28 Ağustos 2012 18:13

Tarım işçileri iş bıraktı

Manisa’nın Turgutlu İlçesi’nin Sarıbey köyünde 500 mevsimlik tarım işçisi yevmiyelerin düşürülmesi üzerine iş bıraktı. 40 gün önce bölgeye gelen ve domates tarlalarında çalışan işçilerin yevmiyesi 35 liradan 32 liraya düştü.Urfa’nın Suruç ilçesinden gelen tarım

Tarım işçileri iş bıraktı
Paylaş
Emine Uyar / Gürkan Emreoğlu

Urfa’nın Suruç ilçesinden gelen tarım işçileri, Sarıbey köyünde kanal boyundaki çadırlarda oldukça sağlıksız koşullarda yaşıyor. 1500 km yol katederek Manisa’ya gelen işçiler, en düşük yevmiyenin net 35 TL olmasını talep ediyorlar.

Çadırlarda su yetersiz ve tuvaletler en büyük sorun. Belediye kısa süre önce 4 adet konteynır getirerek tuvalet yapmış ancak bu sayı oldukça yetersiz. Suruç’ta susuzluktan dolayı toprağı olan köylülerin bile buralara çalışmaya geldiğini anlatan köylüler verilen yevmiyelerin bu kadar yola ve bu koşullarda yaşamaya değmediğini söylüyorlar.

İşçilerden Ömer Subaşı, geçen hafta 13 yaşındaki bir kız çocuğunun beyin kanamasından öldüğünü anlatarak, “Herhangi bir sağlık güvencemiz yok. Bize bir haftadır yevmiyeleriniz belli olacak dediler. Domates topladık 35 liraya. Şimdi 32 lira diyorlar. Grevdeyiz, oturuyoruz” diyor.  

YILANLARIN İÇİNDE

Hacı Subaşı da, yılanların içinde yaşadıklarını anlatarak, “Kokudan oturamıyoruz. Çocuklarımız mikrop kapıyor. Çeşmelerden doğru düzgün su akmıyor. Pisliğin içinde yaşıyoruz. Emeğimizin karşılığını istiyoruz. Turgutlu’daki kertecilere (taşıma işini yapan yerli işçiler) 60 lira veriliyor.” diyor.

Hasan Şahin de, iki aile ile bir minibüs tutup 1500 TL vererek buraya geldiklerini, dönerken de aynı parayı vereceklerini anlatıyor. 40 günün 15 gününde sadece yol parası için çalıştıklarını dile getiren Şahin, ‘dayıbaşı’larının da işçi başına yüzde 10 aldığını, 5 gün de onlar için çalıştıklarını söyledi. Şahin, anlaşma sağlanamazsa başka yere gidebileceklerini söylüyor.

DAYIBAŞI YÜZDE 10 ALIYOR

Sarıbey köyü muhtarı Mustafa Demir ise “Dayıbaşları yevmiyelerin yüzde 10’unu alıyor. İşçilerin eline geçen ücret bu nedenle daha düşük oluyor” diyor. Üzüm fiyatlarında düşüş yaşandığını belirten Demir, çevre köylere göre Sarıbey köyünde işçi ücretlerinin her zaman bir-iki lira daha fazla olduğunu ve işçilerin başka köyleri bu nedenle tercih etmediğini belirtiyor. Sekiz yıldır bu işi yaptığını söyleyen Demir, “Ben aracıyım. Tarla sahipleri ile dayıbaşlarının arasını bulurum. Fiyatı 34 liraya çıkardık. Dayıbaşlarının da payını koyarsan 36.5 lira oluyor” diyor. (İzmir/EVRENSEL)


ÜCRETLER BİRLİKTE BELİRLENMELİ

Turgutlu'da faaliyet gösteren Gündelikçi İşçiler Derneği Başkanı Cevher Özdemir de, dernek olarak 5 temel meselede sıkıntı yaşadıklarını belirtiyor. Bunların, fiyat belirleme, mesai saatlerinin uzunluğu, işçilerin açık araçlarla taşınması, sağlık ve iş güvencesizliği olduğunu dile getiren Özdemir, dernek olarak, işçi ücretlerinin Türkiye geneli için ya da en azından bölge için taraflardan oluşacak bir komisyonla belirlenmesi gerektiğini düşündüklerini belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Asılsız suçlama komediye döndü

SONRAKİ HABER

Valiye bak, İçişleri Bakanını gör

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...