23 Mayıs 2018 17:44
Son Güncellenme Tarihi: 23 Mayıs 2018 19:20

15 Temmuz'da Yunanistan'a kaçan askerlere iltica hakkı veriliyor

Yunanistan'da Danıştay, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ülkeye kaçan askerlere iltica hakkı verilmesine hükmetti.

Paylaş

Yunanistan'da Danıştayın, 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrası ülkeye kaçan askerlere iltica hakkı verilmesine hükmettiği bildirildi.

Danıştay Genel Kurulunda, Yunanistan Hükümeti'nin, İltica Dairesi tarafından askerlerden Süleyman Özkaynakçı'ya verilen sığınma hakkının iptaline yönelik itirazı değerlendirildi. Bugün toplanan Danıştay hakimlerinin, hükümetin karara yönelik itirazını reddederek, askerlere iltica hakkı verilmesine onay verdiği belirtildi.

Özkaynakçı için verilen kararın emsal teşkil etmesi sebebiyle, diğer askerler için de iltica hakkı tanınması onaylanmış oldu.

Yunan basınında, Yunanistan'da iltica hakkı alarak serbest kalacak askerlerin, sağlanacak seyahat belgeleriyle başka Avrupa ülkelerine gidebilecekleri ifade edildi.

4 ASKER SERBEST BIRAKILDI

Yunanistan İltica Dairesine bağlı komisyonların kararlarıyla şimdiye kadar, Özkaynakçı'nın yanı sıra Ahmet Güzel isimli askere de iltica hakkı verilmesi kararlaştırılırken, iki askerin daha 18 aylık azami gözaltı süresinin dolmasıyla serbest bırakıldığı bildirildi.

Serbest kalan 4 askerin yoğun güvenlik önlemleri altında Atina dışında bir evde tutulduğu belirtildi.

Öte yandan, halen karakolda tutulan 4 askerin ise ay sonunda gözaltı sürelerinin dolması sebebiyle serbest kalacakları kaydedildi.

Türkiye'nin askerlere yönelik üç iade talebi Yunanistan yargısı tarafından reddedilmişti.

BAKAN ÇELİK: BİR ÜLKE İÇİN OLABİLECEK EN UTANÇ VERİCİ KARAR

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Danıştayın verdiği kararın bir ülke için olabilecek en utanç verici karar olduğunu söyleyerek "Kuşkusuz Türkiye'ye karşı da Türkiye düşmanlarının yanında yer almıştır bu zihniyet" değerlendirmesinde bulundu.

Çelik, karara ilişkin Twitter hesabında paylaştığı mesajda şunları kaydetti:

"Yunanistan'da Danıştay, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ülkeye kaçan darbecilere iltica hakkı verilmesine hükmetmiş. Bir ülke için olabilecek en utanç verici karar. AB üyesi Yunanistan'ın hukuk sistemi, Türkiye'de demokrasiyi ortadan kaldırmaya yönelik darbe girişiminde bulunan teröristleri himaye etme kararı almıştır. Demokrasiye karşı teröristleri himaye eden bu hukuksuz hukuk anlayışının geldiği nokta vahimdir. Kuşkusuz Türkiye'ye karşı da Türkiye düşmanlarının yanında yer almıştır bu zihniyet." (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

FOX'a konuk olan Karamollaoğlu: İtibar sarayla olmaz

SONRAKİ HABER

Erdoğan: Kendi paramızı yabancı paralarla değiştirmeyin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...