19 Mayıs 2018 23:42

Türk-İş, DİSK, KESK, Kamu-Sen karşı, Hükümet Memur-Sen diyor

Hükümet, konfederasyonların tepkisine rağmen Uluslararası Çalışma Konferansında Türkiye’yi Memur-Sen’in temsil etmesi konusundaki ısrarını sürdürüyor.

Fotoğraf: Birkan Bulut/EVRENSEL

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Hükümet, Uluslararası Çalışma Örgütünun (ILO) 28 Mayıs- 8 Haziran’da düzenleyeceği Uluslararası Çalışma Konferansında, Türkiye’yi Memur-Sen’in temsil etmesi konusundaki ısrarını sürdürüyor. Hak-İş dışındaki konfederasyonların itiraz ettiği durumu değerlendiren KESK Genel Sekreteri Ramazan Gürbüz, hükümetin konuyu oldubittiye getirmek istediğini söyledi.

Diğer işçi ve memur konfederasyonlarının duruma tepki göstermesi üzerine bakanlıkta 15 Mayıs Salı günü bir toplantı düzenlendi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun da katıldığı toplantıda, Türk-İş, DİSK, KESK ve Kamu-Sen hükümet desteğiyle büyümesi, işçileri temsil etmemesi ve diğer sendikalara yönelik tutumu gibi gerekçelerle Memur Sen’in temsilciliğine itiraz etti.

Memur Sen ise kendisini bir milyon üyesinin bulunması ve toplu iş sözleşmesi imzalaması nedeniyle ILO’da temsilci olabileceği şeklinde savundu. KESK’in ILO’nun uluslararası sendikal örgütler olan ITUC ve ETUC gibi örgütlere üyeliğinin bile kabul edilmediğini söylemesi üzerine Hak-İş temsilcileri bunun bir şart olmadığını ve dönüşümlü temsiliyeti savunduklarını söylediler.

TİSK ise Türkiye’nin olağanüstü koşullardan geçtiğini, bu yüzden buna daha deneyimli bir yapının devam etmesi gerektiğini belirterek Türk-İş’i işaret etti. Tartışmaların ardından bakan toplantıdan uzlaşı çıkmadığı için durumu yeniden tartışacaklarını ve bu yüzden yeniden bir toplantı çağrısı yapabileceklerini söyledi.

KİMSE İSTEMİYOR

Şubat ayında yapılması gereken bir toplantının hükümet tarafından son haftaya bırakıldığını belirten KESK Genel Sekreteri Ramazan Gürbüz, hükümetin konuyu bir oldubittiye getirmek istediğini söyledi. Geçen yıl da aynı tartışmanın yaşandığını ancak tepkiler üzerine hükümetin vazgeçtiğini hatırlatan Gürbüz, “Memur-Sen aslında hükümetin kontrolünde büyütülen bir kurum. Bu sadece bizim tespitimiz de değil. Uluslararası sendikal yapıların da görüşü bu yönde. Memur-Sen defalarca ETUC, ITUC, Eğitim Enternasyonaline üyelik başvurusunda bulundu. Ancak sendikal bir nitelik taşımadıkları nedeniyle üyeliklerini kabul edilmedi. Biz sendikal bakış açısından farklı düşünsek de Türk-İş’in katılımına bir itirazımız bulunmuyor” dedi.

‘KESK’TE 4 KİŞİNİN YURT DIŞI YASAĞI VAR’

Toplantıdaki itirazlarını aktaran Gürbüz, “Bakana şunu ifade ettim. Bu makama geldiğinden itibaren bütün sendikaları ve bizi de ziyaret etmesi gerektiğini, sorunlarımızı konuşması gerektiğini söyledim. İkincisi; konfederasyonumuzun yönetim kurulunda 4 arkadaşımızın yurt dışı yasağı var. Bu kabul edilemez. Peki bu sorunu kim çözecek? Bizzat Çalışma Bakanı. Bunu Tarım Bakanından talep edecek halimiz yok” diye konuştu.

‘ITUC ÜZERİNDEN KATILIRIZ’

Gürbüz, Memur-Sen’in ILO’da Türkiye’yi temsilen yer alması durumunda ITUC üzerinden ILO’ya giderek kendilerini ifade edeceklerini ve komisyonlarda yer alacaklarını söyledi. ILO’nun bugüne kadar hükümetin söylediği kurumun temsiliyetini reddetme gibi bir yaklaşımı olmadığını belirten Gürbüz, “Bunu sendikal rekabet çerçevesinde düşünmemiz söz konusu olamaz. Önemli olan Türkiye’de işçi ve emekçilerin oradaki temsiliyetidir” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Suriyeli aile ekmeğini çöpten çıkarıyor

SONRAKİ HABER

Kadınlar bu hukukla öldürülüyor: Şikayet etti, sonuç alamadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...