26 Mayıs 2018 23:29

Ukraynalı balıkçılar açlığa mahkum ediliyor

Ukrayna'da balıkçılık faaliyetinin merkezi konumundaki Kherson İli’nde, denize avlanmak üzere açılmaya yasaklama getirildi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Okay DEPREM
Donetsk 

Ukrayna ’nın güneyinde son aylarda, geniş kitleleri ilgilendiren büyük bir ekonomik-sosyal kriz yaşanıyor. Ülkenin Karadeniz ve Azak Denizi kıyılarında yürütülen balıkçılık faaliyetinin merkezi konumundaki Kherson İli’nde, denize avlanmak üzere açılmaya yasaklama getirildi. Bölge ekonomisinin can damarı niteliğindeki açık deniz balıkçılığına konulan bu yasağa ilk etapta gerekçe olarak, “Rus deniz sınırı koruma birimleri ile Karadeniz Filosu’nun Ukraynalı balıkçılar için arz ettiği tehlike” gösterildi. Aileleriyle birlikte yüz binlerce insanın ekmek yediği balıkçılık sektörüne, Petro Proşenko Yönetimi’nin koyduğu bu yasakla birlikte, zaten ağır ekonomik krizden dolayı yıllardır kıt kanaat geçinen Kherson Vilayeti’nin sınır bölgelerinde yaşayan halk, tek ekmek kapısının da kapatılıyor oluşundan dolayı adeta açlık sınırında yaşam mücadelesi veriyor.

AVLANMAK İÇİN SİVAŞ GÖLÜNE SIKIŞTILAR

Her şey, yıllar önce Güney Ukrayna sahillerinde balık başta olmak üzere, deniz mahsulleri popülasyonunun azalmasıyla başladı. Başta Kherson Eyaleti kıyıları olmak üzere, söz konusu bölgelerde balık miktarının yok denecek seviyeleri inmesiyle birlikte Ukraynalı balıkçılar da zorunlu olarak Ukrayna deniz sınırlarının ötesine açılarak Rusya deniz sahasında ağlarını atmaya başladılar. Ne var ki, Kırım Yarımadası 2014’te Rusya Federasyonu’na bağlandıktan Kherson kıyı sınırları da daraldı. Bilhassa Kırım’ın kuzey doğusundaki “Sivaş Gölü” sahasının sayısız ada, adacık ve kanallarla kaplı girintili–çıkıntılı jeolojik yapısından dolayı iki ülke arasındaki deniz hududu çoğu yerde birkaç kilometreye kadar indi. Doğrudan Azak Denizi’ne avlanmak üzere açılamayan balıkçıların son umudu da, Ukrayna sınır güvenlik ve Güvenlik Servisi (SBU) birimlerinin pek çok tehdidini göze alarak adı geçen bölgenin sınırlı kaynakları oldu

ESAS HEDEF BALIKÇILIĞI TEKELLEŞTİRMEK 

Ukrayna Devlet Yönetim İşleri Başkanı İvan Kutzik’in duyurduğu avlanma yasağının hemen akabinde, genellikle Kırım sahillerinde seyreden “Nord” isimli tanınmış trol teknesine Azak Denizi açıklarında el konuldu. İlk resmi açıklamada “Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü korumak için mücadele” kapsamında böyle bir uygulamaya gidildiği belirtiliyordu. Ancak gerçeğin çok geçmeden böyle olmadığı anlaşılmaya başlandı. Ülkede henüz tekelleşmeyen, belli sermaye gruplarının denetimine girmemiş ve de en kârlı sektörlerden birisi olan güneydeki deniz balıkçılığına bizzat Devlet Başkanı Proşenko’ya bağlı yapılar el atmak, buradaki aslan payına kendileri konmak istiyorlardı. Kıyılardaki ufak tefek aile işletmelerini tasfiye edip, kitlesel açık deniz balıkçılığını kendilerine bağlı tek bir şirketin denetimine vermeyi amaçlıyorlardı. Bunu da ancak, savaş konjonktüründe bulunan ülkede “Rusya ile güvenlik sorunu” ile gerekçelendirerek yapabilirlerdi. Çikolata ürünlerinden başlayarak bankacılığa oradan da enerjiye ve savunmaya; ülkede el atmadık iktisadi alan bırakmayan Proşenko, başkanlığı döneminde servetine servet katarken, gerçek manada bir “süper-oligark” haline geldi. 

ARTIK ONLARA SİVAŞ GÖLÜ DE YASAK

Ukrayna’nın ilgili resmi ağızları, balıkçı tekne ve gemilerini, “Bölgedeki Rus savaş gemileri, somut olarak da Karadeniz Askeri Deniz Filosuna bağlı firkateynler, destroyerler kendilerine el koyabilir” söylemiyle korkuturken; Rus yetkililer ise sıradan balıkçılara dokunma emellerinin olmadığını vurguluyorlar. 

Son avlanma sahası olarak “Sivaş Gölü” gibi oldukça kısıtlı bir bölgeye sıkışmak durunda kalan Ukraynalı balıkçılara son kötü haberi gene İvan Kutzik verdi. Kutzik, bu bölgenin de bundan böyle “Başkanlık İşlerinden Sorumlu Yönetim’in” özel–kapalı bölgesi ilan edildiğini bu yüzden de bu 22 bin hektarlık alanda da artık avlanılamayacağını duyurdu. Ve kararı delenler hakkında ivedilikle yasal işlem başlatılacağını sözlerine ekledi. 

Tüm bunların bir sonucu olarak Khersonlu balıkçılar geçtiğimiz haftalarda ilk protesto eylemlerini gerçekleştirdiler. Eğer gösteri ve muhtemel grevlerinde de bir sonuç alamazlarsa, son çare olarak tüm tekne ve avlanma ekipmanlarını elden çıkarmak zorunda kalıp; ülkenin milyonları bulan işsizler veya göçmenler kitlesine eklenmekten başka yolları kalmamış olacak…  

ÖNCEKİ HABER

Yorgun dev: Alman Sendikalar Birliği

SONRAKİ HABER

Çekmeköy'de göçük: 1 işçi yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...