14 Mayıs 2018 07:45
Son Güncellenme Tarihi: 14 Mayıs 2018 15:58

'Soma Katliamının sorumluları hesap verene kadar öfkemiz dinmeyecek'

TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu ve Kocaeli İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, Soma Katliamının 4. yılında basın açıklaması düzenledi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu ve Kocaeli İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nden Soma Katliamının 4. yılında açıklama geldi. TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu (İKK) MMO Şube binasında yaptığı açıklamada katliamın unutulmayacağı ifade edildi.

MMO Kocaeli Şube Yönetim Kurulu Üyesi Selçuk Karstarlı'nın okuduğu basın açıklamasında, “Soma Faciası üzerinden tam 4 yıl geçti. Yüreğimiz Soma’da, aklımız katliam davasında. Ülkemizin acısı dinene, katliamda sorumluluğu olan herkes hesap verene kadar öfkemiz dinmeyecek” denildi.

Soma’da hayatını kaybeden 301 maden emekçisini saygıyla andıklarını belirten Karstarlı, “Davada henüz babalarını, eşlerini, evlatlarını kaybedenlerin yüreğini soğutacak somut adımlar atılmamış, somut kararlar verilmemiştir. Bu yüzden aklımız ve vicdanımız her duruşmada, işçi katliamlarının gündeme geldiği her gün bir kere daha ölmektedir. Bu cinayetlere sebep olanların bağımsız yargıya ve topluma hesap vermeleri için, adaletin yerini bulması için, bu acımasız sistemi değiştirmek için mücadelemizi sürdüreceğimizi ifade ediyoruz. Maden ocaklarında, bir avuç kömür için bir ömür verenleri, başta Soma olmak üzere kaybettiğimiz tüm madencileri ve işçi katliamlarında yaşamlarını kaybeden işçilerimizi saygıyla anıyoruz” dedi.

'BUNCA İNSANIN ÖLÜMÜNE SESSİZ KALMAYACAĞIZ'

Kocaeli İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin yazılı olarak yaptığı açıklamada ise, madenlerde işçilerin göz göre göre ölüme gönderildiğini ve gönderilmeye devam edildiğine vurgu yapıldı.

Açıklamanın bir bölümü şöyle:

“Resmi istatistiklere göre 1941'den bu yana madenlerde 3000'den fazla madenci hayatını kaybetti ve kaybetmeye devam ediyor. İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi verilerine göre 2017 yılında 71’i ilimizde olmak üzere en az 2006 işçi, 2018 yılının ilk 4 ayında ise en az 575 işçi çalışırken hayatını kaybetti. İlimizde 2018 yılı başından bugüne kadar 4’ü kadın 29 emekçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Tamamı sendikasız yani güvencesizdi. Komşumuz, iş arkadaşımız, babamız, annemiz, arkadaşımız veya çocuğumuz... Her biri bir can parçası, her biri bu ülkenin bir emekçisi, yurttaşı. Bunca insanın ölümüne sessiz kalmayacağız.  İş cinayetlerine ve meslek hastalıklarına dur demek için mücadeleden ve halkı bilgilendirmekten vazgeçmeyeceğiz.” 

'ÖZELLEŞTİRME SOMA'YA DAVETİYE ÇIKARDI'

Eğitim Sen Kocaeli Şube de binasında gerçekleştirilen açıklama öncesi Filistin'de yaşanılanlara dair konuşan BES Şube Başkanı Gülizar Ateş, saldırılara karşı Filistin halkının yanında olduklarını dile getirdi.

Ateş'in ardından Soma katliamıyla ilgili açıklamayı KESK Kocaeli Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Gökhan Bektaş okudu. İş cinayetlerinin önlenebilir olduğunu ifade eden Bektaş, "İş cinayetleri kaza, kader ya da fıtrat değildir. Ölüm, sakatlanma ve meslek hastalıkları çalışma koşullarından kaynaklanıyor" dedi.

'YENİ SOMALARIN YAŞANMASI KAÇINILMAZ'

Soma'da ve ülkede yaşanan acı gerçeğin nedenlerinin ortada olduğunu ifade eden Bektaş, "Ne yazık ki bu nedenlere hesaplaşılmadığı sürece inşaatlarda, madenlerde, fabrikalarda ve tüm çalışma alanlarında bizleri bekleyen yeni Somaların yaşanması kaçınılmazdır. Neoliberal ekonomi politikları sonucunda iş güvencesinin azalması, esnek çalışma  biçimlerinin artması, çalışma koşullarının ağırlaşması, örgütsüzleştirme, sendikasızlaştırma, köleci çalışma sistemi, özelleştirme ve taşeronlaşmanın yaygınlaşması her gün yeni Somalara davetiye çıkarmaktır" diye konuştu. 

İş cinayetlerinin son bulması yönünde görüşlerini ifade eden Bektaş, "İş cinayetlerinin son bulması ancak ve ancak işçilerin, emekçilerin ve tüm halkımızın kendilerini ilgilendiren tüm konularda söz, yetki ve karar hakkının olduğu eşit, özgür ve demokratik bir Türkiye ile mümkündür" dedi. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İzmir'deki Afro-Türkler, Dana Bayramı'nı kutladılar

SONRAKİ HABER

Gaziantep'te devrilen vincin altında kalan operatör öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...