18 Mayıs 2018 23:42

Hacettepe öğrencileri: Ne yapacağımızı bilmeden mezun oluyoruz

Ankara’da Hacettepe Üniversitesinde öğrencilerle seçimleri konuştuk.

Fotoğraf: Google Street View

Paylaş

Damla KIRMIZITAŞ
Ankara

24 Haziran seçimlerine sayılı günler kaldı. Seçimin en çok konuşulan kesimi gençler. Yapılan kamuoyu araştırmalarında AKP’nin özellikle genç ve şehirli seçmeni ikna etmekte zorlandığı, muhafazakâr gençlerin sandığa gitmediği belirtiliyor. Ankara’da Hacettepe Üniversitesinde öğrencilerle seçimleri ve yaşanan tartışmaları konuştuk. Üniversitede yaşadıkları sorunları ve gelecek kaygılarını anlatan öğrenciler, akademiye yönelik baskılara ve geleceksizleştirmeye tepki gösterdi. Her 5 gençten birinin işsiz olduğuna dikkat çeken öğrenciler, gelecek kaygısı yaşıyor. Öğrenciler Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Şayet bir gün milletimiz ‘tamam’ derse ancak o zaman biz kenara çekiliriz” sözlerini hatırlatarak, işsizliğe, geleceksizliğe tamam dediklerini vurguladı.

Sosyoloji Öğrencisi Emirhan Durmaz, üniversitede yapılan birçok zamma, rektörün öğrencileri müşteri olarak görmesine ve okulun ticari bir kurum haline getirilmesine teki gösterdi. Durmaz, “Her 5 gençten birinin işsiz. Müfredat iktidar yönünde şekillendirilliyor. Artık Tamam” dedi.

SOSYAL HİZMET YARDIMA İNDİRGENDİ

Sosyal hizmet bölümünde konuştuğumuz öğrenciler hükümetin son zamanlarda akademi üzerindeki baskısını arttırması ve öğretim görevlilerinin KHK’lerle görevden alınmasının üniversitelerdeki birçok bölümde eğitimin kalitesini olumsuz etkilediğini söyledi. Sosyal hizmet öğrencileri olarak sosyal hizmet mesleğinin de hükümet politikalarıyla baskı altına alındığını ve mesleğin değersizleştirildiğini belirten öğrenciler, sosyal hizmetin sadece sosyal yardım uygulamasına indirgendiğinin altını çizdi. Hükümet politikalarının sosyal hizmet mesleğini değersizleştirerek ve sosyal yardım mesleğine indirgeyerek istihdam konusunda da mesleğin önünü kapattığını ifade eden öğrenciler, sosyal hizmet bölümünün akademik yeterliliği düşünülmeden birçok üniversitede ve açık öğretimde açılması eğitimin niteliğini düşürdüğünü belirtti. Gelecekleri konusunda kaygılı olduklarını belirten öğrenciler, “Mesleğimiz ve akademi üzerindeki baskının ve yanlış  politikaların son bulmasını istiyoruz” dedi.

Bir hemşirelik bölümü öğrencisi, 5 yıldır hükümet politikalarının en net şekilde etkilerini yaşadıklarını söyledi. 

Öncelikle hemşireye ihtiyacımız var denilerek fakülte kapasitesinin üzerinde bir öğrenci alımı olduğunu ifade eden öğrenci, öğretim elemanı sayısının ve sınıfların yetmediği koşullarda eğitim almaya çalıştıklarını söyledi: “Teori ve pratik açısından ne kadar verimli bir 5 yıldı tartışmalı. Her sene staj gördük 8-16 çalıştık ancak bunların karşılığını maddi olarak da alamadık. Şimdi mezun oluyoruz ama hemen hepimiz sahada ne yapacağımıza dair çok büyük kaygılar taşıyoruz.”

ŞEHİR HASTANELERİ DAHA AZ ÜCRET DEMEK

Pek çoğumuz şehir hastanelerinde çalışacak diyen öğrenci, “Bu hastaneleri 5 yıldızlı otel konforunda diyerek allayıp pulladılar. Kamu özel ortaklığı olan hastaneler kâr odaklı bir hizmet sunmakta. Bu açıdan hastaları müşteri gözüyle görmekte, onların memnuniyeti ön plana çıkmakta. Bu da tıbbi gerekliliğinden daha çok para için tetkiklerin sayısının artırılması, ne kadar çok tetkik o kadar iyi hizmet anlayışını oluşturuyor. Sağlık çalışanlarının daha uzun süre çalışması, daha az ücret almaya başlaması, daha çok hastaya bakım vermesi demek” ifadelerini kullandı. 

Hacettepe Üniversitesi Kuir Araştırmaları Topluluğu ise LGBTİ+ etkinliklerinin yasaklanmasına, artan ayrımcılığa, nefret söylemlerine ve cinayetlerine, homofobik oluşumlara tepki gösterdi. 

ÖNCEKİ HABER

Milli Eğitim ‘Yanlış yazdık, düzelttik' dedi

SONRAKİ HABER

‘Gece körü’ hastası Gökmen: Ben mi körüm yoksa adalet mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...