17 Mayıs 2018 00:02

ODTÜ'lü öğrenciler: Kınama yetmez, İsrail'le ticari ilişkiler kesilsin

Evrensel'e konuşan ODTÜ’lü öğrenciler, hükümetin İsrail’i kınamak yerine, ticari anlaşmaları bitirmesi gerektiğini söylediler.

Fotoğraf: Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Paylaş

ODTÜ’lü öğrenciler, İsrail askerlerinin gerçekleştirdiği katliama dair tepkilerini Evrensel'le paylaştı. Ülkelerin Filistin’e karşı siyasi politikalarını eleştiren öğrenciler, Türkiye hükümetinin de İsrail’i kınamak yerine, ticari anlaşmaları bitirmesi gerektiğini söyledi.

ABD Büyükelçiliği resmen Tel Aviv’den Kudüs’e Ivanka Trump’ın katıldığı törenle taşındı. Bunun üzerine Filistinliler yaşanan olayı protesto etmek için sokaklara çıktı.  Akabinde İsrail kuvvetleri Filistinlilere ateş açarak 60’ın üzerinde Filistinlinin ölümüne ve binlercesinin yaralanmasına yol açtı. Biz de ODTÜ öğrencilerine bu meseleye dair görüşlerini sorduk. Pragmatist çıkarlar uğruna devletlerin açık ve gizliden İsrail’e destek verdiğini söyleyen öğrenciler, Türkiye’nin saldırıyı kınamasının gerçekçi olmadığını belirterek, İsrail ile ticari anlaşmaların da kesilmesini istedi.

‘ABD AÇIK, DİĞER ÜLKELER GİZLİ DESTEK VERİYOR’

Hazırlık Öğrencisi Zehra, Kudüs’ün başkent ilan edilmesinin İsrail’in Filistin’i işgal etmesinin yeni bir aşaması olduğunu belirtirken “ABD, Büyükelçiliğini buraya taşımakla kendi çıkarlarını düşünüyor. Bu olayı protesto eden Filistinlilerin öldürülmesini ABD önemsemiyor ve yaşananlar bunun bir kanıtı” dedi. Zehra, katliamın Türkiye iç siyasetinde “Müslümanlar öldürülüyor” diye sunulduğunu ve bunun bir manipülasyon olarak kullanılabileceğine de dikkat çekti.

Öldürülenlerin önce insan olduğunu söyleyen Zehra ayrıca şu değerlendirmeyi yaptı: “ABD’nin açıktan, diğer ülkelerin gizliden gizliye İsrail’e destek vermesi. bir başka çelişki. Ama bunun belli olmaması için kınama açıklamaları yapıyorlar. Bu ülkelerin başında da Suudi Arabistan geliyor” diye konuştu.

İsrail’in ABD’nin desteğiyle yaptığı saldırının haksız olduğunu belirten Zehra, “21. yüzyılda bile Filistinlilerin topraklarını işgal edilerek insanları öldürüyorlar”dedi.

‘İSRAİLİ’İ KINAMAK YETMEZ’

İsmini vermek istemeyen başka bir hazırlık öğrencisi ise, Erdoğan ve AKP hükümetinin olayları kınamakla yetindiğini hâlâ ticari ilişkilerin devam ettiğini ifade ederek, “Filistin’e tüm halklar destek olmalı, yaşananlar korkunç noktada” diye konuştu.
Biyoloji Bölümü 1. Sınıf Öğrencisi Ahmetcan Tülü ise, meseleye sadece İsrail-Filistin çatışması olarak bakılmaması gerektiğini söyleyerek, “ABD ve İsrail gibi emperyalist devletler, güçsüz ülkeleri sömürmeye çalışıyor. Türkiye İsrail ve Amerika ile olan ticari anlaşmalarını veya diğer mümkün olan anlaşmalarını askıya alabiliyor mu? Türkiye, Amerika ve İsrail büyükelçiliklerini kapatabiliyor mu?​”diye sordu.  Tülü, bunlar gerçekleşmediği sürece Türkiye’nin yaptığı hiçbir kınama açıklamasının inandırıcı olmayacağını belirtti.

Filistin’deki durumu ABD’nin Ortadoğu planlarının bir parçası olarak değerlendiren Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Birinci Sınıf Öğrencisi Deniz de, gelişmelerin devletler arası gerginliğe sebep olabileceğini söyleyerek, bu durumun  Ortadoğu ve Türkiye’de büyük sıkıntılara yol açabileceğini ifade etti.

‘ABD’NİN HEDEFİ ORTADOĞU POLİTİKALARINI MEŞRU GÖSTERMEK’

Yüksek lisans okuyan ve ismini vermek istemeyen bir öğrenci de, Ortadoğu’da kartların devamlı dağıtılmasının kanayan bir yara olduğunu belirterek şunları söyledi: “Amerika’nın hedefi, ürettiği söylemlerle Ortadoğu politikalarını meşru göstermek. Bölge politikalarının geleceği konusunda ise güç dengeleri kritik.Trump’ın izlediği politikaların kestirilmesi de ayrıca çok güç. Irkçı, faşist ve cinsiyetçi söylemleri ile tanınan Trump’a nazaran daha ılımlı politikalar üreten buna karşın Ortadoğu’da savaşı derinleştiren Obama’nın politik hamleleri daha kavranabilir bir durumdaydı”dedi.

‘TÜRKİYE SAVAŞA GİRER DİYE KAYGILIYIM’

ABD'nin politikalarının yayılma ve hakimiyet amacı ile daha zayıf milletlere saldırı ve onların hayatlarını önemsemeden katledebilme noktasında olduğunu söyleyen ODTÜ İktisat Bölümünden bir öğrenci ise, “Savaşı doğru bulmuyorum ve Türkiye’nin de ilerleyen süreçlerde bölge politikalarının içine sürüklendiğini ve savaşın içine girebileceğini düşünüyorum.  Amerika’nın oyunu söylemi şaka olmasının ötesinde gerçekliği barındırıyor. ABD politikalarının Türkiye’de de bir savaş çıkarmaya sebebiyet verebileceği kaygısını taşıyorum” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye nüfusunun yüzde 16,1'i genç, gençlerin yüzde 20,8'i işsiz

SONRAKİ HABER

Şarampole yuvarlanan işçi servisi ağaca çarptı: 7 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...