24 Mayıs 2018 08:33

Haber Sen: Bu gidişata dur diyelim

Haber Sen 6 No’lu Şube, PTT’ye KPSS şartı olmadan yapılacak personel alımlarına ve çalışma koşullarını zorluğuna tepki gösterdi. 

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Haber Sen 6 No’lu Şube, Basmane PTT önünde bir araya gelerek PTT’ye KPSS şartı olmadan yapılacak personel alımlarına ve çalışma koşullarını zorluğuna tepki gösterdi. Haber Sen 6 No’lu Şube Başkanı Ali Yılbaşı, “PTT de çalışan tüm emekçiler kadroya alınarak iş güvencesi sağlanmalıdır. Emekçiler arasındaki bu eşitsiz durum bazı yöneticilerinde tehditkar davranışlarını arttırmaktadır. Taşeron işçilerinin iş güvencesi olmadığından işten atmakla tehdit eden yönetici, idari hizmet sözleşmeli (İHS) çalışanı yerinden alırım performansın düşer diyerek tehdit etmektedir. Ayrıca cumartesi çalışma zorunluluğunun kaldırılması ve isteğe bağlı yapılması gerekmektedir. 6. gün çalışma zorunluluğu olan bölgelerde net günlük ücretimiz üzerinden yüzde 50 fazlası hesaplanarak fazla çalışma ücretleri ödenmelidir” dedi.

‘ADALETLİ VERGİ ALIMI YASA İLE GÜVENCE ALTINA ALINMALI’

Artan iş yükünü karşılamak için masa başında değil çalışma alanlarında sendika temsilcileriyle birlikte norm kadronun belirlenmesini isteyen Yılbaşı, “Gelir Vergisinden kaynaklı vergi dilimine giren PTT çalışanının ücretleri, mart ayından başlamak üzere kademeli olarak düşmektedir. Aralık ayına gelindiğinde maaş farkının 1000 lirayı bulduğu ve verilen zamların katbekat fazlası alındığı vergi adaletsizliğinin açık göstergesidir. Vergi dilimleri günümüz koşullarına göre tekrar düzenlenerek sabitlenmeli ve adaletli bir vergi alınması yasa ile güvence altına alınmalıdır” dedi.

‘PTT HALKINDIR’

AKP iktidarının OHAL’le birlikte ve KHKler ile ülkeyi yönetmeye çalıştığını söyleyen Yılbaşı, “Siyasal iktidar 696 sayılı KHK ile PTT’yi de dizayn etmeye çalışmaktadır. Tüm personel hareketliliğini Genel Kurul kararına bağlayan, KPSS’yi kaldırarak mülakatı yasalaştıran, liyakati terk eden, adam kayırmacılığın ve torpilin önünü açan bu ve benzeri değişikliklerin yer aldığı KHK derhal iptal edilmelidir” dedi. Yılbaşı, PTT emekçilerini Haber-Sen’e üye olarak bu gidişata dur demeye çağırdı. Açıklamanın ardından taleplerinin yazılı olduğu dilekçeler,  Başbakan Binali Yıldırım’a gönderildi. (İzmir/EVRENSEL)


'EMEKÇİLER KADROLU GÜVENCELİ İŞ İSTİYORUZ'

Adana’da da Haber Sen 7 Nolu Şube üyeleri konuya ilişkin Eğitim Sen Şube binasında basın toplantısı düzenledi. Yapılan toplantıda ortak metin Haber Sen Şube Örgütlenme Sekreteri Ahmet Aydoğan tarafından basın mensupları ile paylaşıldı.

Haber Sen 7 nolu Şube yaptığı açıklama ile taşeron düzenlemesi ile kadroya geçirdiği söylenen taşeron işçilerin ekonomik ve sosyal haklarında hiçbir değişikliğin olmadığına dikkat çekerek aynı işi yapanlara eşit ücret verilmesini istedi. PTT'nin de aynı işi yapan ancak farklı ücretlerle çalıştırılan emekçiler arasında düşmanlık yaratılmaya çalışıldığını dile getiren Haber Sen 7 nolu Şube örgütlenme Sekreteri Ahmet Aydoğan, "PTT de çalışan tüm emekçiler kadroya alınarak iş güvencesi sağlanmalıdır. Emekçiler arasındaki bu eşitsiz durum bazı yöneticilerinde tehditkâr davranışlarını arttırmaktadır. Taşeron işçilerinin iş güvencesi olmadığından işten atmakla tehdit eden yönetici, İdari Hizmet Sözleşmesi ile çalışanı yerinden alırım performansın düşer diyerek tehdit etmektedir"dedi.

FARKLI STATÜLERDE İŞ BARIŞI BOZUYOR

PTT'de Bu  kamu işçisi,  memur,  sözleşmeli, taşeron İşçisi ve İHS gibi farklı statülerde çalışıldığını ifade eden Aydoğan, "Kurumda ki farklı statülerden kaynaklı, aynı iş yapılmasına karşı farklı ücretler verilmesi mutsuz olan emekçiler arasında huzursuzluğa neden olmakta ve iş barışı bozulmuş durumda" dedi. 399 sayılı KHK ile çalışan, Baş Dağıtıcı, Şef, Mühendis ve 657 DMK ile çalışan Müdür, Baş Müdür çalışanların İHS'ye geçmeleri dahilinde eski ücretlerinin neredeyse yüzde elli fazlasını aldığını ifade eden Aydoğan, "Ancak bu durum Dağıtıcı, gişe ve büro çalışanı için geçerli değildir. Bu durum da İHS ile çalışanların ücret adaletsizliğinin bir göstergesi olarak karşımıza çıkmaktadır" dedi. İş barışının sağlanması için tüm bu ayrımların kaldırılması gerektiğini dile getiren Aydoğan, "Başta iş güvencesi olmak üzere tüm insani hakların güvence altına alınarak; sosyal ve sendikal haklarımız, ücretlerimiz ve çalışma koşullarımız uluslararası çalışma örgütünün ve evrensel hukuk normlarına uygun bir şekilde yeniden düzenlenmesini istiyoruz" dedi.

VERGİ DİLİMLER YENİDEN DÜZENLENSİN

Gelir Vergisinden kaynaklı vergi dilimine giren PTT çalışanının ücretlerinin Mart ayından başlamak üzere kademeli olarak düşmekte olduğunu kaydeden Aydoğan, "Aralık ayına gelindiğinde maaş farkının bin lirayı bulduğu ve verilen zamların kat be kat fazlası alındığı vergi adaletsizliğinin açık göstergesidir. Vergi dilimleri günümüz koşullarına göre tekrar düzenlenerek sabitlenmeli ve adaletli bir vergi alınması yasa ile güvence altına alınmalıdır" diye konuştu. Cumartesi çalışma zorunluluğunun kaldırılmasını, tüm çalışanlara yemek ve yol ücretlerinin ödenmesini isteyen Aydoğan, "Bu süreçte çıkarılan KHK’ler ile ülkeyi yönetmeye çalışan siyasal iktidar 696 sayılı KHK ile PTT’yi de dizayn etmeye çalışmaktadır. Tüm personel hareketliliğini Genel Kurul kararına bağlayan, KPSS’yi kaldırarak mülakatı yasalaştıran, liyakati terk eden, adam kayırmacılığın ve torpilin önünü açan bu ve benzeri değişikliklerin yer aldığı KHK derhal iptal edilmelidir"dedi.

PTT ÖZELLEŞTİRİLİYOR

PTT’nin Varlık Fonu’na devri ile birlikte  20 civarında şirket kurulduğunu ifade eden Aydoğan, Bu şirketler içinde kendi taşeronunu çalıştırmak için de bir şirket kurulduğu bunla birlikte ücret adaletsizliğin derinleşeceği gözden kaçmamalı. Ayrıca hizmetleri bölerek satmayı amaçlamaktadır. Halkın vergileriyle kurulan PTT’yi kamu hizmetinden kopararak özelleştirmeyi amaçlayan bu duruma sendikamız Haber-Sen sessiz kalmayacağını buradan bir kez daha yeniliyoruz"dedi. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kadın cinayetine ağırlaştırılmış müebbet istendi

SONRAKİ HABER

İstanbul Müzik Festivali başladı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...