Muharrem İnce'nin ziyaret ettiği dekan baskıyla istifa ettirildi

Muharrem İnce'nin ziyaret ettiği Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alaattin Duran, YÖK'ün baskısıyla rektörlük tarafından istifa ettirildi.

24 Mayıs 2018 20:22
Son Güncellenme Tarihi: 26 Mayıs 2018 06:19
Paylaş

Üniversiteleri  bölen yasaya  karşı üniversite bileşenleriyle birlikte mücadele eden Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekan Prof. Dr. Alaaddin Duran, YÖK Başkanı’nın istifasını istediğini açıklayarak istifa etti. Cerrahpaşa’nın İstanbul Üniversitesi’nden ayrılmaması için verdikleri mücadeleyi harika olarak niteleyen Dekan Duran “Son olarak Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin fakültemize ziyaretini engellemek istediler. Bunu kabul etmedim. Bu son olay ipimiz çekti” diye konuştu.

ZİYARETİ ENGELLE BASKISI

İstifasına ilişkin açıklama yapmak üzere hastane bahçesine gelen Dekan Duran’ı öğrenciler, çalışanlar ve akademisyenler alkışlar ve ‘Cerrahpaşa seninle gurur duyuyor” sloganlarıyla karşıladı. Cerrahpaşa’nın İstanbul Üniversitesi’nden koparılmak istenmesine karşı ciddi mücadele verdiklerini, bu süreçte hocaların, öğrencilerin, çalışanların harikalar yarattığını anlatan Dekan Duran, herkese teşekkür etti. Bu mücadeleyi başarıyla bitiremediklerini, ama görevimiz bu mücadeleyi vermekti diyerek “Bu gerçekten demokratik ve imrenilecek bir mücadele oldu. Gelinen noktada önceki günkü ziyaretle iş son noktaya geldi” dedi.

Cumhurbaşkanı İnce’nin ziyaretinin engellenmesi için kendisine telkinde bulunulduğunu belirten Dekan Duran “Ben aslında dün istifa etmiştim ama sonradan istifamı geri aldım. Kabullenemeyeceğim şeyler vardı. Bir Cumhurbaşkanı adayının Cerrahpaşa’ya girmesini önelmemizi bana söylediklerinde bunu kendime anlatamadım.Burası her türlü insanın girip çıktığı bir yer. Bu noktada böyle birşeyin olamayacağını ve normal sürecin devam edeceğini  söyledim” dedi.  

‘BU BENİM İÇİN ONUR’

İnce’nin ziyaretinin ardından akşam rektörün aradığını önce kendisini övdüğünü ‘Şöyle başarılısınız, şöyle güzel şeyler yaptınız’ dediğini anlatan Dekan Duran sonrasında ise rektörün ‘YÖK Başkanı sizin görevden ayrılmanızı istiyor’ dediğini aktardı.Bu nedenle istifa ettiğini açıklayan Dekan Duran, ‘İnce’nin gelmesini istemiyorlar mıydı?’ sorusuna “Evet’ cevabını vererek “Ama ben normal sürecin işleyeceğini ve İnce’nin Cerrahpaşa’ya geleceğini söyledim. Bu son olay bizim ipimizi çekmiş oldu” dedi. Cerrahpaşalılara teşekkür eden Dekan Duran “Bu benim için onur. Cerrahpaşayla gurur duyuyorum. Her gruptan insan Cerrahpaşa için bir araya geldi. Bu az buz bir şey değil. Haklarınızı helal etmenizi istiyorum. Yine Cerrahpaşadayız” diye konuştu.  

SOSYAL MEDYADAN TEPKİLER GELDİ

Karar üzerine Twitter üzerinden açıklama yapan Muharrem İnce, "İstanbul Üniversitesi'ni bölen iktidar, bugünkü destek ziyaretimizden sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı'nı görevden aldı. İşte bu yüzden adayım! Ülkenin seçkin beyinlerinin kaderi, bir kişinin iki dudağı arasında olmasın diye!" dedi.

İnce ayrıca  "24 Haziran'dan sonra bu ülkeye akademik özgürlük, özerk üniversite gelecek. 24 Haziran'dan sonra üniversite yönetimlerini, rektörleri ve dekanları tek adam değil, üniversite belirleyecek", "Gençler, evlatlarım, öğrencilerim sizler bu ülkenin aydınlık geleceğisiniz. Benim Cumhurbaşkanlığımda geleceğinize siz yön vereceksiniz. Bilim yön verecek. Bir kişinin kişisel ve siyasal hırsları değil" mesajlarını paylaştı.

‘MANTIK DIŞI BİR KARAR’

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi 5. sınıf öğrencisi Muzaffer, dekanın görevden alınmasının beklediklerini belirterek “Dekan için en iyi yorumu  bir hocamız yapmıştı ‘Hocalarımızdan yüzde 95’i bugün dekan olsaydı bu duruşu sergileyemezdi.’ Bence de çok yerinde bir tespit. Kendisini atayan YÖK’ün,  rektörün ve hükümetin hiç tereddüt etmeden karşısında durdu” dedi. Dekanın bu süreçte fakültenin tüm imkanlarını bölünmemek için seferber ettiğini, üniversitesine sahip çıkan tek duruşun Cerrahpaşa’dan geldiğini anlatan Muzaffer “Biz tüm Cumhurbaşkanı adaylarını davet ettik. Bu durumun mantık dışı olduğunu düşüyor ve bu kararı kabul etmiyoruz.” Muhteşem bir birliktelik ve kararlılıkla bölünmeye karşı tutum aldıklarını anlatan başka bir tıp öğrencisi de yasa geçmesine rağmen bu yanlıştan dönülmesi için tüm Cumhurbaşkanı adaylarını fakültelerine çağırdıklarını söyledi. Dekanımız ve dekan yardımcılarımız bu süreçte aile üyesi sorumluluğuyla başından beri yanımızda oldular diyen öğrenci  “Cerrahpaşa’nın gözünde onlar atanmış değil seçilmiş hocalar konumuna geldi” dedi.

