16 Mayıs 2018 01:02

Diyarbakırlılardan Filistin'de yaşananlara tepki

Diyarbakırlılar, Filistin halkına yönelik yapılan saldırılara ilişkin, 'Miting yapacaklarına İsrail ile anlaşmaları iptal etsinler' dediler.

Fotoğraf: Fırat Topal/EVRENSEL

Paylaş

Fırat TOPAL
Diyarbakır

ABD’nin İsrail Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması sonrası Filistin halkının protestosuna İsrail askerlerinin müdahalesi sonucu en az 60 kişi hayatını kaybetti, binlerce insan yaralandı. Yaşananları Diyarbakırlılara sorduk. Yurttaşlar, “Dünyanın gözü önünde Filistin yok ediliyor. Türkiye lafla karalıyor, miting yapacağına İsrail ile ticaret yapılmasın” diyerek, hükümetten samimi adımların atılmasını istediler. 

KONU MAZLUM OLUNCA HERKES SESSİZ KALIYOR

Diyarbakır’da Yüksek Kahve bölgesinden kahvelerde oturan yurttaşlarla Filistin’de yaşananları konuştuk. Tahsin Çelik, konu mazlum olunca herkesin sessiz kaldığını belirterek “ Türkiye lafla karalıyor, başka bir şey yok. Afrin’de her sabah ‘Bu kadar öldürdük, bu kadar etkisiz hale getirdik’ diyorlardı. Şimdi sadece çıkıp konuşuyorlar. Mesele ABD, İsrail değil konu  mazlum olunca herkes sessiz kalıyor” dedi. 

DÜNYANIN GÖZÜ ÖNÜNDE ZULÜM YAŞANIYOR

64 yaşındaki Enver adlı yurttaş ise, dünyanın gözü önünde yaşanan zulme sessiz kalındığını belirterek, “Filistin yok ediliyor, dünyanın gözü önünde kimseden ses çıkmıyor. Türkiye miting yapacağına İsrail ile ticaret yapmasın. Elçisini çekse ne çekmese ne? Afrin olunca ‘bizi Afrin’e götür’ diyorlardı. Ama şimdi kimse ‘İsrail’e gönder’ demiyor. Çünkü İsrail güçlüdür arkasında ABD var o yüzden. Müslüman ülkelerin hesabına gelmez. Çıkıp miting yapmaları neyi değiştirecek. Cuma gününe kadar insan kalmaz Filistin’de” diye konuştu. 

‘İÇ SİYASET MALZEMESİ YAPILIYOR’

Mehmet adlı yurttaş da, yüzyıllardır yalnız Filistin halkına değil Kürtlere yönelik de yapılan zulme sessiz kalındığını belirterek, “Zulüm nerede olursa olsun kabul edilemez. Yüzyıllardır orada olduğu gibi burada da var. Kimse ses çıkarmıyor. Ortadoğu’da Müslüman iktidarlar için malzeme çıkıyor. Kendi iç siyasetlerinin aracı yapıyorlar. Samimi olmuş olsalar bu konudaki tüm sorunlar çoktan çözülmüştü. Samimi değiller. Miting yapılacakmış, seçim propagandası için o da. Ben bu konuda kimsenin samimiyetine inanmıyorum” dedi.

‘KİMSE SAMİMİ DEĞİL MAVİ MARMARA’DA GÖRDÜK’

Ali İhsan adlı 53 yaşındaki yurttaş ise Filistin’de yaşananları kabul edilemez olduğunu ifade ederek, “Orada zulüm var biz sadece kınıyoruz. Miting yapıyoruz Filistin halkına faydası ne? Yenikapı’da, Diyarbakır’da miting yapacağına İsrail’e gidip durdursun bu zulmü. Hadi benim elimden gelmiyor, onunkinden geliyor. Afrin’de herkes sınıra koştu, ki onlar Müslüman’dı bir de. Şimdi niye kimse Filistin’e gitmiyor? Kimse samimi değil, Mavi Marmara’da gördük. O kadar insan öldü. Ne oldu hiçbir şey. Ticaret yapıyoruz onlarla hâlâ. Filistin’e yapılanlar kabul edilemez” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Recep Tayyip Erdoğan: Netanyahu ırkçı devletin başbakanıdır

SONRAKİ HABER

İftar ve sahur sofralarında bunlara dikkat edin!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...