25 Mayıs 2018 23:05

Hamallar ve hurdacılar için geçim ile seçim bir arada

Diyarbakır'da hamallar ve hurdacılar geçim derdinden karar kara düşünüyor.

Fotoğraf: Fırat Topal/EVRENSEL

Paylaş

Serpil BERK
Fırat TOPAL
Diyarbakır

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde geçimini çek çek arabası ile yük taşıyıp hamallık yaparak sağlamaya çalışanlarla ve hurdacılarla seçimleri konuştuk. Ekonomik gidişatın hamalları ve hurdacıları da etkilediğini gördüğümüz konuşmalarda geçim derdi kara kara düşündürüyor. Yıllardır duvarın dibinde iş beklediklerini söyleyen hamallar, yıllardır hallerinin sorulmadığını belirterek, seçimlerde kendileri için bir şeyin değişeceğinden pek umutlu değiller. 

Kemal(38) 10 yıldır hamallık yaparak yaşamını idame ettirmeye çalıştığını anlatıyor ve ekliyor: “Köyden Sur’a göç etmek zorunda kaldık, Sur’dan da buraya. Evimden çıkarabildiğim eşyam olmadı. Neler yaşadığımı bir ben bilirim, bir Allah. 5 çocuğum var bazen keşke evlenmeseydim diyorum. Kendi başına olursan geçinmen daha rahat oluyor, çocukların sorumluluğu ağır geliyor. 2 gün iş oluyor bazen 1 hafta hiç iş olmuyor. Başka illere gidip çalışamıyorum çocuklarımdan dolayı.” Kemal’e seçimlere dair ne düşündüğünü soruyoruz. “Oyumu Demirtaş’a vereceğim çünkü yapıcı biri. Türkiye’nin ekonomik olarak kötüye gittiğini düşünüyorum fakat kimsenin haberi yok. Tek istediğim ayrımcılık görmeden bir arada yaşamak” olduğunu söylüyor.

‘AYRIMCILIK YAPILMASINI İSTEMİYORUZ’

Kemal’le konuşurken merakla konuşmalarımızı dinleyen Ciğerci Cano olarak bilinen İbrahim söze giriyor: “Kendi içimizde birlik olmazsak her şey müstahaktır. Bina yapıyoruz ama temeli sağlam mı diye bakmıyoruz. İnsanlar arasında ayrımcılık yapılmasın istiyoruz. Halkın iradesine saygı gösterilsin” diyor ve yanımızdan uzaklaşarak karşı kaldırımda ki tezgahının başına gidiyor.

‘BİZLER İÇİN BİRŞEY DEĞİŞMEYECEK’

40 yaşındaki Fırat’ta yıllardır hamallık yaparak 6 kişilik ailesine bakmaya çalıştığını dile getirerek, “Önce ki zamana ve şimdiye bakıyorum çok farklı. İş yok. Bazen günde 50 TL kazanıyorum nasıl geçineceğiz bu parayla?  Çok zor zaten geçinemiyoruz. Seçim yaklaştı oy versekte vermesekte bizim için aynı” diyor. 

Neden diye sorduğumuzda ise “Yıllardır bu duvarın dibinde iş bekliyoruz. Kimse halimizi bile sormamış, nasıl yaşıyoruz ? Ne iş yapıyoruz? bugüne kadar, o yüzden bizler için pek bir şeyin değişeceğini sanmıyorum” diyor.

‘HERKES BEN İYİYİM YARIŞINA GİRMİŞ’

Hammallık  yapan işçilerin yanından ayrılıp Bağlar’ın ara sokaklarına giriyoruz bir hurdacının önünde oturan gruba rastlıyoruz. Seçimlere dair sohbet etmek istediğimizi söyleyince Hurdacı dükkanının sahibi Ali (30) hızlıca yanımızdan ayrılıp oturmamız için sandalye getiriyor bize. Ali ile konuşuyoruz ve herkes gibi onunda en büyük kaygısı geçim. “4 yıl önce bakırı 16 TL’ye satıyordum şimdi 27 TL oldu. Sac 2 TL idi şimdi 4.20 TL oldu, bu krizdir. Geçmişte bazen günde 1000 TL kazandığım oluyordu şimdi ise karın tokluğu. Seçim geldi herkes ben iyiyim yarışına girmiş gibi. Herkesin fikri farklı olabilir saygı duymak gerekiyor. Yaşadığımız yerlere dair çok fazla kara propaganda yapılıyor. Batıda çalıştığım için ırkçı bir çok söylemle karşılaştım. Ama batıda ki buraya gelince televizyonda anlatılan gibi olmadığını görüyor. İnsanların içi kan ağlıyor. Dışa vurmak istemiyor, derdini anlatamıyor bu yüzden susmayı tercih ediyor” diye konuştu.

‘EKONOMİK OLARAK GİDİŞAT İYİ DEĞİL’

Kemal (27) ise suçsuz yere bir çok insanın tutuklu olduğunu söyleyerek sohbete dahil oluyor: “AKP Türkiye’yi uçuruma götürüyor. Ekonomik olarak gidişat iyi değil. Hem ülke içinde hem de dışarıda kötüye gidiyor gibi. Hep kendilerini düşünüyorlar başka bir şeyi umursadıklarını sanmıyorum. Halk irade gösterip bir partiye oy veriyor ve sen eş genel başkanlarını içeri atıyorsan bu ülkede demokrasi ve özgürlük yok demektir. Ne yapsalar da biz yinede oyumuzu kullanacağız bir halkın iradesini içeri atmaya hakları yok. Sürekli anlatıyorlar köprü yaptık evet yaptılar ama vatandaş para veriyor o köprüden geçmek için.”

ÖNCEKİ HABER

‘Kim gelecekse ayrımcılığı kaldırsın, herkes özgür olsun’

SONRAKİ HABER

Çakıcı'ya af MHP'nin seçim beyannamesine girdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...