24 Mayıs 2018 00:21

ODTÜ öğrencileri: Gençler değişim istiyor

24 Haziran'da yapılacak seçimleri değerlendiren ODTÜ öğrencileri, ülkenin kötü yönetildiğine dikkat çekerek değişim istediklerini belirttiler.

Fotoğraf: Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Paylaş

Sıla ALTUN
Ekin BAL
Ankara

Tüm üniversitelerde olduğu gibi Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden ODTÜ’de de 24 Haziran seçimleri tartışılıyor, hemde hararetli biçimde. “Seçimlerde ikinci tura kim kalır?”,  “7 Haziran-1 Kasım seçimlerinde olduğu gibi birinci tur ile ikinci tur seçimleri arasında bir kaos ortamı yaratılır mı?”... Bu ve bunun gibi pek çok sorunun yanıtını arıyor öğrenciler. Mevcut iktidarın ülkeyi kötü yönettiğini dile getiren ODTÜ öğrencileri, daha önce AKP’ye oy verenler arasında da tepkinin geliştiğine dikkat çekiyor. “Gençlik değişime ve yeniye daha yatkın” diyen ODTÜ’lüler, ekonomi başta olmak üzere ülkenin kötüye gittiğini, bu durumun kendi başına seçimle de değişmeyeceğine inandıklarını dile getiriyor.

Haydar hazırlık bölümünde okuyor ve kendini Atatürkçü olarak tanımlıyor. Seçimin ikinci tura kalacağını, CHP’nin adayı Muharrem İnce’nin ise ikinci turda daha güçlü olacağını söylüyor. Akşener’in ikinci tura kalamayacağını, kalsa bile şansının yüksek olmadığını belirten Haydar, HDP seçmeninin ikinci turda Akşener’i desteklemeyeceğini, bu sebeple İnce’nin daha birleştirici olduğunu anlatıyor. Sağcı, solcu,ülkücü, dindar demeden muhalif kesimlerin birleşmesi gerektiğini ifade eden Haydar, “Mecliste muhalefet daha güçlü olacak” diyor. HDP için de “1 Kasım’daki koşullarda bile geçtiyse bu seçimde de mutlaka geçer” görüşünde. Boykotu savunları eleştiriyor Haydar, bunun iktidar yararına bir tutum olduğunu düşünüyor. CHP seçmeninin Doğu Perinçek seçime girsin diye imza verdiğini hatırlatan Haydar, Perinçek’in ikinci turda CHP’yi desteklemeyeceği açıklamasının iktidar yanlısı bir tutum olduğunu dile getiriyor. 

KAOS ORTAMI YARATILABİLİR

Burak, Maden Mühendisliği öğrencisi. Akşener veya İnce’nin ikinci turda Cumhur İttifakı’na rakip olabileceği görüşünde. Seçim boykotunu eleştiriyor , “Çünkü bu seçim geleceği belirleyecek kilit bir seçim” diyor. Peki ya seçim sonrası? “İktidar veya muhalefetten kim kazanırsa kazansın kötü durumda bir Türkiye bizi bekliyor” yanıtını veriyor. Burak 1. tur ile 2. tur arasında ülkede bir kaos ortamı oluşabileceğine de dikkat çekiyor.

Sohbetimize dahil olan hazırlık öğrencisi Efe, ikinci tura İnce’nin kalma ihtimalinin yüksek olduğu belirtirken, o da ikinci tura giden süreçte “her şeyin” olabileceğini söylüyor. İkinci turda sağ kesimin Erdoğan’a kayabileceğini dile getiren Efe, Saadet Partisi’nin seçimlerde kilit bir rol oynayacağı görüşünde. Ülkedeki gidişatın 24 Haziran’dan sonra da kötü olacağını sözlerine ekliyor.

‘SEN 16 YILDIR İKTİDARDA MISIN ABİ O ZAMAN İSTEMİYORUM SENİ ARTIK’

İktisadi ve İdari Bilim Fakültesi öğrencileri ile biraraya geliyoruz. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünden Burak Kılıç şöyle diyor: “Seçimlerle ilgili açıkçası karamsarım çünkü 16 yıllık AKP iktidarında adil bir seçim olmadı, bu seçimin de adil olacağını düşünmüyorum. Elimizden geldiğince sandıklara sahip çıkmak seçim için çok önemli.” Burak’a göre AKP’nin gitmesi gençliğin önceliği haline geldi. Bu yüzden AKP dışındaki her partiye oy verebilir duruma geldiklerini söylüyor ve ekliyor: “Çünkü kimse bu kadar kötü yönetemez.”

