05 Nisan 2011 16:08

Öldürülen gazetecilerin acısı hâlâ taze

Serbesti Gazetesi Başyazarı Hasan Fehmi’nin katlediliş günü olan 6 Nisanın (1909) “Öldürülen Gazeteciler Günü” ilan edilmesinden bu yana sansür, baskı ve gazeteci ölümleri de hâlâ devam ediyor. Aradan 102 yıl geçmesine rağmen ülkelerin basın özgürlüğü sıralamasında 138. sı

Öldürülen gazetecilerin acısı hâlâ taze
Paylaş

Bugün aydınlatılmayan gazeteci cinayetlerin aydınlatılması konusundaki beklentinin devam etmesine rağmen, gazete ve gazetecilere yönelik sansür ve gazeteci cinayetleri konusunda ulaşılan veriler Türkiye’de gazetecilik yapmanın cesaret işi olduğunu ortaya koyuyor. Sabahatin Ali, Musa Anter, Metin Göktepe, Hrant Dink ve Abdi İpekçi gibi güçlü kalemi olan gazetecilerin yüzyıl içinde katledildiği Türkiye’de; pek çok cinayet, faili meçhul kalırken, belli olan faillerine ise halen ulaşılabilmiş değil.

216 YAZAR YARGILANIYOR

Geçmişten bugüne gazetecilere yönelik gelişen cinayetlerde karşılaşılan artış, düşünce ve ifade özgürlüğü konusunda gelişmeler sağlandığı konusunda ortaya atılan söylemlerin de gerçeği yansıtmadığını ortaya koyuyor. Ayrıca geçmişte gerçeğin peşinde koşan gazeteciler kurşunların hedefi haline gelirken, bugün Hrant Dink örneğinde olduğu gibi hem kurşunların hem de Türkiye’nin tek günlük yayın yapan Kürtçe gazetesi olan Azadiya Welat Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Vedat Kurşun’un karşı karşıya kaldığı 166 yıl gibi astronomik hapis cezalarının hedefi haline geliyor.

69’u gazeteci toplam 216 yazarın yazdıklarından dolayı yargılandığı Türkiye’de 9’u yazı işleri müdürü olmak üzere, 68 gazetecinin ise cezaevinde tutuklu bulunması basına ve gazetecilere yönelik gösterilen yaklaşımın en açık kanıtı olarak ortada durmakta.

HEDEFTE KÜRT GAZETECİLER VAR

Türkiye’nin sansürle ve faili meçhul gazeteci cinayetleri ile dolu basın tarihine bakıldığında ise bölgede süren çatışmalı sürecin en yoğun olduğu yıllar olan 1990’larda Kürt gazetecilere ve muhalif gazetecilere yönelik işlenen cinayetlerde önemli ölçüde artış görülüyor. 1988 yılından 1990’lı yılların sonuna kadar tırmanarak devam eden gazeteci cinayetlerinde çoğunluğu Kürt gazeteciler olmak üzere tam 41 gazeteci öldürüldü. Cinayetlerin en yoğun olduğu zaman dilimi olan 1992 ve 93 yıllarında ise 20 gazeteci faili meçhul cinayetlere kurban gitti.

19 Ocak 2007 tarihinde Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ermeni Gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesine kadar devam eden ve aydınlanmayı bekleyen, “faili meçhul” gazeteci cinayetlerinde yaşamını yitiren 83 gazeteci bulunuyor.
(MEDYA SERVİSİ)


TGC’DEN ANMA VE PANEL

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), öldürülen gazetecileri bugün düzenleyeceği tören ve panelle anacak. Gazetecilik mesleğinin verdiği ilk kayıp olarak kabul edilen “Serbesti” Gazetesi Başyazarı Hasan Fehmi, ölümünün 102. yılında Çemberlitaş Divanyolu’ndaki 2. Sultan Mahmut Türbesi’nin bahçesinde bulunan mezarı başında saat 10.30’da anılacak. Gazeteci Hasan Fehmi Bey, 6 Nisan 1909 gecesi Galata Köprüsü’nde öldürülmüştü.
Anmanın ardından saat 11.00’de Öldürülen Gazeteciler Günü nedeniyle TGC Basın Müzesi’nde bir panel düzenlenecek. Panelde Türkiye’de gazetecilik mesleği üzerindeki öldürmeye kadar giden baskılar ele alınacak. Panelin moderatörlüğünü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Turgay Olcayto yapacak. Panele konuşmacı olarak Uğur Mumcu Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Özge Mumcu, Öldürülen Cumhuriyet Savcısı Doğan Öz’ün kızı Bengi Öz ve Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Oktay Verel katılacak. Panele tüm TGC üyeleri ve gazeteciler davetli.

ÖNCEKİ HABER

YGS fiyasko LGS şüpheli

SONRAKİ HABER

Kraldan çok kralcı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...