29 Ağustos 2012 03:11

Valiye bak, İçişleri Bakanını gör

CHP’li Umut Oran’ın soru önergesine İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin adına İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun verdiği ‘Artan nispette orantılı güç’ yanıtı, Vali’nin İçişleri Bakanı’nın yolunda olduğunu gösteriyor. Bakan Şahin de biber gazı için “sağlığa zararlı değil, org

Valiye bak, İçişleri Bakanını gör
Paylaş
Sultan Özer

82 BİBER GAZI ‘ARTAN NİSPETTE ORANTILI GÜÇ’MÜŞ

Bakan adına soru önergesine yanıt veren Mutlu 4 Mayıs 2012’de Çağlayan Adliyesi ve çevresinde Fenerbahçe taraftarlarına uygulanan polis şiddetini savunarak şu yanıtı verdi: “İstanbul Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünce, 4 Mayıs 2012 Cuma günü Çağlayan Adliyesi ve çevresinde emniyet güçlerine, basın mensuplarına ve canlı yayın araçlarına karşı taş, sopa, şişe gibi maddeleri atarak taşkınlık çıkaran grubu dağıtmak amacıyla, ‘Toplumsal Olaylarda Görevlendirilen Personelin Hareket Usul ve Esaslarına Dair Yönerge’nin ilgili maddeleri doğrultusunda ve dağıtacak ölçüde artan nispette orantılı güç (tazyikli su, göz yaşartıcı gaz ) ile müdahalede bulunulmuş olup, toplam 82 adet gaz mühimmatı kullanılmıştır.”

GAZ TÜFEKLERİ HEDEF ALMAYA UYGUN DEĞİLMİŞ!

Vali Mutlu polis şiddetini hep yasa maddelerine bağlayarak verdiği yanıtta, “Çıkan olaylarda taşkınlık yapan taraftar gruplarına ‘5564 sayılı Kimyasal Silahların Geliştirilmesi, Üretimi, Stoklanması ve Kullanımının Yasaklanması’ kanunu ve ‘Göz Yaşartıcı Gaz Silahları ve Mühimmatları’ yönergesi doğrultusunda, orantılılık ilkesine uygun olarak (tazyikli su, göz yaşartıcı gaz) müdahalede bulunulmuştur” dedi. Hedef alınarak ateş edilmediğini de savunan Mutlu, “Gaz tüfekleri bir noktayı hedef alarak atış yapmaya uygun bir dizayna sahip olmayıp, kalabalıkları dağıtmak amacıyla atış yapabilen silahlardır” savunmasını da yaptı.

Plastik mermi kullanılıp kullanılmadığı yönündeki bir soruya da “İstanbul Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü bünyesince kullanılan teçhizatlar arasında, plastik mermi bulunmamaktadır” yanıtı veren Mutlu, sözkonusu tarihteki müdahale nedeniyle taraftarların yaralandığına dair herhangi bir müracaat, bilgi ve belgenin bulunmadığını da ileri sürdü.

Bakan Şahin adına Vali Mutlu tarafından yanıtlanan soru önergesinde yeni bir konsepte dikkat çeken Umut Oran, “orantılı güç” teriminin ardından şimdi de “artan nispette orantılı güç” konsepti yaratıldığını ifade etti. Oran, “ ‘Artan nispette orantılı güç’Üç, yaklaşık 4 –5 bin taraftara ‘tamamen doğal, yüzde yüz organik’ 82 adet biber gazı atmanın yeni adı! olduğunu gördük ” dedi.

Orada yaşananlar hakkında Bakan Şahin’in de habersiz olduğuna dikkat çeken Oran, “Polis müdahalesi ile yaralanan vatandaşlarımızın resimleri internette bile yayınlandı, ancak biber gazının doğal, organik, sağlığa zararsız olduğunu zanneden İçişleri Bakanı’na göre yaralanan vatandaş da yok. Plastik mermi kullanıldığı yönünde haberler vardı, bakanlık bunu da yalanlıyor. Halbuki plastik mermi ile yaralanan bir vatandaşımız olan Özgün Erdoğan’ın durumu basına da yansımıştı. Yani bakanlık bunu dahi takip edebilmiş değil veya gerçek dışı bilgilerle siyaseti de yanıltmaya çalışıyor” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tarım işçileri iş bıraktı

SONRAKİ HABER

Datça’da orman yangını: 30 - 40 hektar alan zarar gördü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...