‘HDP’YE YAPILAN BÜYÜK ADALETSİZLİK’

Ekonomik gidişatın çok kötü olduğunu belirten Burak, AKP tabanından da kopma yaşanacağını düşünüyor. Akşener’e için “Eğer iktidarı eline alırsa milliyetçi politikalar izleyeceğine eminim; bu riskli ama bir kadının Türkiye gibi bir ülkede iktidara gelmesini isterim. Fakat geçmişine bakınca da bu Akşener olmamalı” diyor. Birçok siyasetçisi tutuklu olan HDP’nin adil bir şekilde seçim çalışması yapamaması Burak’a göre göre büyük adaletsizlik. “Demirtaş hapiste olmaması gerek. Şu an diğer adaylar gibi dışarda propaganda yapabiliyor olmalı” diyor bu yüzden.

Adını vermek istemeyen Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden bir yüksek lisans öğrencisi ise  ise Erdoğan’ın kazanacağını söylüyor. Nedenini sorduğumuzda, “Erdoğan’a çok güçlü bir medya desteği var. Bunun insanları etkileyeceğini düşünüyorum” diye yanıt veriyor. Akşener’in oy potansiyelinin olduğunu ancak Erdoğan’ın karşısında oylar bölüneceği için diğer adayları çok güçlü görmediğini dile getiriyor.

GENÇLER AKP’DEN KOPUYOR

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi son sınıf öğrencisi Oğuzhan Akgün ikinci turda Erdoğan’ın kazanacağını söyleyerek söze giriyor. Erdoğan ve AKP’nin baskı ve korkutmayla süreci götürmeye çalıştığına dikkat çeken Akgün, bu duruma AKP tabanından da tepkiler geldiğini dile getiriyor. AKP’nin tabanında ‘90’ları mı dönelim?’ korkusunun kullandığını anlatan Akgün, son dönemde bu tarzın da işe yaramadığını vurguluyor. Eğitim düzeyinin artmasının etkisiyle gençlerin taleplerinin arttığını anlatan Akgün, “Gençler bazen çok mantıklı olmasa bile karşıt tutum alır. ‘Sen 16 yıldır iktidarda mısın abi o zaman istemiyorum seni artık’ der. Gençler değişime ve yeniye daha yatkın” diyor.


HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ: ÖZGÜR VE BİLİMSEL BİR ÜNİVERSİTE İSTİYORUZ

Seçim nabzı Hacettepe Üniversitesi’nde de hayli hareketli atıyor.  

Çocuk Gelişimi Bölümünde okuyan ve adını açıklamayan 2. sınıf öğrencisi, düşüncelerini şöyle dile getiriyor:  “Baskın seçim kararından rahatsız olduk. Bu kararla adayların tanınma, seçim çalışmalarını sürdürme ve halkın adaylar konusunda fikir sahibi olma imkanı yok. Erken seçim kararı iktidarın çıkarları doğrultusunda alındı.” Seçimlerde HDP’ye ve Demirtaş’a oy vereceğini anlatan öğrenci “Çünkü tüm halka ve ülkeye, kadın, LGBTİ ve ezilen tüm milletlere hitap eden tek liderin Demirtaş olduğunu düşünüyorum” diyor. Eğitimin ise parasız verilmesini istiyor. 
Elektrik Elektronik Mühendisliği 2. sınıfında okuyan ve gazetmize konuşan başka bir  öğrenci de seçimin erkene alınması konusunda aynı endişeyi taşıyor. Seçmenlerin vaatler üzerinden değil de kutuplaşma üzerinden sandığa zorlandığına inanıyor. Ama yine de gergin ortamın son bulması ve gidişatın düzelmesi için erken seçim kararına sevindiğini de ekliyor. Ekonominin seçimden sonra rahatlayacağına inanan öğrenci özgür ve bilimsel bir ünivesite talep ediyor. Kampüs içi ve dışında şiddet, taciz ve tecavüzün son bulması için ataerkil yapı ile mücadele eden bir partiye oy vermek istediğini dile getiriyor. Barıştan yana olduğu, üniversiteler için daha huzurlu bir ortam sağlayabileceği, kadınların, LGBTİ bireylerin sorunlarına cinsiyetçi olmayan çözümler üretebileceği için de Selahattin Demirtaş’a oy vereceğini söylüyor. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ankara Ulus Halinde pazarcı da vatandaş da şikayetçi

SONRAKİ HABER

Erdoğan, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile görüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...