28 Ağustos 2012 07:44

Mısır Cumhurbaşkanı Mursi, Çin ziyaretine başladı

Göreve geldikten sonra Arap ülkeleri dışındaki ilk ziyaretini Çin’e yapan Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Pekin’de Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao ile bir araya geldi. Mursi’yi askeri törenle karşılayan Hu, mevkidaşının tarihi ziyaretinden büyük memnunluk duyduğunu söyledi. Görüşmenin ardından iki ülke

Mısır Cumhurbaşkanı Mursi, Çin ziyaretine başladı
Paylaş
Osman Erol


MURSİ İRAN’A GİDİYOR

Cihan Haber Ajansı’nın sorusunu cevaplayan Mursi’nin sözcüsü Yaser Ali, Mursi’nin İran ziyaretini de teyit etti. Mursi, Çin’den sonra İran’a gidecek ve burada Bağlantısızlar Zirvesi’ne katılacak.

Ziyaret Mısır için "tarihi ve önemli" olarak görülüyor. Mursi’nin sözcüsü Yaser Ali, ziyaret öncesi düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada ziyaretin amaçlarından birinin Esad rejimine Rusya ile birlikte destek veren Çin'le bu konu üzerine görüşmek.

Mursi’nin 3 gün sürecek ziyaretindeki görüşmelerde Filistin sorununun da ele alınması bekleniyor.

MISIR'A YATIRIM İSTEĞİ

Ziyaretin diğer bir amacının da ekonomik alanda Çin’in destek ve işbirliğini aramak ve Çin yatırımlarını ülkelerine çekmek olduğunu söyleyen Ali, Mısır'ın Çin’in Afrika'ya yönelik ihracatında köprü olabileceğini ifade etti.

Ali ayrıca, ziyaret sırasında Pekin yönetimine, Mursi’nin Suudi Arabistan'da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi'nde önerdiği Suriye sorununun barışçıl çözümü için Mısır, Suudi Arabistan, İran ve Türkiye ile işbirliğini yoğunlaştırması mesajının da verileceğini dile getirdi.

Mısır, Çin Halk Cumhuriyeti ile resmi diplomatik ilişki kuran ilk Arap ve Afrika ülkesi konumunda yer alıyor.

TİCARET AÇIĞI MISIR’I ENDİŞELENDİRİYOR

Fiyat avantajı sebebiyle Çin malları Mısır pazarını istila etmiş durumda. Mısır’ın Çin’e karşı büyük ticaret açığı bulunuyor ve bu durum Kahire yönetimini rahatsız ediyor. Mursi’ye bakanlar ve kalabalık bir işadamı topluluğu da eşlik eden ziyarette Çin’den ticaret açığının kapatılması için Mısır’a yatırım yapması ve Çinli turist sayısının artırılması istenecek. Mursi ayrıca Mısır-Çin İş Forumu’nun da açılışını yapacak.

2009 yılında Çin’den Mısır’a yapılan ihracat 3,59 milyar dolarken, Mısır’ın Çin’e ihracatı ise sadece 752 milyon dolar gerçekleşti. İkili ticaret hacmi geçen yıl ise 8.8 milyar dolar gerçekleşti.

Resmi verilere göre 2 binden fazla Çinli işletmenin 50’den fazla Afrika ülkesinde yatırımı bulunuyor. Çin bunun için 20 milyar dolar harcadı.

Çin hükümeti, her yıl Afrika ülkeleriyle karşılıklı yarar çerçevesinde ekonomik ilişkileri geliştirilmesi için Çin Afrika İşbirliği Forum’u düzenliyor. (Pekin/CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Özel güvenlik sayısı 6 ülkenin askerini geçti

SONRAKİ HABER

Öğretmen atamaları 10 Eylülde yapılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...