19 Mayıs 2018 00:36

Milli Eğitim ‘Yanlış yazdık, düzelttik' dedi

Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, Evrensel'de yayımlanan skandal 'meslek lisesi' haberi sonrası soruşturma açıldığını belirtti.

Fotoğraf: Ümit Kahriman/AA

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından okul ve kurumlara gönderilen yazıda meslek liselerinin özel sektöre devredildiği ortaya çıkmıştı. Evrenselde belgesiyle yayınlanan haberin ardından Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, gazeteye ulaşarak yazının yanlış yazıldığını anlatarak, yazıyı yazan personel hakkında idari soruşturma açıldığını belirtti. Yetkililer okullara ve kurumlara düzeltme yazısının gittiğini aktararak, meslek liselerinin özel sektöre devrinin söz konusu olmadığını ifade etti. Geçtiğimiz yıl Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ise, meslek odalarına çağrıda bulunarak, “Mesleki eğitim liselerinin yönetimini meslek kuruluşlarına devretmeye hazırız. Artık meslek liselerini biz sadece bakan olarak yönetmek istemiyoruz. Yönetimin içinde ticaret ve sanayi odaları, esnaf odaları, belediyeler olsun” açıklamasını yapmıştı. Bu açıklamanın ardından başlatılan çalışmalarla meslek liseleri-özel sektör iş birliği somutlaştı.

‘YANLIŞLIK OLMUŞ’

Evrensel'de yayımlanan belgenin ardından Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından okul ve kurumlara düzeltme yazısı gönderildiği ifade edildi. Ancak düzeltme yazısında da meslek liseleri için ‘özel sektör, sanayi ve ticaret odalarıyla iş birliği ve ortak projeler’ ibaresi dikkat çekiyor. Gönderilen düzeltme yazısı şöyle “İlgi yazının konusu sehven yanlış yazılmış olup, mevcut okullarımızla herhangi bir alakası yoktur. İlimizde mesleki eğitimin geliştirilmesi, sektörün ihtiyaç duyduğu alan ve dallarda yetişmiş insan kaynağının arttırılması amacı ile sayın Valimiz ve Müdürlüğümüz tarafından özel sektör, sanayi, ticaret, esnaf  sanatkarlar odaları ve OSB ile yapmış olduğu toplantı ve görüşmeler sonucunda, işbirliği protokolleri yapılarak sektörü eğitim sistemine daha etkin bir şekilde dahil edilmesi ile ilgili çalışmalar ilgili bakanlıklara iletilmiş, bakanlıklar bu teklifi uygun bularak sektör temsilcilerini harekete geçirmiştir. Sektör temsilcileri halen yaptığı ve yapmayı planladığı özel meslek liselerinin atölye standartlarının belirlenmesi amacı ile kurumumuzdan bilgi talebinde bulunmuştur. İlgi yazı bu talebe cevap vermek üzere yazılmıştır mevcut okullarımızın özel sektöre devri söz konusu değildir. Yazının bu şekilde değerlendirilmesi gerekir.”

MESLEK LİSELERİ, UCUZ İŞ GÜCÜ KAPISI

MEB’in açıkladığı verilere göre eğitimde payları yüzde 50’nin üzerine çıkan meslek liseleri ‘ucuz iş gücü’ kapısı oldu. Mesleki ve teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin son sınıfta zorunlu olarak yaptıkları stajlar için öğrencilere ödenen ücretin asgari ücretin yüzde 30’una karşılık geldiği belirtildi. Yine son sınıfta haftada üç gün beceri eğitimine gönderilen öğrencilere de asgari ücretin yüzde 30’u kadar maaş ödeneceği öğrenildi.

NE OLMUŞTU?

Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından okul ve kurumlara gönderilen yazıda meslek liselerinin özel sektöre devredildiği belirtilmişti. Gaziantep sanayisinin kalifiye personel ihtiyacının giderilmesi için meslek liselerinin özel sektöre devri ile ilgili Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya’nın teklifinin, Milli Eğitim Bakanlığı ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından kabul edildiği belirtilerek “Teklifin kabul edilmesiyle Gaziantep pilot il seçilerek, okullarda bulunan atölye sayısı ve metrekare ölçümlerinin de belirtilmesi” istenmişti.

ÖNCEKİ HABER

İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi'nin 30 maddelik sonuç bildirgesi

SONRAKİ HABER

Hacettepe öğrencileri: Ne yapacağımızı bilmeden mezun oluyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...