24 Mayıs 2018 23:16

Yıldırım: AKP Kürt sorununda iki yüzlü siyaset izledi

Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım AKP’nin iktidara geldiğinden itibaren Kürt diline dair iki yüzlü bir siyaset izlediğini öne sürdü.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım “Bir taraftan Ahmede Xani’nin muhteşem eseri Mem û Zin’i Türkçeye çeviren AKP, Xani’nin doğu Beyazıt’taki heykelini yıktı” örneğine ilişkin çözüm sürecinin ardından üniversitelerdeki Kürt dili ve kültürü adı altındaki bölümlerin bir bir kapatıldığını hatırlattı.

15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolayısıyla Stockholm’de yapılan bir seminere katılan Kadri Yıldırım, Evrensel’in sorularını yanıtladı.

Barış sürecinin sona ermesinin ardından üniversitelerdeki Kürt dilindeki eğitim çalışmaları nasıl etkilendi? 

Barış sürecinde bazı üniversiteler bünyesinde Kürt dili ve kültürü adı altında bölümler açılmıştı. Bu bölümlerde hem lisans eğitimi görüldü. Ama barış sürecinin bozulmasıyla birlikte bölümlerde görev yapan öğretim elamanlarının büyük bir kısmı ihraç edildi. Rejime yakın olanlar yerlerini korudu ama muhalif olanların işlerine son verildi.

Bölge bundan nasıl etkilendi?

Belediyenin yerleşim birimlerinde başlattığı iki dilli tabela yazma uygulaması ortadan kaldırıldı. Yerleşim birimlerinin Kürtçe adları kaldırıldı sadece Türkçe adları bırakıldı. Bazı belediyeler Kürtçe adlarını hâlâ koruyor. Ama harflerin puntoları küçültülerek okunmayacak hale getirildi. Kürt Enstitüsü, Kürdi-Der kısacası Kürt dil ve edebiyatı üzerinde çalışma yürüten tüm eğitim ve öğretim kurumları, vakıflar kapatıldı.

Bu AKP’nin bu konularda özellikle de Kürt dili üzerinde asimilasyon politikasına devam edeceğini gösteriyor.

Tüm bunlara karşı HDP ne yapıyor?

Biz mücadelemizi hem Meclis hem de Meclisin dışında sürdürüyoruz. Bunun böyle devam edemeyeceği ortada. Kürt dili ve kültürüyle ilgili atılan adımların hepsini konjonktürel olarak değerlendirmek gerekir. Bir taraftan Ahmede Xani’nin muhteşem eseri Mem û Zin’i Türkçeye çeviren AKP, Xani’nin doğu Beyazıt’taki heykelini yıktı. Xani’nin adını taşıyan parkların isimlerini değiştirdi. Kur’an’ı Kerim gibi kutsal bir kitabı bile Kürtçeye çevirdiler ama Kürtçenin eğitim kurumlarında olmasına izin vermediler. Kısacası iki yüzlü, konjonktürel, duruma göre rengi değişen bir siyaset izlediler. Bundan sonra ne olacağını birlikte göreceğiz.

Kürtlerin tepkisi ne oldu?

Halk tepki gösterdi ama yerini bulmadı. Çünkü kitlesel eylem ve protestolara izin vermiyorlar. Üç kişi bir araya geldiğinde üzerlerine biber gazı sıkıyorlar. Copluyor, göz altına alıyor ve bazen de tutukluyorlar. Dolayısıyla haddinden fazla baskılardan dolayı halkın tepki göstermesine fırsat verilmedi.

HDP’Yİ BARAJ ALTI BIRAKMAK İÇİN HER TÜRLÜ HİLE YAPILABİLİR

Tüm bu baskı ve yasaklamalar 24 Haziran’da yapılacak seçimlere nasıl yansıyacak?

Halk tepkisini sandıkta gösterecek. Sürecin bozulmasından sonra ortaya çıkan baskılar, Kürt dili ve kültürüne yönelik yasaklamalar, gözaltında işkencelere halk ciddi anlamda bir tepki gösterecek. Bu tepki Erdoğan’ın hiç ummadığı bir tepki olacak diye düşünüyorum.

Erdoğan’ın birinci turda seçilmesi mümkün mü?

İhtimal vermiyorum. Anketlere göre bu mümkün gözükmüyor. Dolayısıyla ikinci tura kalacak ama karşısında kimin olacağı kesin değil. Biz ikinci tura kalması için çalışma yürütüyoruz. Demirtaş’ın ikinci turda onun karşısına çıkması için elimizden geleni yapacağız. Ama bütün uğraşlarımıza rağmen bunu elde edemezsek o zaman parti toplanır ve ne yapacağına karar verir. Şimdiden biz bu adayı destekleriz ya da desteklemeyiz demek doğru olmaz.

Biz kamuoyu yoklamalarının sonuçları barajı geçtiğimizi gösterse de yapılabilecek hilelerden dolayı barajın altında kalacakmışız gibi çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İnsanlara da nasıl HDP barajı aşacak gibi bir rehavete kapılmamalarını hatırlatıyoruz. Her türlü oyun ve hile yapılabilir. Bu yüzden herkesin sandığa gidip oyunu HDP’ye vermesi gerekir.

Cumhurbaşkanının Baş Danışmanı İlknur Çevik neden yeniden çözüm sürecinin başlayabileceği tartışmasını başlattı?

Kürt seçmenin kafasını karıştırmak için. Kürt seçmeninden bir kısmını beklentiye sokmak istiyorlar.  HDP’ye oy vermelerini engellemek istiyorlar. Ama İbrahim Kalın Çevik’in söylediklerini bir gün sonra yalanladı. Çözüm sürecinin gündemde olmadığını belirtti.

Sandık güvenliği nasıl sağlanacak ve dış dünyadan beklentileriniz nelerdir?

Sandık güvenliğini sağlamak için ulusal ve uluslararası alanda çalışmalarımız var. Millet İttifakı adı verilen CHP, Saadet Partisi, İyi Parti ve Demokrat Parti HDP’nin barajın altında kalması durumunda 70 milletvekilinin AKP’ye geçeceğini ve böylelikle AKP’nin parlamentoda çoğunluğu sağlayacağını biliyor. Birinci turda çoğunluğun AKP’de olduğunu gören seçmenlerin ikinci turdaki tercihinin Erdoğan olabileceğini ve kurdukları ittifakın etkisiz kalacağını bildikleri için en az bizim kadar seçim güvenliği için çalışıyorlar.

Bu endişelerini kendimiz açısından olumlu buluyoruz. Bizim olmadığımız yerlerde oylarımıza sahip çıkmaları olumlu olacaktır.

ÖNCEKİ HABER

Hakim, Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran'ın üzerine yürüdü

SONRAKİ HABER

ABD’de Filistin protestosu: Haley, ellerinde kan var!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...