27 Ağustos 2012 11:15

Açlık sınırı 935 lira asgari ücret 739 lira

Türk-İş dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 935 TL olarak açıkladı. Bu  rakam bile asgari ücretten yaklaşık 200 TL fazla. Yani asgari ücretli emekçi ‘açlık sınırı’nın altında yaşamaya devam edecek.Türk

Açlık sınırı 935 lira asgari ücret 739 lira
Paylaş

Türk-İş, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarını (yoksulluk sınırı) ise 3 bin 48 TL olarak belirledi.
Türk-İş, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay düzenli olarak yaptığı “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırmasının 2012 Ağustos ayı sonuçlarını açıkladı.
Bir önceki aya göre gıda harcaması yaklaşık 16 TL artış gösterirken, son bir yılda mutfağa gelen ek yük 54 TL oldu. Ailenin yaşam maliyeti ise bir önceki yıla göre 176 TL arttı. Önceki yılın aynı döneminde açlık sınırı 882 TL ve yoksulluk sınırı 2 bin 872 TL olarak hesaplandı.
Ağustos 2012 itibariyle mutfak enflasyonu aylık 1.77 oranında arttı ve bunun en önemli nedeni yaş sebze-meyve fiyatları oldu. Yıllık ortalama artış oranı yüzde 7.30 olarak hesaplandı. (HABER MERKEZİ)


SIKINTISININ BOYUTLARINI GÖSTERİYOR

Asgari ücretin bahsi geçen açlık ve yoksulluk sınırından düşük olması, yaşam koşulları açısından önemli bir gösterge. Türk-İş araştırmaya ilişkin açıklamasında bu çelişkiye işaret ediyor: Dar gelirli ailelerin elde ettiği gelirin yeterli ve dengeli beslenme için gerekli harcamaları bile karşılayabilecek düzeyde olmadığı açıktır. Aileler, düşük düzeydeki geliriyle beslenme ve beslenme dışı harcamaları karşılayabilmek için çeşitli malların fiyatlarını da dikkate alarak tüketim malları arasında tercihte bulunmak zorunda kalmaktadır. Çoğu zaman fiyatı yüksek olan gıda maddeleri yerine fiyatı düşük olan gıda maddelerini seçmektedir.
Bu durumda olan aileler, büyük bir olasılıkla beslenme dışı harcamalarının (kira, ulaşım, yakıt, elektrik ve benzerleri) bir kısmını da beslenme harcamalarından kısarak elde edebilmektedir. Sonuçta, gelir düzeyinin düşük ve yetersiz olması, dar gelirli kişi ve ailelerin sağlıksız ve dengesiz beslenme yapmasına yol açmaktadır.
Türk-İş tarafından hesaplanan açlık ve yoksulluk sınırı tutarları ile elde edilen gelir arasındaki fark, çalışanların içinde bulunduğu geçim sıkıntısının boyutlarını ortaya koyan önemli bir gösterge olmaktadır.


GIDA FİYATLARI ARTTI

*Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1.77 oranında arttı.
*Gıda enflasyonunda oniki ay itibariyle artış oranı yüzde 6.12 oranında gerçekleşti. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 7.30 olarak hesaplandı.
*Süt, yoğurt, peynir grubunda; süt fiyatında genel olarak artış belirlenirken, bazı yoğurt markalarında kuruşla ifade edilen fiyat artışları dikkati çekti.
*Yeni av mevsiminin başlamasıyla önümüzdeki ay balığın mutfak harcamasındaki etkisi daha belirgin olacak. Yumurta fiyatı bu ay 1 kuruş arttı.
*Yaş sebze-meyve grubu bu ay mutfak harcamasını olumsuz etkilemiştir. Özellikle bayram haftası ve sonrası semt pazarlarındaki fiyat artışı dikkati çekmiştir. Sebze ortalama kilogram fiyatı geçtiğimiz aya göre yüzde 13.66 oranında artarak 2.58 TL olmuş, ortalama meyve kilogram fiyatı ise fazla değişmeden 2.45 TL olarak hesaplanmıştır. Yaş sebze-meyvenin ağırlıklı ortalama kilogram fiyatı ise yüzde 8.58 oranındaki artışla 2.53 TL olmuştur.
*Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta; bu ay herhangi bir fiyat değişikliği tespit edilmedi.
*Baharat ürünleri (kimyon, nane, karabiber, vb) fiyatı da aynı kalırken yağlı tohum ürünlerden (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb) ayçekirdeği fiyatı bir lira artmıştır.

ÖNCEKİ HABER

Sağlık Bakanlığı 54 bin lira tazminata mahkum oldu

SONRAKİ HABER

‘Artık bu ülkenin dağlarına barış gelsin’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...