27 Ağustos 2012 12:06

Kayseri gençliğinin kafası karışık

SURİYE’de ve ülkemizde yaşanan çatışmalı ortam devam ederken gençliğe “içerde ve dışarıda savaşla ilgili ne düşünüyorsunuz” diye sorduk. Hükümetin uzun zamandır söylediği “dışarıda sıfır sorun” politikasından, uzaklaştığını hatta Suriye ile açıkça bir savaşa gidildiğini

Kayseri gençliğinin kafası karışık
Paylaş
Ahmet Akarsu / Eren Öner / Merve Yıldırım

SURİYE’de ve ülkemizde yaşanan çatışmalı ortam devam ederken gençliğe “içerde ve dışarıda savaşla ilgili ne düşünüyorsunuz” diye sorduk. Hükümetin uzun zamandır söylediği “dışarıda sıfır sorun” politikasından, uzaklaştığını hatta Suriye ile açıkça bir savaşa gidildiğini düşünen gençlerin birçoğu savaş istemediklerini söylediler.

‘SURİYE’YE HAYIR AMA KÜRTLERE EVET!’

Suriye’yle savaş hakkında iyi şeyler düşünmediğini söyleyen Üniversite öğrencisi Mehmet Aras, “Türkiye’nin savaşa müdahil olmasını doğru bulmuyorum. Türkiye büyük Ortadoğu projesinde olmamalı ve ABD ile işbirliği yapmamalıdır. İçerdeki ve dışarıdaki savaşlar bizi kötü etkileyecek, bu durumdan biz zararlı çıkacağız. En yakın komşumuz olan Suriye de yaşanan savaş sadece rant için yapılmıştır” dedi.
Ülkemizde var olan Kürt sorunun olmadığını söyleyen Aras, “Bizim ülkemizde böyle bir sorun düşünülemez. Ama hepimiz kardeşçe yaşamak istiyoruz. İki ayda 65 şehit var bu durumu bize açıklayamıyorlar. Bunun bir bedeli olmalıdır. Genç yaşta insanlar ölüyor. Okuduğumuz için şuan askere gidemiyoruz. Ama gerekirse her şekilde karşılık veririz” dedi.

‘ABD DEĞİL MÜSLÜMANLAR KARIŞMALI’

Kendisinin Mardinli ve Arap olduğunu söyleyen Süleyman Çelik, “Suriyeli vatandaşların topraklarındaki zulümden kaçarak Türkiye’ye yerleşmelerinin acı bir olaydır. Suriye’nin iç meselesine ABD’nin karışmasının yanlış olduğunu fakat Türkiye’nin de Müslüman bir ülke olmasından dolayı Suriye’ye müdahale etmesini doğru buluyorum” dedi. Ülkemizdeki iç karışıklıklar olduğunu bu konuda yapılan politikaların yanlış olduğunu söyleyen Çelik, “Biz Müslüman bir ülkeyiz Türküyle, Kürdüyle, Arabıyla hep birlikte yaşıyoruz ve kardeşiz. Baktığımızda doğu illerine yatırım yapılmıyor. İş olanağı sağlansa yaşanan sorun çözülebilir. Doğuda yaşayan insanlar, Kürtçe eğitim istiyor yarın bir gün Laz çıkar oda kendi dilinde eğitim almak ister” dedi.

‘SAVAŞ ÇIĞIRTKANLIĞI YAPILMASIN’

Siyasal bilimler mezunu olduğunu söyleyen Gökhan Irmak, “Suriye’de bir iç savaş var, Nusayriler ile Sünniler arasında bir güç mücadelesi var. Türkiye’nin Libya’da veya Tunus’ta yaptığı gibi insan haklarını temel alarak duruma karşı çıktığını onaylıyorum insanlar ölmesin fakat savaş çığırtkanlığı yapılmaması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Hükümetin dış politikasını yanlış bulduğunu söyleyen Irmak, “komşularla sıfır sorun söylemi bir safsataydı. Çünkü Yunanistan’la ayrı bir sorun Ermenistan’la ayrı bir sorun her zaman ülkelerle sorun vardı. Vizeleri kaldırarak çözüm olmaz vizeleri kaldırmak ihracat için önemli bir adım olur başka bir şey değil “dedi. Ülkemizde yaşanan Kürt sorunu hakkında ise, “çatışmalar var evet, çünkü azınlık gruplar var. Azınlık gruplar her zaman için kendi yönetimlerini kurmak isterler bu çok doğal. Biz de Kurtuluş Savaşında kendi yönetimimizi kurduk” dedi. Sorunun çözümünün ilk koşulunun silahların susması olduğunu söyleyen Irmak, “bir yerde kan akıyorsa kin doğar, kin doğarsa kimse bir araya gelemez. Ülkemizde yaşanan Alevi - Sunni çatışması kan durmasıyla durdu mesela” dedi. (Kayseri/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Savaşa karşı bütünlüklü mücadele’

SONRAKİ HABER

Milletvekilinin kampa alınmaması doğalmış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...