18 Mayıs 2018 00:48

Polisin vurduğu iddia edilen Hamit Yarış’ın ailesi adalet bekliyor

Uyuşturucu ticareti yapan iki grup ile polis arasındaki kovalamacanın arasında kalan ve vurularak öldürülen Hamit Yarış’ın ailesi adalet bekliyor.

Fotoğraf: EVRENSEL

Paylaş

Cansu PİŞKİN
İstanbul

 
Çöp atmak için sokağa çıktığı sırada uyuşturucu ticareti yapan iki grup ile polis arasındaki kovalamacanın arasında kalan Hamit Yarış’ın göğsünden vurularak öldürülmesinin üzerinden 1 buçuk yıl geçti. Polis tarafından vurulduğu iddia edilen Yarış’ın ölümüne ilişkin yürütülen soruşturmaya jet hızıyla gizlilik kararı getiren savcılık, aradan geçen zamana rağmen henüz bir iddianame hazırlamadı. Yarış ailesi adalet bekliyor.

İstanbul Beyoğlu’daki Aşikar Sokak’ta yaşadığı evinden 11 Aralık 2016’da saat 23.00 sıralarında çöp atmak üzere çıkan Hamit Yarış, uyuşturucu ticareti yapan iki grup ile polis arasında yaşanan kovalamacanın ortasında kaldı. Yaşanan kovalamaca ve çatışma sırasında göğsüne kurşun isabet eden 50 yaşındaki 3 çocuk babası Hamit Yarış, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Yarış’ın ölümü medyaya, uyuşturucu ticareti yapan iki grubun çatışması arasında kalarak vurulduğu şeklinde yansıtılmıştı. Ancak eşi Tenzile Yarış’ın iddiası, eşinin uyuşturucu ticareti yapan grubu kovalayan polisin kurşunu ile vurulduğu yönündeydi. Tenzile Yarış eşini polisin vurduğu yönündeki iddiasını savcılık şikayetinde de dile getirdi. Olay hakkında soruşturma başlatan savcılık ilk iş olarak dosya hakkında gizlilik kararı verdi.

‘GİZLİLİĞİN SEBEBİ, ŞÜPHELİLERİN ARASINDA POLİS OLMASI’

Yarış’ın vurulduğu tarihten itibaren geçen sürede soruşturmaya ilişkin gelişmeleri Ailenin Avukatı Batuhan Bal ile konuştuk. Uyuşturucu ticareti yapan dörder kişilik iki grup arasında çıkan çatışma sonucu polisin olay yerine sevk edildiğini anlatan Bal, “İşin içinde 2 uzun namlulu silah ve tabancalar var. Yaklaşık 7-8 polis ve ekip arabaları olayın çeşitli bölgelerinde bazen çatışmaya bazen kovalamaya dahil oluyorlar. Kovalama sırasında bir köşe başında polisler uzun namlulu silaha sahip birini görüyorlar. Polislerin ifadesine göre o uzun namlulu silahla kendilerine doğru ateş edilmesi sonucunda Hamit Bey vuruluyor” dedi. Olayın ardından çok hızlı bir şekilde dosyaya gizlilik kararı verildiğini aktaran Bal, “Normal şartlarda gizlilik kararı verilmeyecek bir dosya. Gizlilik kararının sebebi şüphelilerin bazılarının da polis olmasından kaynaklı. Kamuoyunda oluşan iklim gereği bu dosyada gizlilik kararı verilmesinin adli makamlara daha doğru hissettirdiği kanaatindeyim. ‘Polisin dahil olduğu olaylarda gizlilik kararı verelim ve eğer polis bir suça karıştıysa bile onu koruyalım’ şeklinde bir iklim oluşmasa böyle bir dosyada gizlilik kararı verileceğini sanmıyorum.” dedi. Bal, 2017 yılının sonlarına kadar kalan gizlilik kararının, balistik raporunun dosyaya girmesiyle birlikte kaldırıldığını kaydetti.

‘BİR POLİSİN SİLAHINA EL KONULDU’

Eşinin polisin silahından çıkan kurşunla vurulduğunu savunan Tenzile Yarış’ın iddialarını sorduğumuz Bal, “İddianame henüz hazırlanmış değil ancak gerek gözaltına alınan şüpheliler gerekse polis ifadelerinden gördüğümüz kadarıyla Hamit Bey’in ölmesine sebep olan kurşunun bir polisin tabancasından çıkmış olma ihtimali oldukça yüksek. Olay yerindeki kamera kayıtlarında kovalamaca esnasında polisin ateş ettiği görülüyor. Teknik incelemeden sonra netleşecektir ama görüntüler, polisin kovalamaca esnasında ateş açabileceği yönünde. Hamit Bey’in bulunduğu yer, uzun namlulu silahı taşıyan şahısla kaçtığı polisin yaşayacağı çatışma açısına bakıldığında, polisin ateş ettiği yönündeki şüphelerin belirginleştiğini söyleyebiliriz. Şüphelerimizi tatmin edecek bir iddianame hazırlanmazsa itirazımızı yapacağız.” diye konuştu. Yarış’ın öldürülme olayına ilişkin herhangi bir tutuklama ya da açığa alınan polis memuru olmadığına dikkat çeken Bal, olay yerinde ateş eden polisin silahına el konulduğu bilgisini verdi.

‘ADİL YARGILAMA SEKTEYE UĞRADI’

Aradan geçen 1 buçuk yıla rağmen henüz iddianame hazırlanmamasını adil yargılamanın sekteye uğraması olarak değerlendiren Bal, “Adil bir yargılama başta hızlı bir yargılama yapılmasıyla gelir. Geç gelen adalet vicdanları soğutmuyor ve şüpheliler, sanıklar hakkaniyetle cezalandırılmış olmuyor. O kurşun kimin silahından çıktıysa ki bunu söylemekte sakınca bulmuyorum balistik raporuna göre kurşun uzun namlulu bir silahtan çıkmadı. Öldürme eylemi bir polisin eylemi ile olmuşsa da adil ve temiz bir yargılama yapılması ve suçlu kimse onun hakkaniyetli şekilde cezalandırılması temennimiz.” ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

Yenikapı’daki Kudüs mitingi nedeniyle kapalı yollar ve alternatifleri

SONRAKİ HABER

Ayağıyla otomobil kullanıp meyve yiyen sürücü serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...