18 Mayıs 2018 23:29

İSDEMİR işçileri: Erdoğan ve İnce yarışır kilit parti HDP olur

İSDEMİR’de seçim tartışmaları, hakim medyada sürdüğü gibi kim kazanır, kim kaybeder üzerine dönüyor.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Halil İMREK
İskenderun

İskenderun'da bulunan İSDEMİR'de 24 Haziran seçimlerine ilişkin genel görüş MHP’yi destekleyen işçilerin seçimlerde Erdoğan’a oy vermeyeceği yönünde. Bu oyların çoğunun CHP’nin adayı İnce’ye, kalanların da Akşener’e gideceği söyleniyor. Bu nedenle “Seçim Erdoğan ile İnce arasında geçer” diyorlar. Her yerde olduğu gibi HDP de tartışma konularından. Kimi işçiler 24 Haziran seçiminin kilit partisinin HDP olduğunu ve yüzde 10 barajını aşması gerektiğini dile getiriyor. Bu nedenle aileleriyle konuşup ilk turda oylarının bir bölümünü barajı aşması için HDP’ye vereceğini söyleyen işçiler var. 

‘ÜLKÜCÜLER ERDOĞAN’A OY VERMEZ’

İlk olarak MHP’ye destek veren bir işçiyle bir araya geliyoruz. Cumhur İttifakının başarılı olacağını düşünüyor. “MHP seçmeni Cumhurbaşkanlığında Recep Tayyip Erdoğan’a oy verir mi?​” sorumuza şu yanıtı veriyor: “Ülkücüler Tayyip Erdoğan’ı pek sevmez ve oy vermez. Lakin, Muharrem İnce’nin siyasi mitingleri ülkücülerin oyunu almaya yönelik mi olacak yoksa ülkücüleri Tayyip’e mecbur mu edecek önümüzdeki günler bunda belirleyici olacak.” 

Bu seçimde MHP’den İYİ Parti’ye oy gidip gitmeyeceğini soruyoruz: “Samimi bir şey söyleyeyim, Ülkücüler Akşener’in ne yaptığına bakmıyor, çok da önemsemiyor. Daha çok Muharrem İnce’yi takip ediyorlar. Ülkücülerin Akşener’e oy vereceklerine ben ihtimal vermiyorum... Zaten MHP’de olanlar genel seçimlerde kendi partisine oy verir. Partide kalmış olanlar partiden kopmuş gitmiş olana neden oy versin. Cumhurbaşkanlığı adaylığında Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Muharrem İnce’ye de oy veren olur. Yani seçim, İnce ve Erdoğan arasında geçer... Ülkücüler birinci turda İnce’ye, ikinci tura kalırsa Erdoğan’a oy verir. Çünkü İnce mutlaka hata yapacak, milliyetçiliğe dokunduracak. Sonra da ülkücülere bir gaz verilecek herkes saf değiştirecek.”

Cezaevinde bulunan Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş’ı sorduğumuzda ise şunları söylüyor: “Demirtaş, çıkıp vatan bölünmeyecek bayrak değişmeyecek derse ülkücüler ona da sempati duymaya başlar. Sonuçta bu ülke hepimizin. İster Alevi, ister Kürt, Türkmen ya da Arap olsun ne önemi var. Dünyaya gelirken bir tercih hakkın yok.”

ERDOĞAN’IN KARŞISINDA KİM KALIRSA...

Bir başka işçiye yöneliyoruz. Hükümeti eleştiren işçilerden. İSDEMİR’de MHP’ye oy veren işçilerin cumhurbaşkanlığı seçiminde ne yapacağını sorunca, şunları dile getiriyor: “Recep Tayyip Erdoğan’a çok azı oy verecek. Muharrem İnce diyen de var, Meral Akşener diyenler de... Ancak ikinci turda kesinlikle Erdoğan’ın karşısında kim varsa ona oy verecekler. Şu an benim gördüğüm Akşener diyenler çok. Ama kızgın olanlar da Muharrem İnce diyor. Partide görevli olanlardan bile İnce diyenler var. Bu arada AKP’liler MHP’ye de güvenmiyor. Zarar verdiğini düşünüyorlar.”
Meral Akşener’in Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılması çağrısını hatırlatarak “Bu çağrı tartışma yarattı mı?​” diye soruyoruz. “Akşenerciler HDP’yi sorun olarak düşünmüyor. Yani çok umursamıyorlar. Onlar kazanmayı öncelik olarak görüyorlar” diyor.

SEÇİM RÜŞVETLERİ ETKİ ETMEYECEK

AKP Hükümetinin seçim öncesi emekliye ikramiye vermesini ve yaşlılara verilecek parayı artırmasını soruyoruz. Buna cevabı “Bunların seçim yatırımı olduğu herkes tarafından görülüyor. Bir de ikramiye işi CHP’nin katkısı olarak görülüyor. Secim rüşveti deniyor. Oy verme kararlarında bir etkisi olmaz. Çünkü bütçe buna el veriyorduysa niye şimdiye kadar verilmedi deniyor” oluyor. 

