24 Mayıs 2018 23:39

Demek oluyor ki işçiysek hükümetin gözünde bir önemimiz yok!

Ford Otosan işçileri, 'Direnişte olan Soda Kromsan işçilerini sonuna kadar Ford çalışanları olarak destekliyoruz' dediler.

Fotoğraf: Google Street View

Paylaş

Ford Otosan işçisi
Kocaeli

Mersin’de faaliyet gösteren ve Petrol-İş Sendikasının örgütlü olduğu Soda Kromsan fabrikalarında çalışan işçi kardeşlerimizin sürmekte olan toplusözleşme süreci, önceki gün çıkılan grevle neticelendi. Fakat AKP Hükümeti “milli güvenlik” gerekçesiyle bu çıkılan grevi de hiç vakit kaybetmeden yasakladı. Bu AKP Hükümeti tarafından yasaklanan 16. grev.

Anayasal hak olan grev kararı işçinin en büyük güvencesi olmasına karşın bu hükümet işverenin bir ferdi gibi hareket ederek bütün grev kararlarına OHAL ve milli güvenlik bahaneleriyle müdahale etti. Bunu yaparak hem anayasal bir suç işliyor, hem de işverene hizmet etmeye devam ediyor.

Biz işçiler alın terimizle, düşük ücretlerle çalışıp duruyoruz. Bütün umudumuz iki yılda bir yapılan toplusözleşmelerdir. Fakat burada işverenlerle uğraştığımız yetmiyormuş gibi bir de AKP Hükümeti çıkıyor karşımıza ve hak alma mücadelemizi engelliyor. Patronlar bu ülkenin vatandaşı da, biz değil miyiz? Biz hakkımızı istiyoruz, üstelik yıkarak parçalayarak değil. En temel hakkımız olan ve Anayasa’da yer alan grev hakkımızı kullanmak istiyoruz. Fakat AKP Hükümeti daha önceki işveren toplantılarında Tayyip Erdoğan kendi ağzıyla OHAL’i niçin getirdiklerini, işçinin grev hakkının nasıl engellediğini ballandırarak anlatıyordu. Ve bunu üstelik farklı zamanlar tekrar ederek tarafını açıkça belli etmişti.

Değerli işçi arkadaşlarım bu demek oluyor ki işçiysek bizim bir önemimiz yok. Hakkımızı almazsak da olur. Neden mi? Çünkü 16 yıldır bizi yöneten AKP Hükümeti her defasında ülke bekası söylemi ile sürekli gündemde kalarak, biz işçilerin onca birikmiş sorunlarına bir ufacık çözüm getirmedi.

Emeklilikte yaşa takılanlar, staj mağdurları, vergi adaletsizliği, emeklilikte üç kademeli maaş bağlanma sorunu, asgari ücret problemi... Bu ve buna benzer daha birçok problemimiz var. Fakat hiç bir çözüm getirilmediği gibi yeni yeni torba yasalarla, kiralık işçilik vb. gibi ekstra yükler getirilerek işçinin elini kolunu bağladı, işverenin ise elini güçlendirdi.

Vicdan olmayınca kulaklar sağır, bakan gözler kör olurmuş misali bu hükümet biz işçileri görmezden geldi ve ikinci sınıf vatandaş gibi davrandı. Bizleri görmeyenleri, biz de görmemeliyiz. Bakın ekonomi kötüye gidiyor, dolar aldı başını gidiyor, Türk lirası çok değer kaybetti, devalüasyon oldu. Enflasyon ayar yapıldığı halde çift hanelerde. Gün geçmiyor ki, yeni bir şeye zam gelmesin. Seçimden sonra gelecek zamları da siz düşünün artık.

Bu nedenle yaklaşan seçim öncesi bizim de sandıkta söyleyecek sözümüz var. Öyle takım tutar gibi değil lütfen işçi cephesinden bakarak, yaşadığımız sıkıntıları düşünerek, karar vermeliyiz. Hak alma mücadelemizi engelleyenleri, sorunlarımızı görmezden gelip sürekli işverenlere çalışanları unutmamalıyız. Bizler için sandık tek karar verebildiğimiz, müdahale edilmeyen yer. O nedenle sağlıklı düşünüp, doğru kararlar vermeliyiz. Denenmişler tekrar denenmez. Direnişte olan Soda Kromsan işçilerini sonuna kadar Ford çalışanları olarak destekliyoruz. Kazanan direnen emekçiler olacaktır.

ÖNCEKİ HABER

Flormar işçisi: Maddi ve manevi destek istiyoruz

SONRAKİ HABER

Star Rafineri işçileri: Öğlen yemeği işçiye verilen değerin kanıtı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...