22 Mayıs 2018 10:01

GDO’lu yem için neden etiket yok?

CHP'li Ömer Fethi Gürer, GDO'lu yemlerde uyarı bulunmamasını Meclis gündemine taşıdı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, GDO’lu yemlerle beslenen hayvanlardan elde edilen ürünlerin etiketlerinde “GDO’lu ürün” ibaresinin bulunmamasını, soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.

Önergeye yanıt veren Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba, Biyogüvenlik Kurulu tarafından bugüne kadar gıda amaçlı olarak onay verilmiş bir gen olmadığından gıda amaçlı genetiği değiştirilmiş ürün ithaline izin verilmediğini ve ülkemizde tüm GDO’lu ürünlerin üretiminin yasak olduğunu savundu. Yem amaçlı olarak ithal edilen GDO ve ürünlerinin Biyogüvenlik Kanunu ve Biyogüvenlik Kurulu kararlarına uygun olarak kullanılıp kullanılmadığının tespiti için yurt içinde etiket ve izlenebilirlik kontrolleri yapıldığını iddia eden Bakan Fakıbaba, “Biyogüvenlik Kurulunca onaylanan genetiği değiştirilmiş organizmaları yüzde 0.9 oranından fazla içeren yem amaçlı maddelerin ‘GDO’lu’ olarak etiketlenmesi zorunludur ve bu ürünler ithalat denetimlerine tabidir” açıklamasında bulundu.

Bu açıklamayı değerlendiren Gürer Biyogüvenlik Kurulunun kamu kuruluşlarının temsilcilerinden oluştuğunu ve alınan kararlarda hükümetin dolaylı etkisinin olmamasının olası olamayacağını ifade etti. Gürer “Biyogüvenlik Kurulunun içindekilerin tamamı konunuz uzmanı olmalı ve özerk bir konuma taşınmalıdır. Mevcut hali ile adı iyi, içeriği tartışılır bir konumdadır” dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Berlin’de yüksek kiralara karşı ev işgalleri başladı

SONRAKİ HABER

Emrah Serbes dosyasında bilirkişi raporu açıkladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...