19 Mayıs 2018 23:52

Kadınlar bu hukukla öldürülüyor: Şikayet etti, sonuç alamadı

1 yıl boyunca eşinden şiddet gören N.E. 30’u aşkın şikayette bulunmasına rağmen sonuç alamadı: Meclis şiddete uğrayan kadınlar için gereğini yapsın.

Fotoğraf: Hasret Gültekin Kozan/EVRENSEL

Paylaş

Hasret Gültekin KOZAN
Kocaeli

2016 yılında çalıştığı Kartepe Belediyesinde tanışıp evlendiği H.D’den daha evliliğinin ilk haftalarında şiddet görmeye başlayan N.E, şiddetin zamanla iftira ve cinsel saldırıya dönüşmesiyle 1 yıl içerisinde eşinden ayrıldı.

Çocuğu ile annesinin evine dönen N.E’nin başı H.D’den ayrılmasına rağmen bir türlü kurtulamamış. 30’u aşkın şikayetine rağmen H.D’nin cezalandırılmadığını belirten N.E, “Sadece kendim için değil, bütün kadınlar için, bütün çocuklar için bir adım bekliyorum. Bu yaşananlar benimle başlayıp, benimle bitmeyecek. Şiddete uğrayan kadınlar için artık Meclis gereğini yapsın. Önlem alsın demiyorum, gereğini yapması lazım, çözüm istiyorum. Mecliste vekiller nasıl rahat uyuyor?” dedi.

Boşanma davasının ayrılmayla sonuçlanmasına rağmen N.E, adliye koridorlarından kurtulamamış. Kocaeli Adliye Sarayının karşısında bir avukat bürosunda görüştüğümüz N.E, yasaların caydırıcı olmadığını söyledi. Adalete olan güveninin örselendiğini dile getiren N.E, “Eskiden dışarıdan bakınca adaletin olduğunu sanıyordum. Başıma gelince gördüm, şimdi ise keşke ben Türkiye’de yaşamasam diyorum” dedi. Baronun atadığı avukatların da elinden geleni yapmadığını gördüğünü anlatan N.E, birçok kurumda memurların keyfi davranışlarıyla karşılaştığını söyledi. “Ellerini vicdanlarına koysunlar. Kadınları bu maddelerle, bu hukukla bir bir öldürüyorlar” diyen N.E, artık çocuğuyla birlikte nefes almak istediğini anlattı.  

‘HAMİLELİKTE ŞİDDET GÖRDÜM’

Evliliğinin ilk döneminden bu yana şiddete maruz kaldığını anlatan N.E, “2016 yılında evlendik. Bana mutluluk vadetti. Ama iş öyle olmadı, bana evliliğin ikinci haftasından itibaren şiddet uygulamaya başladı. Küfür ediyordu, hakaret ediyordu, durduk yere tokat yiyordum. Beni boğmaya kalktığı oldu, cinsel şiddete dahi maruz kaldım, o dönem hamileydim. Şiddeti hamile olduğum dönemde de sürdürdü “dedi. Hamile kaldıktan sonra eşinin ‘İkiniz de ölün istiyorum’ dediğini anlatan N.E, nedenini sorduğunda cevap bile alamadığını belirterek “Psikolojik şiddeti hiç bitmedi, annemin maaşından kredi çekip bizi mağdur etti” dedi.

‘O BORÇLANIYORDU, BEN ÖDÜYORDUM’

Tüm yaşadıklarına 1 yıl dayanabildiğini aktaran N.E, “İkimizde çalışıyorduk, o borçlanıyordu, ben borçları ödüyordum. Evliliğimiz ve uyguladığı şiddet 1 yıl kadar sürdü. Doğumumdan sonra değişir sandım ama değişmedi, şiddeti devam etti. En son annemi darbettikten sonra yeter artık dedim, şikayette bulundum, uzaklaştırma verdiler. Sonrasında arayarak tehditlerde bulunmaya devam etti” diye konuştu.

‘MECLİS KADINLAR İÇİN GEREĞİNİ YAPSIN’

30’un aşkın şikayette bulunduğunu vurgulayan N.E, ölüm tehditleri almasına, duruşma salonunda küfür yemesine, karakollara ve BİMER’e defalarca şikayet etmesine rağmen hiçbir adım atılmadığını söyleyerek “Kim bunun sorumlusu? Mahkemede kravat takıp iyi görünüyor. Bu nasıl bir şey, hâlâ nasıl elini kolunu sallayarak gezer?” diye sordu. Yetkililerin gereğini yapması için adım atmasını bekleyen N.E, somut bir karar bekliyor. Hâlâ adliye koridorlarında adalet aradığını belirten N.E, “Şiddete uğrayan kadınlar için artık Meclis gereğini yapsın. Önlem alsın demiyorum, gereğini yapması lazım, çözüm istiyorum. Mecliste vekiller nasıl rahat uyuyor? Sadece kendim için değil, bütün kadınlar için, bütün çocuklar için bir adım bekliyorum. Bu yaşananlar benimle başlayıp, benimle bitmeyecek. Ben birçok kadın için bir şeyler yapılmasını istiyorum” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Türk-İş, DİSK, KESK, Kamu-Sen karşı, Hükümet Memur-Sen diyor

SONRAKİ HABER

Kayseri Saya Emekçileri Derneği olağan kurulunu gerçekleştirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...