28 Mayıs 2018 05:07

Dolar 4,66 liradan, avro 5,47 liradan haftaya başladı - 28 Mayıs 2018

İstanbul serbest piyasada dolar 4,6630 liradan, avro 5,4720 liradan haftaya başladı. 

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Merkez Bankası ‘faizde sadeleşme’ adımı attı, döviz kurlarında hızlı düşüş getirdi. Geçen haftayı 4.70’in üzerinde kapatan dolar/TL yeni 4.55’e inerken, avro da 5.31 seviyesine geriledi.

Merkez Bankası para politikası bileşiminde sadeleşme sürecinin tamamlanmasına karar verdiğini, bir hafta vadeli repo faizinin 1 Haziran itibarıyla TCMB politika faizi olarak mevcut yüzde 16.50’ye eşitleneceğini açıkladı.

Petrolde de düşüş hız kesmedi. Geçtiğimiz hafta Cuma günü en düşük 76.02 dolar seviyesine kadar gerileyen brent petrol iki günde yüzde 5’e yakın düşüş kaydederek yeni haftaya 75.14 dolar seviyesinden başladı.

KUR RİSKİNE YENİ ÖNLEMLER

Eximbank, kurda yaşanan dalgalanmadan ihracatçıların etkilenmemesi amacıyla reeskont kredilerine getirilen kur sabitlemesine ilaveten yeni önlemler açıkladı.

Türk Eximbank, reeskont kredileri hariç döviz cinsinden kullandırdığı kredilerin tamamını ihracatçıların talep ettiği döviz cinsinden de kullandırmaya başlayacak. Bu uygulamayla ihracatçıların TL kullanımında maruz kaldıkları kur zararlarını ve çifte işlemi önlenmiş olacak.
Eximbank, ihracatçılara işletme sermayesi finansmanı için de 5 yıllık yeni bir vade seçeneği sundu. Eximbank, uluslararası piyasalarda son dönemde gerçekleştirdiği ve önümüzdeki aylar içinde gerçekleştireceği ilave borçlanmalar kapsamında ihracatçılara işletme sermayesi kredilerinde yeni bir pencere açarak daha uzun vade imkanı getirdi.

İlk etapta 500 milyon dolar karşılığı avro cinsinden bir kredi kullandırılması planlandı.(EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Gazetelerde 'Ne Var Ne Yok?' - 28 Mayıs 2018

SONRAKİ HABER

Seçim Günlüğü (28 Mayıs 2018) - 144 bin seçmenin sandığı taşınacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...