18 Mayıs 2018 23:27

Saya işçileri: Bayram bizim için bir anlam ifade etmiyor

Genç saya işçileri, sigortalı ve sağlıklı bir ortamda çalışmak gibi haklardan yoksunlar.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Adana’da Kazancılar Çarşısı içinde izbe atölyelerde üretim yapan saya işçileri arasında gençler önemli bir yer tutuyor. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı öncesinde konuştuğumuz genç saya işçileri güvenceli, sigortalı ve sağlıklı bir ortamda çalışmak gibi haklardan yoksunlar. Gençlik bayramı öncesi gazetemize konuşan genç saya işçilerinin çoğu eğitimini yarıda bırakmak zorunda kalarak çalışmaya başlamış. Gençlik Bayramı’nın kendileri için bir şey ifade etmediğini anlatan genç işçiler değer görmediklerini belirterek, bugünlerine ve geleceklerine dair umutlarının da olmadığını anlatıyor.

‘ÇALIŞMAKTAN BİR ŞEYE VAKİT KALMIYOR’ 

Mehmet Can Taş, 19 yaşında. Tatillerde çalışmaya başladığı saya işçiliğine lisede okulu bırakarak devam ettiğini anlatan Taş, “Okulda derslere ısınamadım. Bir kere bu işe girdim. Nereye gider bilmiyorum?​” dedi. Bir genç olarak yeterli değeri görmediğini düşünen Taş, “Eve gidince yorgunluktan yatıyoruz. Yatmaktan başka bir şey düşünemiyoruz. Saz çalmayı öğrenmek isterdim. Ama vakit olmuyor” diye konuştu. Ülkenin geleceğini nasıl gördüğünü sorduğumuz Taş “19 yaşındayız, daha bir şey görmedik. İlerisi nasıl olur bilmiyorum.” 

17 yaşındaki Hakan Taş da ağabeyi Mehmet Can gibi okulu yarıda bırakarak çalışmaya başlamış. Ortaokulda çalışmaya başladığını anlatan Hakan, “Zengin mahallelerindeki gibi bir okul olsa devam ederdim. Ama artık işçi olarak hayatımıza devam edeceğiz” dedi.  

‘GENÇLERE İMKAN SUNULMALI’

Çocuk yaşta okulu bırakarak 10 yaşından itibaren çalışmaya başlayan Davut ise her genç gibi iyi bir gelecek istediğini anlatarak, ama ailemin durumu yoktu işçi oldum dedi. 19 Mayıs’ın kendisi için bir şey ifade etmediğini dile getiren Davut, hayattan hiçbir beklentisi olmadığını belirterek “Ayakkabı dükkanı açmayı düşünüyorum. Yapabilirsem bunu yapacağım” dedi. Gençler için mahallelerde faaliyet yapılmasını istediğini söyleyen Davut “Gençlere imkanlar sunmaları lazım. Mahalledeki gençler çalışmadığı için esrara, yöneliyor. Kimisi hırsızlık yapıyor. Çalışırken yine bir disiplin oluyor” dedi. 

4 KARDEŞ DE ÇALIŞIYOR

Mustafa ise Halepli mülteci bir işçi. Savaşın başlamasıyla birlikte Suriye’deki okul hayatı hayal olurken, Adana’da saya işçiliği başlamış. 4 yıldır saya işçiliği yaptığını anlatan Mustafa, Türkiye’de evi geçindirmek için çalışmak zorunda olduğunu söyleyerek “Babama iş vermiyorlar, o yüzden biz 4 kardeş de çalışıyoruz.” 19 Mayıs Gençlik Bayramı’nı bizden duyduğunu anlatan Mustafa “Haklarımız varsa iyidir 19 Mayıs. Ama ben kendimiz için güzel bir gelecek görmüyorum” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Demirtaş: Ben içeride çayımı yudumlarken diğer adaylar cefayı çekiyor

SONRAKİ HABER

İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi'nin 30 maddelik sonuç bildirgesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...