İşçiler baskı ortamından korkuyorlar

GELİR dağılımındaki bozulma, ekonomiyi felç eden dış borç, dolar başta olmak üzere dövizdeki frenlenemeyen yükseliş, her gün gelen yeni zamlarla artan enflasyon, gizlenemeyen işsizlik ve güvencesizlik, yasaklanan grevler... Seçimlere bu ortamda gidiliyor olsa bile pek çok fabrikada olduğu gibi İSDEMİR’de de işçiler, seçimi kendi talepleri etrafında değil, sermaye medyasında çıkan biçimiyle konuşuyor. İşçilere bu durumu da soruyoruz. 

“İşçiler kendi sorunlarının, ülkedeki sorunlarla ve yapılacak seçimlerle bağını kuruyorlar mı?​” sorumuza şu yanıtı veriyor bir işçi: “Kendi talep ve çalışma koşullarımızı konuşuyoruz. Emeklilik yasasını, adaletsiz vergi yasası gibi. Ama çokça seçim tartışmasında bizim derdimiz ana gündem olmuyor. Ilıman kesimde Muharrem İnce gelirse biraz işler düzelecek umudu var. İşçilerin sorunları şu ortamda veya bu hükümet çözemez. Bir de işçiler kendi taleplerini gündem yapamaz çünkü mobbing var, baskı ortamından dolayı korkuyorlar. Çünkü insanlarda işimi kaybederim korkusu var. İşçiler sindirilmiş bastırılmış durumda. Sosyal medyada birazcık atıp tutsa hemen baskılar geliyor.  Savcılığa veya hükümet yanlısı sendikalara şikayet ediliyor ve susturuluyor.” 

Bir diğer işçi de şunları söylüyor: “Seçimleri konuşurken pek kimse taleplerini, yani emeğin gündemini konuşmuyor. Ama ekonomik gidişat açısından Türkiye değerlendiriliyor. Daha çok partiler ve kişiler üzerinden konuşuluyor. Yani parti anlayışı sınıf bilincinin önünde.”

AKP’YE OY VEREN İŞÇİDEN ‘SEÇİM BİRİNCİ TURDA BİTER’ İDDİASI

AKP’ye oy veren bir işçi ise seçimin ilk turda biteceği görüşünde. Bu görüşünü şöyle açıklıyor: “Muharrem İnce ikinci tura kalacağını söylüyor. Bu aslında kaybetmeyi kabul ettiği anlamına geliyor. İlk turda kazanacağım diyemiyor. Diğer adayların ise çok etkili olacağını düşünmüyorum. Birileri gazı vermişler, onunla dolaşıyor. Bu seçimi yine Recep Tayyip Erdoğan’ın kazanacağını düşünüyorum.”
İşçilerin ekonomik durumunu ve yasaklanan grevi, OHAL’i sorduğumuz işçi, “Ekonomi sıkıntılı ve kötü. Bir de gelir vergisi adaletsiz. OHAL işine gelince, 1 Mayıs’ta Hak-İş Genel Başkanı ve diğer konfederasyonlar bu konuyu hükümete bildireceklerini deklare ettiler. Hükümet tarafından çözülecek diye düşünüyorum” diyor. 

BUGÜNE KADAR NİYE YAPMADILAR?

BAŞKA bir İSDEMİR işçisiyle konuşmaya devam ediyoruz. MHP tabanından İYİ partiye kaymaların olduğunu söylüyor ve devam ediyor: “Diğer yandan da işçiler arasında Muharrem İnce’ye kötü diyen pek yok. Sadece genel başkan neden aday olmadı gibi laflar söyleniyor. İnce ikinci tura kalır çünkü kararsızlar İnce’ye sıcak bakıyor. İnce’nin ‘Herkesi kucaklayacağım. Ülke olarak barışacağız’ söylemi karşılık buluyor. İnsanlar huzur istiyor.”

AKP’ye destek veren işçileri soruyoruz, yanıtlıyor: “AKP tabanı hâlâ fanatik şekilde AKP diyor. Neden dediğimizde bundan sonra her şey güzel olacak deniyor. Peki, bugüne kadar neden yapılmadı dediğimizde bocalamaya başlıyorlar. AKP’nin kemik tabanında pek kayma olmaz, olsa da çok az olur. Bence Muharrem İnce ikinci tura kalır. Bence 24 Haziran seçimlerinde kilit parti HDP. Kim ne derse desin MHP ve AKP tabanı bunu kabul etmeli. Bu ülkenin bir gerçeği çünkü.”

Başka bir işçi de sözlerine bu seçimin çok önemli olduğunu söyleyerek başlıyor. “Mesela ben aile olarak parlamenter sistem için oylarımızı HDP ve CHP diye böleceğim. Cumhurbaşkanlığı adaylığında ise hep birlikte Muharrem İnce diyeceğiz. Çünkü İnce’nin ikinci tura güçlü bir oyla kalması lazım. Nasıl ki ben HDP’nin kesinlikle barajı geçmesi lazım diyorsam, onların da ikinci turda Muharrem İnce demesi lazım. Gördüğüm onlar da İnce diyecekler” diyen işçi, seçmenine en hakim partinin de HDP olduğunu söylüyor. 

ÖNCEKİ HABER

Soma mitingi ve sendikaların sorumluluğu

SONRAKİ HABER

Kocaelili işçiler: 16 yıldır verdiğim oyları hak etmiyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...