‘DEKANIMIZIN YANINDAYIZ’

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Aksaray Şube Başkanı Aydın Erol, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alaatin Duran’ın yanında olduklarını belirterek Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin Cerrahpaşa’ya girişinin engellenmesi için Dekan’a baskılar yapıldığını ama Dekanın bu baskılara rağmen ziyarete izin verdiği için istifaya zorlandığını söyledi. Cerrahpaşa’nın tüm bileşenlerinin işini yaptığı, fakültesine sahip çıktığı için desteklerini ve bu istifa baskısını kabul etmediklerini anlatan Erol “Bölünme sürecinde gösterdiği onurlu duruşu nedeniyle Dekan fakültesinde alkışlarla karşılandı” dedi.

‘KABUL EDİLEMEZ’

Öğretim üyelerinin de dekanın yanında olduğunu belirten bir öğretim üyesi, Dekanımızın bu şekilde görevden alınması hiçbir demokratik kural çerçevesinde kabul edilemez diyerek” Bunun hiçbir açıklaması yok. Bunu YÖK başkanına, rektöre sormanız lazım. Dekanın ne suçu vardı? Yolsuzluk mu yaptı ne yaptı? Bu adamı görev süresi dolmadan görevden aldınız. Bir insanı durduk yere bir gecede görevden almak kadar haksız, hukuksuz  bir şey olamaz.”

İNCE’YLE TOKALAŞTILAR, UÇUŞLARI İPTAL ODU

CHP Milletvekili Ali Şeker Twitter'dan yaptığı açıklama Solotürk ekibiyle karşılaşarak pilotlarla tokalaşan Muharrem İnce’nin fotoğraflarının paylaşılmasının ardından Solotürk ekibininin gösteri uçuşunun da  iptal edildiğini açıklayarak “Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı’nı ziyaret etti, Dekan Prof. Dr. Alaattin Duran YÖK’ün talimatıyla görevden alındı. Önce YÖK Başkanı ve Genel Kurmay Başkanı’nı, sonra da Saray’ı ziyaret etmek farz oldu. Cerrahpaşa eşkıyalara teslim edilemez.” İfadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce de twitter hesabından şu açıklamarı yaptı:  “İstanbul Üniversitesi’ni bölen iktidar, bugünkü destek ziyaretimizden sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı’nı görevden aldı. İşte bu yüzden adayım! Ülkenin seçkin beyinlerinin kaderi, bir kişinin iki dudağı arasında olmasın diye! 24 Haziran'dan sonra bu ülkeye akademik özgürlük, özerk üniversite gelecek. 24 Haziran'dan sonra üniversite yönetimlerini, rektörleri ve dekanları tek adam değil, üniversite belirleyecek.

‘BÖLÜNMEME’ KARARINI AÇIKLAMIŞTI

Üniversitelerin bölünmesini öngören kanun tasarıya karşı üniversite çalışanları, öğrenciler ve öğretim üyeleri ile birlikte başından itibaren mücadele Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alaadin Duran, tasarının TBMM Genel Kurulunda kabul edilmesi üzerine Akademik Kuurlu olağanüstü toplamıştı. Toplantının ardından açıklama yapan Dekan Duran ‘bölünmeme’ kararı aldıklarını açıklayarak “Hiçbir şey sonuçlanmadı. O bakımdan umutla beklemeye devam ediyoruz. Akademik kurulumuzdan ‘bölünmeme’ kararı çıktı. Biz hukuk çerçevesinde bu aktivitelerimizi, bu mücadelemizi devam ettireceğiz” demişti.

YÖK BAŞKANI AÇIKLAMA YAPTI

YÖK Başkanı Yekta Saraç Muharrem İnce'nin ziyaretinin ardından Cerrahpaşa dekanının görevden alınmasıyla ilgili açıklama yaptı.

Saraç 'Dekanı severim. Cerrahpaşa ziyaretinde siyasi bir durum söz konusu orası bir fakülte bahçesi. Ben eminim ki sayın CHP'lilerde fakülte bahçelerinde propaganda yapılmasına olumlu bakmaz. oradaki insanlar elbetteki sorunları öğrencilerle de tartışacaklar. Ama oradakilerin önceliği öğrencilik. Seçmen kitlesi değil. Meseleye bu şekilde bakıldığında propagandaya izin vermeli miyiz vermemeli miyiz? Bu süreç idareciler tarafından doğru yönetilmeli. Dekana yönelik herhangi bir tavır söz konusu değil. İdareciler durumu yönetemedi' dedi.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Demirtaş'tan medyaya: HDP haberlerine de yer vermeyi düşünüyor musunuz

SONRAKİ HABER

Diyarbakır'da 23 köy ve 42 mezrada sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...