30 Ağustos 2012 03:14

Binler barışı haykıracak

Kürt sorununda operasyonların hız kesmeden devam ettiği, Suriye’ye müdahale naralarının atıldığı bir dönemde yaklaşan 1 Eylül Dünya Barış günü Adana’da bu yıl savaşlarda katledilen çocuklara adandı. Adana’da 1 Eylül Dünya Barış günü çalışmaları devam ediyor. Mitingin hazırlık çal

Binler barışı haykıracak
Paylaş
Cumali Akkaş

ÇOCUKLARA ADANDI

İHD Diyarbakır Şubesi’nin verilerine göre 1988’den bu yana süren çatışmalı süreçte Türkiye’de polis veya askerlerin açtığı ateş veya atılan gaz bombası nedeniyle 561 çocuğun yaşamını yitirdiğini söyleyen Boğa,  Adana Tertip Komitesi olarak bu 1 Eylül Mitingini çatışmalı süreçte katledilen çocuklara adadıklarının altını çizdi. Adana’da Pozantı Cezaevi’nde yaşananların ardı sıra taş atan çocuklara verilen ağır cezalar ve son olarak 11 yaşındaki Mazlum Akay’ın kafasına gaz bombasının isabet etmesi sonucu katledilmesinin kendilerini daha da hassaslaştırdığını dile getiren Boğa, çatışmalı sürecin en büyük kayıp veren kesimlerinin başında çocukların geldiğine vurgu yaptı. Sadece Ağustos ayında 3 çocuğun yaşamını yitirdiğini anlatan Boğa, her seferinde demokratikleştiğinden yana dem vuran AKP döneminde 181 çocuğun hayatını kaybettiğini söyledi. Mitinge ilçelerle birlikte yoğun katılım beklediklerini belirten Boğa, miting katılımcılarının Türkçe, Arapça ve Kürtçe olarak karşılanacağını ifade etti.

‘BARIŞ İÇİNDE BİR TÜRKİYE İSTİYORUZ’

“Biz, savaşa, işgale ve talana ortak olmayan, demokratik, sosyal hukuk devleti niteliğine sahip, kimliği, kültürü, dili, dini, mezhebi, görüşü ne olursa olsun, eşit haklara sahip yurttaşlar olarak yaşayabileceğimiz, ülkemizin ve toplumumuzun bir daha savaş ve şiddeti yaşamaması için öncelikle demokratikleşmeye yönelik çözümlerin benimsendiği, bağımsız, demokratik ve barış içinde bir Türkiye istiyoruz” diyen Boğa barıştan yana olan herkesi Adana’da 1 Eylülde saat: 17.00’de Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu Önünden başlayacak ve Uğur Mumcu (İstasyon Meydanı) meydanında son bulacak barış mitingine davet etti.

KATILACAK KURUMLAR

Adana Tabip Odası, DİSK Adana Bölge, KESK Adana Şubeler Platformu, TMMOB Adana İKK, Alevi Kültür Dernekleri, PSAKD, Tuncelililer Derneği, ASDA, Bulamlılar Derneği, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, ÇHD, Halkevleri, İHD, Yüreğir Cemevi, CHP, ÖDP, Şakirpaşa Cemevi, TİHV Adana Temsilciliği, Anadolu Der,  Y.İ.ÇAĞRI, Adana Halkların Demokratik Kongresi gibi kurumların katılımı ile gerçekleştirilecek mitinge binlerce kişinin katılması bekleniyor. (AdanaEVRENSEL)


ADANALILAR MİTİNGE DAVET EDİLDİ

Adana’da 1 Eylül Dünya Barış günü nedeniyle yapılacak miting için kurumlar ortak açıklama yaptı. Yapılan açıklamada barışın sesini birlikte haykırma çağrısı yapıldı. İnönü Parkı’nda bir araya gelen kurumlar adına basın açıklaması yapan KESK Dönem Sözcüsü Sinan Tunç, 1 Eylülde ülkenin dört bir yanından barış sesinin yükseleceğini belirtti. Adana’da bu sese destek vereceklerini söyleyen Tunç, tüm Adana halkını mitinge davet etti.


HATAYLILAR BARIŞ İÇİN SEFERBER

Hatay’da, 1 Eylül Dünya Barış günü için hummalı bir çalışma sürüyor. Suriye’ye Emperyalist Müdahaleye Hayır Platformu, Antakya kent merkezinde, Samandağ ve Serinyol ilçelerinde imza stantları kurdu. Bir taraftan imza toplayan platform üyeleri diğer taraftan 1 Eylülde saat 15.00’te yapılacak barış mitingine çağrı yapıyor.

Suriye’ye Emperyalist Müdahaleye Hayır Platformu, on binlerce bildiri dağıtarak barış yürüyüşüne çağrı yapıyor ve halkı aydınlatıyor. Hatay Valiliğinin “Kentte bir sorun ve rahatsızlık yok” açıklamalarının aksine Suriye’ye Emperyalist Müdahaleye Hayır Platformunun kurduğu üç noktadaki imza stantlarında binlerce Hataylı, Valiliğe verilecek dilekçeleri imzalıyor.

Hatay Valiliğine iletilecek dilekçelerde; “Bölge halklarıyla kardeşçe bir arada yaşamak için savaş politikalarından vazgeçilmeli, EL Kaide militanları sınır dışı edilmeli, askeri eğitim üssü görevi gören kamplar dağıtılmalı, eli kanlı katiller devlet olanakları ile beslenip barındırılmamalıdır” deniliyor.

1 EYLÜLDE YÜRÜYÜŞ

Platform adına gazetemize açıklama yapan Gürbüz Şahin, Türkiye’nin hızla bir kaosun içine sürüklendiğini ama halkın buna izin vermemek için mücadele ettiğini söyledi. Barış, eşitlik ve özgürlük isteyen Hatay halkının 1 Eylül etkinliğine yoğun bir katılım göstereceğini anlatan Şahin,”Tüm engelleme ve karalama kampanyalarına rağmen, savaş politikalarına boyun eğmeyeceğiz. İçeride ve Bölgede yaşanan gelişmeler, günde onlarca kişinin yaşamını kaybetmesine neden oluyor. Savaş koşulları halklarımız arasındaki kopuşu büyütmekte, çatışma potansiyelini artırmaktadır. İç çatışmayı körükleyen gelişmeler karşısında barışçı ve demokratik tedbirler alınmalı, halkın barış talebine kulak verilmelidir” dedi. Şahin, 1 Eylülde Antakya merkezde yapılacak barış yürüyüşüne KESK, DİSK ve Türk Tabipler Odası genel merkez yöneticilerinin yanı sıra Halkların Demokratik Kongresi Divan üyesi ve İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel’in katılacağının bilgisini verdi. (Hatay/EVRENSEL)


KARDEŞLİĞİ HAYKIRMA ZAMANI

Ankara’da yapılacak olan 1 Eylül mitingi için açıklama yapıldı. Açıklamada, Türkiye’nin emperyalist politikaların maşası olmaması için kardeşliği haykırmanın zamanı olduğu belirtildi.

1 Eylül’de saat 15.00’da Toros Sokak’ta toplanacak olan emek ve demokrasi güçleri buradan Kolej Meydanı’na yürüyerek, saat 16.00’da gerçekleştireceği mitingle savaş politikalarının durması için çağrı yapacak.

HDK, KESK, TMMOB, TTB, DİSK’in de içinde olduğu çok sayıda demokratik kitle örgütü dün Mülkiyeliler Birliği’nde basın açıklaması yaptı. Toplantıda konuşan Ankara Tabip Odası Genel Sekreteri Selçuk Atalay, Türkiye’nin, emperyalist müdahalelerin maşası olmaması için alanlarda olacaklarını belirterek, “Türkiye’yi barışın, kardeşliğin savunucusu haline getirmek hepimizin görevidir” dedi. Atalay, barış ve kardeşlik çağrılarını daha güçlü seslendirmenin, tam bağımsız ve özgür bir Türkiye çığlıklarını yükseltmenin tam zamanı olduğunu belirtti. Kürt halkının temel taleplerini karşılayarak toplumsal barış ortamının oluşturulması gerektiğine vurgu yapan Atalay, “Eşit haklara sahip yurttaşlar olarak yaşayacağımız, eşitlikçi ve özgürlükçü bir Türkiye özlemidir” dedi. Bombalardan ve silahlardan temizlenmiş bir ülke ve dünya istediklerini belirten Atalay, savaşa hayır diyenleri yapılacak mitinge katılmaya çağırdı.

EMEP’TEN AÇIKLAMA

EMEP Ankara İl Örgütü yaptığı açıklamada, içeride ve dışarıda süren savaşlarda AKP hükümetinin tercihli taraflılığı ile savaş kışkırtıcılığı yaptığı ve halkları düşmanlaştırmaya çalıştığına vurgu yaptı. Açıklamada, “halkları düşmanlaştıracak bu savaş çığırtkanlarına karşı kararlı bir barış çağrısı bu dönem daha aciliyet kazanmıştır” denilerek, Ankara’daki mitinge HDK ortak pankartı arkasında katılacağı belirtildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

MİT, gazeteci Mustafa Özer’e sahip çıktı

SONRAKİ HABER

Sabırlı bir çalışma birliği büyütür

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...