an önce hayata geçmeli. Millet İttifakının ideolojik olarak bir araya gelmesini samimi bulmuyorum. Sırf Erdoğan’ı devirmek için yapılmış çirkin bir plan olduğunu düşünüyorum” dedi.

ÖNCEKİ HABER

İki kurumdan iki çelişen cevap: Yıkımlarda asbest ölçümü yapıldı mı?

SONRAKİ HABER

AKP Milletvekili Adayı ve İçişleri Bakanı Soylu'nun kabarık sicili

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...