29 Ağustos 2012 10:21

Davutoğlu: BM Suriye'de kamp kursun

DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Suriye içinde sığınmacıların korunması ve orada mümkünse kamplarda barındırılması konusunda Birleşmiş Milletler’in (BM) devreye girmesini bekliyoruz” dedi.BM Güvenlik Konseyi’nin Suriyeli mültecilerle ilgili toplantısına katılmak üzere Ankara’dan hareketinden önce Esenbo

Davutoğlu: BM Suriye'de kamp kursun
Paylaş

DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Suriye içinde sığınmacıların korunması ve orada mümkünse kamplarda barındırılması konusunda Birleşmiş Milletler’in (BM) devreye girmesini bekliyoruz” dedi.
BM Güvenlik Konseyi’nin Suriyeli mültecilerle ilgili toplantısına katılmak üzere Ankara’dan hareketinden önce Esenboğa Havaalanı’nda basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu, Suriye’deki saldırılar ve şiddet olayları nedeniyle Türkiye’ye sığınmacı akınının söz konusu olduğunu anımsatarak, son 1,5 yıl içinde Suriye’deki rejim güçlerinin saldırıları nedeniyle bu akının giderek yoğunlaştığını, sığınmacı sayısının arttığını kaydetti.
Türkiye’deki mülteci sayısının 80 bini aştığını vurgulayan Davutoğlu, “Özellikle Halep’te ve Azzaz’da bütün savaş kurallarını dahi hiçe sayarak sivil alanların havadan bombardımana tabi tutulması sonucu büyük kitleler halinde Suriyeliler Türkiye’ye doğru hareketlendi” diye konuştu.
Davutoğlu, şöyle devam etti: “Ancak iyi şartlarda kamp imkanı sağlamak dışında 100 binlerle ifade edilen rakamlara ulaşıldığında artık bu sorun herhangi bir ülkedeki iç çatışma sorunu olmaktan çıkar ve uluslararası nitelikte sorun haline dönüşmüş olur. Bu uluslararası sorunun sorumluluğunun gereğini bir komşu ülke olarak sadece Türkiye’den yapmasını beklemek kimsenin hakkı değil. Türkiye üzerine düşeni yapar ancak bu meselenin nihai çözüm merci de BM’dir.
Yarın sınırlarımızın ötesinde on binlerce insan biriktiğinde, ki birikebilir, içeride biz kampları kurma sürecindeyken bir taraftan da olaylar sürüyor ve ayrıca Suriye içine de yoğun insani yardım, gıda, ilaç gönderme çabası içindeyiz. Suriye içinde bu sığınmacıların korunması ve orada mümkünse kamplarda barındırılması konusunda BM’nin devreye girmesini bekliyoruz. Buna uygun yöntemlerin, modalitelerin geliştirilmesi lazım ki bu mesele Suriye’den dışarıya ihraç edilen bir sorun olmaktan çıksın.”
(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Esad: Kazanmak için zamana ihtiyacımız var

SONRAKİ HABER

Gazeteciler meslektaşları için yürüyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...