28 Ağustos 2012 09:15

Muallim: Türkiye ABD’ye alet oluyor

İngiltere’de yayımlanan The Independent gazetesinin Ortadoğu Muhabiri Robert Fisk’e konuşan Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Suriye’deki şiddet olaylarının arkasındaki en büyük aktörün ABD olduğunu, Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan’ın da ABD’ye alet olduğunu söyledi.Muallim, “Avrupalılara söyl&uum

Muallim: Türkiye ABD’ye alet oluyor
Paylaş

Muallim, “Avrupalılara söylüyorum: Suriye halkına karşı alınan 17 karara destek verirken, Suriye halkının refahına yönelik attığınız sloganları anlamıyorum. Ve Amerikalılara sesleniyorum: Afganistan ve Somali’de yaptıklarınızı iyi okumalısınız. Suriye’deki bu terörizmi desteklerken uluslararası terörle mücadele konusunda attığınız sloganları anlamıyorum” dedi.

Ülkesindeki şiddet olaylarının yüzde 60’ının ABD’nin etkisi altında olduklarını ifade ettiği Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan’dan geldiğini ifade eden Muallim, “Amerikalılar muhaliflere iletişim araçları temin ettiklerini söylediklerinde ve Körfez ülkeleri ile Suudi Arabistan’dan daha fazla bir miktar olan 25 milyon dolar verdiklerinde bu askeri bir çabanın parçası olmuyor mu?​” diye konuştu.

Muallim, iki yıl öncesine kadar Katar Emiri ile Beşar Esad’ın çok yakın arkadaş olduğunu belirtirken Katar Emir’in Esad’a, Arap Birliği gözlemcilerinin ülkeye girişine izin vermesi karşılığında El Cezire televizyon kanalının yayın politikasını değiştirip Suriye’yi ve taraflar arasında uzlaşıyı destekleyeceği sözü verdiğini aktardı.

‘BARIŞÇIL TALEPLER GASBEDİLDİ’

Muallim’e göre Suriye’deki kriz, halkın ‘Yasama, reform ve yeni bir anayasa gibi meşru talepleriyle başladı ve ‘dış unsurlar’ bu talepleri kullanıp halkın barışçıl isteklerini gasbetti’.

Robert Fisk’in kimyasal silahlarla ilgili bir sorusuna Muallim, “Suriye kimyasal silahlara sahip olsaydı bunları asla kendi halkına karşı kullanmazdı” cevabını verdi.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, ülkedeki şiddetin sorumlusu olarak gösterilen Şebbiha üyelerinin rejimin paralı militanları oldukları iddialarını reddederken, grup için ‘Silahlı gruplara karşı mallarını korumak isteyen silahsız kişiler olabilecekleri’ ifadesini kullanıp ekledi: “Dünyada hiçbir hükümet, kimileri ülke dışından gelen silahlı terör örgütlerinin ‘cihad’ adına sokakları, köyleri kontrol etmesini kabullenemez.” (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kolombiya 50 yıl sonra gerillayla masaya oturdu

SONRAKİ HABER

Bilgi’yle direniş başlasın!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...