29 Ağustos 2012 04:12

Savaşa karşı sokağa çıkma zamanı

Hatay’ın Yeşilpınar beldesinde düzenlenen 9. Defne Kültür Sanat Festivali kapsamında gerçekleşen “Kardeş kanına hayır, barışa çığlık”, sonuç bildirgesinin okunmasıyla sona erdi. Tiyatro sanatçısı Orhan Alkaya tarafından okunan bildirgede, 1 Eylül barış mitingine çağrı yapıldı.Festivalin ikinci g

Savaşa karşı sokağa çıkma zamanı
Paylaş

Festivalin ikinci gününde Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ender İmrek, ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş, CHP Milletvekili İlhan Cihaner, Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy, CHP Hatay İl Başkanı Servet Mullaoğlu, Tiyatrocu Metin Yıldız, Haldun Açıksözlü, Metin Kahraman, Pınar Aydınlar, Sadık Gürbüz, Güvenç Dağüstün, Yönetmen Semir Aslanyürek, Gazeteci Yazar Alptekin Dursunoğlu, Kenan Çamurcu, Irak Televizyonu Müdürü Cevat Gök, Kazım Koyuncu Kültür Merkezinden İlyas Ceran ve Yrd. Doç. Reşat Volkan Günel, Red Dergisi Yazı İşleri Müdürü Hakan Gülseven konuşmacı olarak katıldı.

SURİYE'NİN KADERİNİ SURİYE HALKI BELİRLER

Forumda söz alan ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş, “1 Mart Irak tezkeresini reddettirdiğimizde bölgede Türkiye saygı görmeye başladı. AKP bu saygınlığı yerle bir etti. Türkiye tarihinde devlet ilk kez komşusunun rejimini değiştirmeye çalışıyor. Bunun için üsler kuruluyor. Bu ülkenin vekilleri Apaydın kampına giremedi. Bu kampta ne saklanıyor. Suriye’nin kaderini Suriye halkı belirler. Bu ülkede emperyalizme karşı Denizler, Mahirler, Kaypakkayalar var. Irak bombalandığında sokakta olan bu ülkenin devrimcileriydi. Suriye’ye karşı emperyalist müdahaleye karşı yine sokaklarda olacağız 1 Eylülde Hatay sokakları bizi bekliyor” dedi.

İstanbul Tabip Odası Ali Çerkezoğlu, Afganistan, Irak’la başlayan işgalci politikanın yeni olmadığını, bu haçlı seferinde El Kaideciler, NATO ve ABD’nin el ele olduğunu söyledi.

EMPERYALİZME, SERMAYEYE KARŞI OLMADAN İLERLEYEMEYİZ

Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ender İmrek, Suriye’de yaşananlarla ilgili duygusal yaklaşımların, tepkilerin ve lanetlemelerin ötesinde olup bitenin karşısında bir tutum alınması ve harekete geçilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’nin tarihi ile hesaplaşmaya ihtiyacı olduğunun altını çizen İmrek, “Türkiye tarihi boyunca yaşananları unutarak ilerleyemeyiz. Bu topraklarda büyük bir Ermeni katliamı yaşandı. Bu katliamdan sonra Türkiye halkları emperyalist işgale karşı demokratik cumhuriyeti kurmak umuduyla yan yana gelerek ortak mücadele verdiler. Bu mücadeleden sonra en büyük kazığı yine bu halklar yedi. Mustafa Suphi ve arkadaşları cumhuriyeti kurma iddiasındakiler tarafından katledildi. O dönem Mustafa Kemal Atatürk, İzmir Kasrı’nda gazetecilerin sorusu üzerine verdiği cevapta Kürtler ve diğer azınlıklar nasıl istiyorlarsa öyle yaşayacaklar bunu yapmazsak büyük sorunlar yaşarız demiştir. Ama ardından Kürtlere, tüm inançlara ve azınlıklara karşı tutum alan bir cumhuriyetin başına geçti. Kürtler İngiliz kışkırtması diye 1925’te Şeyh Sait ayaklanmasında katledildiler. 1938 Katliamı bugün hâlâ acısını çektiğimiz bir katliamdır.  1930’lar faşist diktatörlüğün egemen olduğu, bir Türkiye Cumhuriyeti değil miydi? Ve bu cumhuriyet, 88 yıllık tarihi boyunca. Birçok parti, koalisyon, hükümet kurdu. Bugüne kadar Türkiye’yi yönetenler bütün bu yaşananların sorumlularıdır” dedi. Cumhuriyet tarihi boyunca yapılan anayasalarda Arapların yerinin olmadığını, Arapların ana dilde eğitim yapamadığını anlatan İmrek,  Arapların bir statüye dahi sahip olmadığını dile getirdi.

Festivalin ilk gününde konuşma yapan CHP milletvekillerinden birinin  Apaydınlar kampına giremediğinden yakındığını ve orayı Kandile benzettiğini hatırlatan İmrek, “Peki Adana İncirlik Üssüne, Malatya Kürecik Radar üssüne girebiliyor musunuz? Siz bu üslere giremediniz de ne yaptınız. Gerçekçi olacağız, emperyalizme karşı, uluslararası sermayeye karşı tutum alınmadan ve Kürt halkının taleplerini savunmadan bu ülke topraklarına barışı getiremeyiz” dedi.

EMPERYALİSTLERİN HESAPLARI TUTARSA SAVAŞ SURİYE'YLE SINIRLI KALMAYACAK

Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy ise, “Emperyalistlerin hesapları tutarsa Suriye artık Suriye olmayacak. Suriye’deki savaş Suriye’yle sınırlı kalmayacak ve kısa sürede sonlanmayacak. Çatışmalar Lübnan’a, Ürdün’e, Türkiye’ye sıçradı. Bu iç savaştan Ortadoğu halklarına fayda yok” diye konuştu. (Hatay/ EVRENSEL)


AKP SAVAŞ POLİTİKASINDAN VAZGEÇMELİ

Yeşilpınar Belediye Başkanı Malik Kılıç, festivalin ikinci gününde de açılış konuşması yaptı. Ülkenin hızla bir kaos ortamına sürüklendiğine dikkat çeken Kılıç, “Savaş koşullarında yaşıyor ve yönetiliyoruz. Bu ülkede 30 yıldır akan kan dinmek bilmedi. Şimdi de Türkiye emperyalistler tarafından bölgesel ve etnik bir savaşa sürüklenmek isteniyor. Kendi ilimizde rahat dolaşamaz hale geldik. Esnafımız kan ağlıyor. Ekonomimiz çökmüş durumda. Türkiye tehlikenin eşiğindedir. Emperyalistler, başta AKP hükümeti ve diğer hizmetkarlarıyla birlikte Suriye’ye sözde demokrasi ve özgürlük getirme peşindeler. Suriye’ye demokrasi getirmek isteyen, Suudi Arabistan ve Katar gibi demokrasinin kırıntıları bile olmayan ülkeler ne kadar özgürlükçü hepimiz biliyoruz. İlimizde eli kanlı El Kaide militanlarının beslenmesini istemiyoruz. Kampların dağıtılmasını buradaki militanların sınır dışı edilmesini istiyoruz. Bu militanların huzurumuzu, barışımızı ve kardeşliğimizi bozacağından endişeliyiz. Hükümeti savaş politikasından vazgeçmeye, kardeş Suriye halkına karşı başlatılan katliamların parçası olmamaya çağırıyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

30 Ağustos resepsiyonu iptal edildi

SONRAKİ HABER

Esad sonrası Suriye Almanya’da açıklandı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...