29 Ağustos 2012 06:47

12 Eylül Utanç Müzesi geçmişi bugüne taşıyacak

Devrimci 78’liler Federasyonu 12 Eylül darbesinin 32. yılında yeniden ‘adalet’ arayışını sürdürüyor. 32 yıldır adaletin gelmediğini dile getiren Devrimci 78’liler Federasyonu, ‘12 Eylül utanç müzesi’ ile adalet taleplerini dile getirip, dönemin işkencecilerini teşhir edecek. 3 Eylül günü a&cc

12 Eylül Utanç Müzesi geçmişi bugüne taşıyacak
Paylaş

Mülkiyeliler Birliğinde bugün etkinlikler ile ilgili bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Devrimci 78’liler Federasyonu, Genç-Sen, Ankara Dersimliler Derneği, üye ve yöneticileri ve Yönetmen Fatin Kanat, Şair, Fotoğraf Sanatçısı Mehmet Özer ’in de aralarında  bulunduğu çok sayıda kurum ve kişi katıldı.

ARŞİV BELGELERİ AÇIKLANACAK!

Devrimci 78’liler Federasyonu Genel Başkanı Kamber Ateş, 3 Eylülde açılacak müze ile 12 Eylüle ilişkin bilgi ve belgelerle geçmişin sorgulanmasına katkı sunacaklarını ifade etti. Ateş, müzede bu yıl, devrim şehitlerinin yakınları tarafından kendilerine iletilen, kişiye özel malzemeler ve çok önemli arşiv belgelerini sergileyeceklerini bildirdi. Ateş ayrıca, idam edilen, işkencede katledilen ve faili meçhullerle adı anılan pek çok devrimcinin mahkeme dosyaları, Genelkurmay belgeleri, sıkıyönetim arşivinden derlenmiş yazılı ve görsel malzemelerin ilk kez bu müzede sergileneceğini duyurdu.

‘KATİLLERİ ASLA AFFETMEYECEĞİZ’

Sergilerin, panellerin ve film gösterimlerinin yapılacağını belirten Ateş, etkinliklerin 25 gün devam edeceğini söyledi. Ateş, “12 Eylül zihniyetinin AKP iktidarıyla birlikte sürdüğü, 78 kuşağı ile devrimcilerin yakından tanıdığı faşist katillerin cezaevlerinden bir bir salıverilerek ödüllendirildiği bir zaman diliminde, 12 Eylül utanç müzesini sahiplenmenin önemi daha da artmaktadır” dedi.

Etkinlik programını tanıtan Mehmet Özer, katilleri asla bağışlamayacaklarını, affetmeyeceklerini dile getirdi. Özer, bu sistemin mağdurları değil, muhatapları olduklarını belirterek, hesap sormayı sürdüreceklerini ifade etti.

12 EYLÜL ÖĞRENCİ TUTUKLAMAYLA DEVAM EDİYOR

Ankara Dersimliler Derneği Başkanı Yaşar Kılavuz ise Dersim katliamı ile ilgili belgelerin açıklanmasını istedi. Genç-Sen temsilcisi Can Gür de, 12 Eylülün bugün gençlerin ve öğrencilerin üzerindeki baskılarla devam ettiğini ve yüzlerce öğrencinin cezaevlerinde olduğunu söyledi.  

Yönetmen Fatin Kanat, etkinlikler süresince film gösterimleri organize edeceklerini, birçok filmin yönetmeninin de katılacağı söyleşilerin müze etkinlikler kapsamında yer alacağını belirtti.

TARİHİN CANLI TANIKLARI DA YER ALACAK

Türkiye’de Alevilere yönelik katliamları hatırlatan Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Kültür ve. Eğitim Vakfı Genel Başkanı Emel Sungur da müze etkinlikleri kapsamında kendilerinin de katliamlara dikkat çekeceğini ve katliam tanıklarının müzeye getirileceğini bildirdi.

12 Eylül Utanç müzesi 3-28 Eylül tarihleri arasında açık olacak. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kazdağları Balya gibi olmasın

SONRAKİ HABER

Hiçbir önlem alınmadı: 1 işçi yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa