18 Mayıs 2018 00:29

Erik, üreticinin elinde kaldı

Aydın Umurlu’da, geçimini erikten sağlayan üreticiler, erik para etmeyince perişan oldular.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Adnan GÜRKAN
Aydın

Aydın Umurlu’da, geçimini erikten sağlayan üretici, erik para etmeyince perişan oldu. Halde erik fiyatlarının 70-80 kuruşa kadar düştüğünü, buna rağmen alıcı bulunmadığını belirten üreticiler, Hükümetin tarım politikalarına tepkililer.

Erik fiyatlarının toplama ücretini bile karşılamadığını belirten Yılmaz Tostanoğlu, “Ama mecburuz toplamaya. Yoksa dallar kırılır ve seneye ürün alamayız” dedi. Eriğe güvenerek oğlunu evlendirme planları yaptıklarını söyleyen Tostanoğlu’nun eşi, “Yaptığımız masrafı bile kurtarmıyor. 70 kuruşa bile alıcı yok. Perişan olduk. Devlet çiftçiyi görsün artık” dedi.

Günlük 50 lira yevmiye ile çalıştıklarını anlatan tarım işçisi bir kadın, “Tarımda para yok, her yıl daha kötüye gidiyor. Erik de toplasak, tarla da çapalasak hep aynı. Sigortalı iş arıyoruz ama iş olanağı yok. İş bulamıyoruz” dedi.

HERKES PERİŞAN

Bekiroğlu cinsi eriğin en güzel Umurlu’da yetiştiğini ve geçtiğimiz yıllarda İstanbul ve Ankara’ya mal yetiştiremediklerini belirten Mehmet Vergili, “Bu sene herkes perişan” dedi. Geçmişte erik parasıyla çiftçinin çocuklarına düğün yaptığını anlatan Vergili, “Ancak bu yıl masraflarını bile karşılayamadılar. İstanbul’dan gelen fiyatlar üzerinden fiyat biçiliyor. O da 70 kuruş, 80 kuruş oluyor. Bu fiyatlar kurtarmıyor. Umurlu’da yetişen Bekiroğlu dediğimiz erik dünyanın en kaliteli eriğidir. Yeşil kiraz deriz biz buna. Her sene erik festivali düzenlenirdi. Şu an yaklaşık 800 ton erik dalında bekliyor. Çoğu üretici toplamadı. Dalda kalırsa da bir sonraki sene erik vermez. Üreticiler de bir sonraki yıl ürün almak için toplamak zorunda” dedi.

AKP hükümetinin 16 yılda ülke tarımını bitirdiğini, Aydın’ın her yerinde tarım arazileri üzerine jeotermal enerji santralleri kurulmasına izin verdiğini söyleyen Vergili, “Bu ülke AKP ve tek adamdan kurtulmadan, çiftçi yokluktan, yoksulluktan kurtulamayacak. Artık bu görüldü” dedi.

BİZE PARA KALMADI, BORÇLANDIM

Kendi erik bahçesinin yanı sıra ayrıca kıştan 120 kuruştan başka erik bahçesi de kiraladığını belirten Turgay Gedik, perişan olduğunu söyledi. 70–80 kuruşa bile alıcı olmadığını söyleyen Gedik, “İşçilik parası, mazot parası, komisyon parası, belediyeye rüsum parası derken sana para kalmıyor. Borcumu bile ödeyemedim. Üstelik daha da borçlandım” dedi. Hükümetin politikalarının çiftçiyi perişan ettiğini belirten Gedik “Saman ithal, fasulye ithal, et ithal, hayvan ithal, her şey ithal. Seçmen bile ithal” dedi. “Ağzını açanı gözaltına alıyorlar” diyerek isminin yazılmasını istemeyen bir üretici, hükümet ve tarım bakanlığının ilgisizliğine tepkili olduklarını söyledi. “24 Haziran’da  sandık günleri geliyor, AKP ile alacak verecek hesabımızı o gün göreceğiz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Türk Traktör’de satışlar düştü fatura işçiye çıkarıldı

SONRAKİ HABER

Yenikapı’daki Kudüs mitingi nedeniyle kapalı yollar ve alternatifleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa