17 Mayıs 2018 08:03
Son Güncellenme Tarihi: 18 Mayıs 2018 11:13

AİHM, Roboski Katliamı başvurusunu reddetti

AİHM, savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 34 kişinin hayatını kaybettiği Roboski Katliamı için yapılan başvuruyu, '2 gün gecikti' diye reddetti.

Fotoğraf: DİHA

Paylaş

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 19’u çocuk 34 kişinin hayatını kaybettiği Roboski Katliamı ile ilgili Anayasa Mahkemesi’nin verdiği ret kararıyla iç hukuk yollarının tükenmesi üzerine dava dosyasının taşındığı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), başvuruyu reddetti.
 
Mahkeme iptale gerekçe olarak başvuru sonrası talep edilen bir belgenin avukatlar tarafından 2 gün geç ulaştırılmasını gösterdi.
 
Kararı, başvuruda bulunan isimlerden biri olan Hukukçu Kerem Altıparmak, sosyal medya hesabı Twitter’dan duyurdu.
 
Altıparmak, şu paylaşımda bulundu: “AİHM, Encu/TR kararında avukatların AYM'ye iki gün geç belge yollaması nedeniyle çoğu çocuk 34 kişinin katledildiği Roboski katliamını tarihe gömdü. Mahkemenin adını artık Avrupa Kabul Edilemezlik Mahkemesi olarak değiştirmek lazım, çünkü en iyi yaptıkları şey o! Roboski davasında AYM ve AİHM'in yaptığı adaletsizlik kadar canımı yakan bir vaka olmamıştı. İçim kaynıyor. Çoluk çocuk 34 kişi katledildi, 7 yıl hiçbir şey yapılmadı. Şimdi bu 7 yıl unutuldu, avukatların 2 gün gecikmesi nedeniyle dava reddedildi. Söyleyecek söz bulamıyorum!"

HDP’DEN AİHM’YE TEPKİ: BU KARAR UNUTULMAYACAK

HDP Hukuk Komisyonu, AİHM'nin Roboski Katliamı konusunda verdiği karara dair yazılı açıklama yaptı. HDP Eş Genel Başkanı Yardımcısı Ayşe Acar Başaran imzalı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Roboskî’de TSK uçaklarının bombalaması sonucu çoğunluğu çocuk olan 34 kişinin katledilmesi nedeniyle yapılan başvuruyu iç hukuk yollarının tüketilmediği gerekçesi ile kabul edilemez buldu. 34 kişinin bombalanarak öldürüldüğü başvurunun ret gerekçesi olarak da dosya avukatlarının vekaletnamelerini süresi içerisinde sunmamasını gerekçe gösterdi. Mahkeme bu baş vurucular için kabul edilemezlik kararı vermiş, ancak diğer baş vurucular için inceleme yapma yükümlülüğünü dahi yerine getirmemiştir.
 Tüm baş vurucular için geçerli olmayan ve UYAP sisteminden ulaşılması mümkün olan iki eksik belgenin kabul edilmezlik kararına gerekçe yapılması hem Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi hem de AİHM’nin kendi içtihatları ile bağdaşmamaktadır. Baş vurucuların çoğu için AİHM’nin elinde olmayan hiç bir bilgi ve belge söz konusu değildir. TSK uçaklarının bombalaması sonucu hayatını kaybedenlerin yaşam hakkına ilişkin bir kararda, dosya avukatının iki günlük gecikme gerekçesi olarak sunduğu sağlık raporunun dikkate alınmaması ve dosyanın esası ile ilgisi bulunmayan evrakın iki gün gecikmesini mahkemenin kararına gerekçe yapması AİHM tarihine bir utanç olarak yazılmıştır. “

DAVANIN GEÇMİŞİ

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde, 28 Aralık 2011 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 19’u çocuk 34 kişi hayatını kaybetti.
 
11 Haziran 2013’te Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, “taksirle ölme sebebiyet vermekten dolayı” Roboski katliamıyla ilgili soruşturma dosyası hakkında “görevsizlik” kararı verip dosyayı Genelkurmay Askeri Savcılığı’na gönderdi.Genelkurmay Askeri Savcılığı, 7 Ocak 2014’te “takipsizlik” kararı verdi.
 
Mağdurların ailelerinin avukatlarının karara itirazı reddedildi. Dosya bunun üzerine 18 Temmuz 2014’te Anayasa Mahkemesi'ne taşındı.
 
Dilekçe ve eklerinin idari yönden Anayasa Mahkemesi’nde yapılan ön incelemede, başvuruda eksiklikler tespit edildi, tamamlanması istendi. Ancak başvuru, “eksikliğin süresinde giderilmemesi” nedeniyle, 24 Şubat 2015 tarihli kararla reddedildi.
 
Mahkeme üyesi Osman Paksüt ise karara şerh düştü: “Başvurunun reddine ilişkin karara, sürenin geçirilmiş olmasının ve mazeretin kabulünün aşırı bir şekilcilikle incelenip incelenmediği noktasından tereddüt duyduğumdan katılmamaktayım.”
 
İç hukuk yollarının tükenmesi üzerine yaşamını yitiren 34 kişinin yakını olan 281 kişi adına Ağustos 2016'da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) bireysel başvuru yapılmıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

This is Trump and Netanyahu’s Middle East politics

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen dava açtı, kanser hastası 6655 liralık ilacı alabilecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa