27 Ağustos 2012 12:10

Tüm Köy-Sen köylülerle buluştu

TÜM Üretici Köylüler Sendikası (Tüm Köy Sen)  Adıyaman Temsilciliği örgütlenme çalışmalarına hız verdi. Adıyaman merkeze bağlı Kömür beldesinde üreticiler ve köy muhtarları ile bir araya gelen sendika, köylülerin karşılaştığı sorunlara dikkat çekti. Köylülerin sorunların ç

Tüm Köy-Sen köylülerle buluştu
Paylaş
Metin Alan

Kömür Beldesindeki toplantıya üretici köylülerin yanı sıra Belediye Başkanı Fethi Yuka, Tütün Platformu sözcüsü Avukat Abdurrahman Tutdere, köy ve mahalle muhtarları da katıldı. Toplantı Kömür Belediyesi toplantı salonunda yapıldı. Toplantıda konuşan Tüm Köy Sen Adıyaman İl Temsilcisi Ramazan Gökay, yıllar önce çıkarılan Tütün yasası ile Adıyamanlı tütün üreticilerinin mağdur edildiğini hatırlattı. Ankara’da yetkililerin sözlerine de atıfta bulunan Gökay, “Köylünün alternatif tarım yapabilmesi için geniş tarlaların olması gerekiyor. Tütün tarımı yapılan arazilerin küçük. Tütün ekerek ancak kendilerini geçindirebiliyorlar. Alternatif tarım yapmaları isteniyorsa bunu söyleyenlerin tütün ekenlere tarla vermeleri gerekiyor” dedi.

ÜRETİCİ DEĞİL ŞİRKET ÇIKARLARI...

Tütün Üst Kurulunun Adıyaman’da yaptığı incelemeler sonucunda tütün üretimi yapılan bölgelerde tütünden başka alternatifin olmadığını raporlaştırmasına rağmen, hayali olarak üreticiye başka ürünler tavsiye edildiğini ifade eden Gökay, Meclis’e sunulan raporun ciddiye alınmadığını belirterek, “Aslında üreticileri ciddiye almamak, tütün şirketlerinin çıkarlarını ciddiye almaları anlamına geliyor” dedi. Şirketlerin üreticilerle sözleşme yaparak kendi tohumlarını ektirdiğini anlatan Gökay, bunun yasal olmasından dolayı, bunun dışında tütün ekenlerin kaçak ticaret muamelesi gördüklerine dikkat çekti. Bu durumun kabul edilemez olduğunu söyleyen Gökay, sendika olarak tütün üreticileriyle birlikte üreticinin aleyhine olan yasalara karşı mücadele edeceklerini de belirtti. Sendika olarak önümüzdeki aylar içinde tüm tütün üreticilerinin ve temsilcilerinin katılımıyla bir “Tütün Kurultayı” yapmayı planladıklarını belirten Gökay, tüm tütün üretici ve temsilcilerini kurultaya davet etti.

YASALARIN DEĞİŞMESİ GEREKİR

Toplantıda konuşan Adıyaman Tütün Platformu Sözcüsü Avukat Abdurrahman Tutdere, üretici köylülerin mücadelesinin birleştirilmesi ve seslerini duyurmaları için örgütlenmeleri gerektiğini belirti. Bunun da sendikaları Tüm Köy Sen’de örgütlenerek olacağını söyleyen Tutdere, köylülerin örgütlenme mücadelesini desteklediklerini de ifade etti. Tütün üretimi ve pazarlanmasının önünde çok fazla yasal engelin olduğunu ve bunun üretici köylüleri mağdur ettiğini vurgulayan Tutdere, “Tütünlerinin yakalandığını, ne yapacaklarını soruyorlar. Ben de yapacak bir şeyin olmadığını söylemek zorunda kalıyorum. Bir avukat olarak insanlara yapacak bir şeyin olmadığını söylemek kadar acı bir şey yok. Yasalar elimizi kolumuzu bağlıyor.Yasaların değişmesi gerekiyor. Yasalara göre hiç kimsenin şu an ne bir yaprak ne de bir kilo tütün satma ve ekme yetkisi yok. Birleşmemiz, mücadele etmemiz, birbirimize sahip çıkmamız tütün ekimi ve satılmasını yasal bir güvenceye kavuşturmamız gerekiyor” diye konuştu.

ARTIK SENDİKALARIYLA

Yapılan konuşmaların ardından muhtarlara ve üreticilere üyelik formları dağıtıldı. Köylüler ve tütün üreticileri sendikanın kendileri için çok önemli olduğunu, şimdiye kadar bir türlü bir araya gelemediklerini belirtiler. Bundan dolayı bu yasaların kolayca çıkarıldığını da anlatan köylüler, çoluk çocuklarıyla yoksulluğa mahkum edildiklerini belirterek, sendikalarıyla birlikte mücadele ederek, kazanacaklarını inandıklarını söylediler. (AdıyamanEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Milletvekilinin kampa alınmaması doğalmış

SONRAKİ HABER

Karslı hayvan üreticileri mağdur!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...