18 Mayıs 2018 00:59

Hızlı tren için ÇED’den kaçılıyor

Ankara - İzmir yüksek hızlı tren projesinin mıcır ihtiyacını karşılamak için açılacak taş ocağı hakkında verilen ÇED gerekli değil kararı tepki çekti.

Fotoğraf: EVRENSEL

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Ankara - İzmir arasındaki yüksek hızlı tren projesinin mıcır ihtiyacını karşılamak adına açılacak taş ocağı için binlerce ağaç kesilecek. Turgutlu Çevre Platformu, söz konusu ocağın çevreye vereceği zararlara dikkat çekerek, ÇED sürecinden kaçırılmasına tepki gösterdi.
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), proje kapsamında kullanmak üzere andezit ocağı ve kırma eleme tesisi kurmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığından ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı aldı.

Proje dosyasına göre, Manisa’nın Turgutlu ilçesi Çıkrıkçı Mahallesi kırsalına kurulmak istenen ocaktan çıkarılacak çakıl taşları yüksek hızlı tren projesinin Salihli-Manisa arasındaki kısmında dolgu malzemesi olarak kullanılacak. Toplam ruhsat sahası 30 hektarın üzerinde olmasına rağmen işletme bölgesi 25 hektarlık alanın altında gösterilerek çevresel etki değerlendirme sürecinden kaçırıldı.

DİNAMİT KULLANILACAK

Proje dosyasında yer alan bilgilere göre alan imar planlarında ormanlık bölge olarak yer alıyor. İlk iş alandaki binlerce ağacın kesilmesi olacak. Ham maddenin çıkarılmasında ise patlatma tekniği kullanılacak. Ayda 7, yılda ise 75 patlatma işlemi uygulanacak. Ocağın etrafı, tarla, bağ ve zeytin alanları ile kaplı ve en yakın konut 250 metre uzaklıkta. Projenin dikkat çeken bir diğer ayrıntısı ise ocağın kullanım ömrü. Dosyada ocaktan çıkarılacak ham madenin yüksek hızlı tren projesinde kullanılacağı belirtiliyor ancak ocak için 9 yıllık izin alınmış. Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren Projesi’nin tamamının 2020 yılı içinde kullanıma açılması planlanıyor. ‘Kamu yararı’ iddiasıyla açılan ocak, sonrasında birilerine ‘peşkeş mi’ çekilecek sorusunu akıllara getirdi.

‘ÇED SÜRECİ İŞLETİLMELİ’

Turgutlu Çevre Platformu Sözcüsü Metin Sert gazetemize yaptığı açıklamada, kararı şaşkınlıkla karşıladıklarını belirterek  “Verilen karar yanlış ve özürlüdür. Bu tür bir işletme için ‘ÇED gerekli değildir’ kararının verilmesi akıl ve mantıkla açıklanamaz. Halk sağlığını tehdit edebilecek bir işletme için verilen bu karar kabul edilemez” dedi. Seçim öncesi kararın gözden kaçırılmak istendiğini anlatan Sert, ÇED raporunun mutlaka gerekli olduğuna vurgu yaptı. Çevre ve halk sağlığı için tehdit olan işletmelerin izin ve ruhsatları nasıl alabildiğine, bunlar için ‘ÇED’e filan hiç gerek yok’ nasıl denilebilir?​” diye soran Sert  “TURÇEP olarak görevimizi yerimize getireceğiz. Çıkrıkçı köyüne de giderek halkı konuyla ilgili bilgilendireceğiz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Ayağıyla otomobil kullanıp meyve yiyen sürücü serbest bırakıldı

SONRAKİ HABER

Bakan Ahmet Arslan’dan ‘casusluk yazılımı’ iddialarına yanıt

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...