10 Mayıs 2018 22:31

‘6 aydır ne iş olsa başvuruyorum ama hiç geri dönüş alamadım’

Bakan Zeybekci’nin 'İş çok, işçi beğenmiyor' sözlerine iş arayanlardan ‘6 aydır ne iş olsa başvuruyorum ama hiç geri dönüş alamadım’ yanıtı geldi.

Fotoğraflar: Hilmi Mıynat/EVRENSEL

Paylaş

Hilmi MIYNAT
Denizli

Seçim arifesinde ülkenin en büyük sorunlarından biri olan işsizlik işçilerin gündemine oturmuş durumda. Bir yandan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin “İş gücü talebiyle iş gücü arzını buluşturamıyoruz. Bir yandan baktığımızda personel arayan, işçi arayan, tekniker arayan birçok alanımız olmasına rağmen diğer taraftan iş arayan da bir kesim var bunu buluşturmamız gerekiyor” sözleri, öte yandan Denizli yerelinde işçi bulamadığını iddia eden bazı patronların kendi işyerlerinde çalışmak zorunda kaldığı haberleri. Peki gerçek bu mu? Denizli’de İŞKUR binası önünde iş arayan vatandaşlardan biri ise hem bakanın sözlerini hem de yapılan haberleri şu sözlerle yalanlıyor: “6 aydır da İŞKUR’da iş arıyorum. Her geldiğimde bana iş öneriyorlar. İnşaattan temizliğe ne iş olsa başvuruyorum ama hiç geri dönüş alamadım.”

İŞKUR verilerine göre Denizli’de çalışan arayan firmalarda 2 bin civarı iş ilanı bulunurken iş arayan vatandaş başvurusu ise 10 bini aşmış durumda. Yaklaşık 1 yıldır iş aradığını söyleyen Lokum Ustası Emrah, önceki yıllarda İstanbul’da 3 bin liraya çalışıyorken bugün 10 saate karşılık asgari ücret teklif edilmesini komik bulduğunu söyledi. İş bulma umuduyla sürekli  İŞKUR’a gidip geldiğini belirten Emrah, “Ağır sanayi iş kolu dışında bir iş imkanı çıkmadı. Asgari ücret teklif ediliyor asgari ücretle geçinmek imkansız” şeklinde konuştu.

PARASI OLMAYANIN BORCUNU YAPILANDIRSAN NE OLUR?

‘İşsizlikten ziyade iş beğenilmemesi’ iddialarını sorduğumuz Yusuf Kar ise “Yalan söylüyorlar. Ben hayvancılıkla uğraştım, bağ bahçe her işle uğraştım. 6 aydır da İŞKUR’da iş arıyorum. Her geldiğimde bana iş öneriyorlar. İnşaattan temizliğe ne iş olsa başvuruyorum ama hiç geri dönüş alamadım. İki buçuk sene sigortasız asgari ücrete çalıştım, çıkardılar. Çocuklarım var, ne iş bulsam çalışırım ama bulamıyorum” diye konuştu. Kar, ikincisi planlanan Milli İstihdam Seferberliğine ilişkin ise şu görüşlerde bulundu: “Birincisinde ne çözüldü ki ikincisinde çözülecek. Ekonomi kötü. Bir tek bana değil, kime sorsan kötü. Bu sistemde doğacak çocukları geç torunlarımız bile borçlu. Borç yapılandırmalarını reklam ediyorlar. Ödeyecek para olmadıktan sonra yapılandırsan ne yapılandırmasan ne?”

‘EV SAHİBİ EVDEN ÇIKARACAK TAŞINMAYA BİLE PARAMIZ YOK’

Meslek lisesi giyim üretim bölümü mezunu 19 yaşındaki Ayşegül de “Daha önce tekstilde çalışıyordum. Orada insanı çok eziyorlar, insan canından beziyor. 10-12 saat küfür bağrışmalar ve sonunda aldığın para asgari ücret. Hayat dolu bir insanım, okuma hayalim var fakat şartlar da beni çalışmaya zorluyor. Birkaç aydır İŞKUR’dan iş arıyorum bir yere gönderiyorlar başvuruyorum, geri dönüş olmuyor. Babamın malulen emekliliğini iptal ettiler. 7-8 ay çalmadığımız kapı kalmadı, iş bulamadık. Kira borcu birikti, ev sahibi evden çıkaracak. Taşınmaya bile paramız yok. Şimdi bir hastanede eleman açığı varmış, gidip oraya başvuracağım ama bir tek ben değilim başvuran. Umudum yok ama şimdi hastaneye gidiyorum yarın da başvuru toplantısına katılacağım. İnşallah olur” diye konuştu.

AKP’ye oy verdiğini söyleyen bir vatandaş da şöyle konuştu: “Yok işsizlik falan millet iş beğenmiyor. Bak ben hanıma iş bakmaya geldim 4-5 yer önerdiler gidip başvuracağız. Yeğenlerim var evde boş yatıyor.” “İkisi de mi iş beğenmiyor” diye sorduğumuzda ise önce duraksayıp, daha sonra da gülerek “evet öyle” cevabını veriyor.

ÖNCEKİ HABER

Kanatçı Haydar'da hakkını isteyen kadın işçi işten atıldı

SONRAKİ HABER

Tahkim Kurulu, Arda Turan'ın cezasını 10 maça düşürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...