28 Ağustos 2012 11:25

Gazetecilik mesleğinin yargılanmasına tanıklık edin!

Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu (TGDP) 10 Eylülde İstanbul Çağlayan Adliyesinde görülecek 35’i tutuklu 44 basın çalışanının davası için çağrıda bulundu. Tarihin en büyük gazeteciler davasına tanık olmaya davet eden TGDP, bu davada Kürt basını nezdinde kapsamlı olarak gazetecilik mesleğinin yargılanacağ

Gazetecilik mesleğinin yargılanmasına tanıklık edin!
Paylaş

Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu (TGDP) 10 Eylülde İstanbul Çağlayan Adliyesinde görülecek 35’i tutuklu 44 basın çalışanının davası için çağrıda bulundu. Tarihin en büyük gazeteciler davasına tanık olmaya davet eden TGDP, bu davada Kürt basını nezdinde kapsamlı olarak gazetecilik mesleğinin yargılanacağını dile getirdi.
Konuyla ilgili açıklama yapan TGDP, basın tarihimiz açısından 20 Aralık 2011 tarihinde Türkiye’de bir ilkin gerçekleştiğini belirterek, “Özgür Gündem gazetesinin merkez bürosu, Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) bütün büroları, Demokratik Modernite dergisi, Fırat Dağıtım, Etik Ajans ve Gün matbaası polisler tarafından basıldı. Ve Türkiye çapında KCK adı altında Kürt basınına yönelik eş zamanlı operasyonlarda 44 gazeteci ve basın çalışanı gözaltına alındı. Bir günde 44 basın çalışanının gözaltına alınması, Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca bir ilkti. 4 gün sonra bir ilk daha gerçekleşti. 24 Aralık 2011 tarihinde gözaltına alınan 29’u gazeteci, 6’sı basın emekçisi olmak üzere 35 basın çalışanı tutuklandı. Kitlesel bir gazeteci kıyımıydı bu” ifadelerini kullandı.

HABER GÖRÜŞMELERİ ÖRGÜTSEL SUÇ KAPSAMINDA

Basın özgürlüğüne, düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik bu kapsamlı saldırının Terörle Mücadele Yasası’nın (TMY) en kapsamlı uygulaması olduğuna dikkat çeken TGDP, hazırlanan iddianamenin ise trajikomik olduğunu dile getirdi. Gazetecilerin, basın çalışanlarının günlük yaşamlarında birbirleriyle yaptığı çoğu habercilikle ilgili telefon görüşmelerinin “örgütsel suç” kapsamına alındığını hatırlatan TGDP, basın çalışanlarının çok kolay bir şekilde “örgüt üyesi terörist”, “örgüt yöneticisi terörist” haline getirildiğini ifade etti.
İddianamede deprem haberleri, THY’deki cinsel taciz haberi, Pozantı Cezaevinde çocuk tutuklulara taciz ve tecavüz haberi, basın açıklamaları ve toplumsal gösterileri izlemek, haberleştirmek, haber müdürünün muhabiri ve yazarı ile haber ve yazı konusunda yaptığı telefon görüşmeleri, gazetede yapılan manşet toplantısıyla ilgili gazetenin yazarlarıyla yapılan telefon görüşmesi örgütsel faaliyet kapsamında değerlendirildiğine dikkat çeken TGDP, basın özgürlüğüne, düşünce ve ifade özgürlüğüne, temel insan haklarına duyarlı tüm kişi ve kurumları bu büyük davayı takip etmeye, gazetecilerin asılsız iddialarla yargılanmasını, asıl olarak ise gazetecilik mesleğinin yargılanmasına tanıklık etmeye çağırdı.

TUTUKLU GAZETECİLER SERBEST BIRAKILSIN

29’u gazeteci, 6’sı basın emekçisi tutuklu 35 ve  tutuksuz yargılananlarla birlikte 44 basın çalışanının duruşmasının 10 Eylül 2012 tarihinde Çağlayan’daki İstanbul Adliyesinde, İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılacağını duyuran TGDP, tutuklu 35 basın çalışanının serbest bırakılmasını istedi.
(MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan: Rejime karşı duranları destekliyoruz

SONRAKİ HABER

30 Ağustos resepsiyonu iptal edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...