22 Mayıs 2018 19:55

Fransa'da kamu emekçileri 8 ayda 3. kez genel greve çıktı

Fransa'da kamu emekçileri 8 ay içinde 3. kez genel greve çıktı. 180 kentte düzenlenen eylemlerde Emmanuel Macron'un politikaları protesto edildi.

Fotoğraf: Mustafa Yalçın/AA

Paylaş

Fransa'da kamu emekçileri son 8 ayda 3. kez genel greve gitti. Grev dolayısıyla sokaklara dökülen emekçiler 180 kentte Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un politikalarına karşı gösteri düzenledi.

2017 yılı ekim ayı ve bu yıl 22 Mart tarihlerinden sonra üçüncü kez genel greve giden emekçiler, bu kez satın alma gücünün azalması, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve hükümetin 2022'ye kadar memur kadrosundan 120 bin kişilik kesintiye gitme planına karşı meydanlara indi.

Ülkedeki en büyük gösteri başkent Paris'teki Republique Meydanı'nda oldu. 9 sendika liderinin katıldığı ve 30 binden fazla kişinin yürüdüğü gösteri için olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Sık sık Macron ve hükümet karşıtı sloganların atıldığı yürüyüşte Macron'un maketi taşındı. Maket yürüyüşün sona erdiği Nation Meydanı'nda göstericiler tarafından ateşe verildi. Gösteride en az 20 kişinin sorgulandığı veya gözaltına alındığı öğrenildi.

Fransa İçişleri Bakanlığı, ülke genelinde 180 noktada gösteri veya yürüyüş düzenlendiği bilgisini paylaşarak bunlara katılanların sayısının 135 bin olduğunu duyurdu. Sendikalar ise katılımcı sayısının bakanlığın açıkladığından en az iki kat fazla olduğu iddiasını dile getirdi.

Ülkede grev ve yürüyüşler nedeniyle birçok şehirdeki anaokulu ve ilkokullarda eğitim faaliyetlerinin yanı sıra havaalanı, taşımacılık ve belediye hizmetlerinde aksaklıklar yaşandığı bildirildi.

Hükümet, "2022 Kamu Planı" adı verilen reform faaliyetleri çerçevesinde 120 bin memur kadrosunda kesintiye gitmeye hazırlanıyor. Ülkede yaklaşık 5,5 milyon olan memur sayısındaki bu kesintiyle hükümet, 2020'den itibaren yılda 4,5 milyar avro tasarruf yapmayı planlıyor. (Paris/AA)

ÖNCEKİ HABER

Konya Büyükşehir Belediyesinin iftar yemeğinden 200 kişi zehirlendi

SONRAKİ HABER

KKTC'de değer kaybeden TL yerine farklı para birimine geçiş gündemde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...