28 Ağustos 2012 06:14

Barış ertelenemez bir taleptir

1 Eylül Dünya Barış Günü’ne kısa bir süre kala demokrasi güçleri ortak hareket etme kararı aldı. Aralarında HDK İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel’in de bulunduğu siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcileri Makine Mühendisleri Odası'nda bugün basın toplantısı gerçekleştird

Barış ertelenemez bir taleptir
Paylaş

Basın toplantısında açıklamayı partiler ve odalar adına okuyan Atilla Özdoğan sözlerine 1 Eylül 1939’da Hitler faşizmi tarafından Polonya’nın işgaliyle başlayan 2. Dünya savaşında 52 milyon insanın hayatını kaybettiğini hatırlatarak başladı.

Dünyanın birçok ülkesinde yaşanmakta olan çatışmaların ve savaşların insanlığın geleceğini tehdit ettiğini söyleyen Özdoğan, ülkemizde son 30 yıl içerisinde onbinlerce insanımızın hayatını kaybettiğini, yüzbinlerce insanın da zorla yaşam alanını terk ettirildiğini ifade etti. Dünyada ve ülkemizde barış talebinin ne kadar ertelenemez ve acil bir talep olduğunu söyleyen Özdoğan “AKP hükümeti sorunları demokratik bir platformda çözmeyi reddediyor. Çözümü savaş politiklarında ve emperyalistlerin bölgesel çıkarlarına bağlanmakta arıyor. Komşularla ‘sıfır sorun’ politikası ve kardeşlik demagojisi üstünden yıllardır yürütülmeye çalışılan iki yüz hükümet politikasının bugün geldiği nokta bütün komşularla gerginlik ve savaş durumudur. Suriye ve Irak’ın iç işlerine müdahale ediliyor, İran’la sorunlar yaşanıyor, Rusya, Ermenistan ve Yunanistan dahil hiçbir komşu ülkeyle olağan sayılabilecek ilişkiler içerisinde değiliz” dedi. Özdoğan, AKP hükümetinin sadece komşu devletlerle sorunlu ve savaşa girmeye yatkın bir hükümet olmakla kalmadığını aynı zaman da ülkede de savaş koşullarına doğru hızla ilerlediğini söyledi.

'KONTRGERİLLA HATAY’DA, ANTEP’TE KOL GEZİYOR'

HDK İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, en son Gaziantep’teki patlama olayını insanlık dışı olarak nitelendirdi. Tüzel “Olay aydınlatılmamışken BDP ve Kürt siyasetçiler hedef gösterildi” dedi. “AKP hükümeti bu ülkeyi mayınlı hale getirmiştir” diyen Tüzel, izlenen politikaların halklar arasındaki barışı tehdit ettiğini ifade etti. Kontrgerilla güçlerinin Hatay’da, Antep’te kol gezdiğini, El Kaide tipi örgütlenmelere bu toprakların ev sahipliği yaptığını ve AKP Hükümetinin bu nefreti körüklediğini söyledi.

Öte yandan HDK milletvekili Levent Tüzel, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Hatay’da olacak.

DİSK İstanbul Temsilcisi Önder Atay da, “AKP’nin eğitim sisteminden, Ortadoğu’daki sorunlara baktığımızda AKP, yeni bir rejim teşkil etmektedir. Emekçiler eşitlik, özgürlük için, sömürüye karşı 1 Eylül Barış Günü’nde alanlarda olacaktır” dedi.

BARIŞI HAYKIRMAK ZOR İŞ

Gaziantep’teki saldırıyı kınayarak sözlerine başlayan ÖDP  İstanbul İl Başkanı Avni Gündoğan, “Öyle bir İçişleri Bakanı düşünün ki ülkede bir sayasi parti binası yakılıyor ve bu durumu normal karşılayıp destekliyor. Her gün savaş dilinin kurulduğu bu ortamda barışı haykırmak zor bir iş. 1 Eylül günü herkesi Kadıköy’e bekliyoruz” diye konuştu.

Halkevleri İstanbul Yöneticisi Avni Can Okur, ülkenin topraklarından halkların kardeşliği mücadelesinin kolay kolay silenemeyeceğini vurguladı.

Halkların Demokratik Kongresi, DİSK, KESK, TMMOB, Türk Tabipler Birliği, İnsan Hakları Derneği, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Halkevleri, TKP 1920 ve Uluslararası İşçi Dayanışma Derneği (UİD-DER) 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde, saat 13.00’da Kadıköy İskele Meydanı’nda bir araya gelecek. (İstanbul/EVRENSEL)


‘BARIŞ İÇİN ISRAR EDECEĞİZ’

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eyüp Kadın Meclisi, ‘Barış İçin 1 Eylül’ mitingine çağrı eylemi yaptı. Eyüp, Alibeyköy Akşemseddin pazarında halka bildiri dağıtarak başlayan eylem, Cengiz Topel Caddesi boyunca beyaz tülbentlerle zincir oluşturulan yürüyüşle devam etti. Caddenin sonunda bir araya gelen ve aralarında ÖDP, CHP, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği temsilcilerinin de bulunduğu eylemde basın açıklamasını Eyüp HDK Meclisi yürütmesinden Aynur Seyrek okudu. Açıklamanın ardından yere serilen siyah örtü üzerine beyaz tülbentlerini atan kadınlar savaş sona erinceye kadar mücadeleye devam edeceklerini ve barış için ısrar edeceklerini belirtti. (İstanbul/EVRENSEL)


‘KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN ALANLARA’

BDP Van İl Örgütü de, 1 Eylül Dünya Barış günü çerçevesinde gerçekleştirilecek bölgesel miting için BDP İl binası olarak kullanılan çadırda basın toplantısı düzenledi. BDP Van Merkez İlçe Başkanı Rafet Taş yaptığı açıklamada, yaşadıkları topraklarda geçmişten beri kan ve gözyaşının dinmediğini belirtti. Mitinge Ağrı, Muş, Kars, Ardahan ve komşu illerden katılımın olacağını belirten Taş, Kürt sorunun demokratik çözümü için 1 Eylül günü alanlarda olacaklarını kaydetti. (VAN)


‘KADINLAR BARIŞI KONUŞUYOR’ PANELİ

Ağrı’nın Doğubayazıt Belediyesi tarafından 1 Eylül Dünya Barış gününde, “Kadınlar Barışı Konuşuyor” paneli düzenlenecek.

1 Eylül’de saat 15.00’da Kutlu Aktaş Toplantı Salonu’nda gerçekleşecek olan panele panelist olarak Doğubayazıt Belediye Başkanı Dr. Canan Korkmaz, Yazar Ayşe Düzkan, Alin Taşçıyan, Gazeteci Esra Çiftçi, Gazeteci yazar Müjgan Halis, Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Nazan Üstündağ ve İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Şebnem Korur Fincancı katılacak.

Belediye Başkanı Korkmaz, Doğubayazıt halkına panele katılım çağrısında bulundu. (AĞRI)

ÖNCEKİ HABER

‘MEB sorunlara çözüm bulmalı’

SONRAKİ HABER

Odatv davasında TÜBİTAK raporu mahkemeye ulaştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa