27 Ağustos 2012 06:09

'Suriyeli muhalifler İstanbul'da eğitiliyor'

İngiliz Telegraph gazetesi, İstanbul’daki Suriyeli muhaliflere yerel aktivistlerin dış dünya ile iletişim kurabilmelerini sağlamak için uydu, bilgisayar ve iletişim araçları temin edildiğini ileri sürdü.BBC’nin yansıttığı haberde, eğitim programına dâhil olan İngiliz bir danışmanın, “İngiltere ve ABD, muhaliflerin kap

'Suriyeli muhalifler İstanbul'da eğitiliyor'
Paylaş

BBC’nin yansıttığı haberde, eğitim programına dâhil olan İngiliz bir danışmanın, “İngiltere ve ABD, muhaliflerin kapasitesini geliştirmek için Suriye’de yaşanan gelişmelere temkinli yaklaşıyor. İleride ne olacak? Suriye topraklarını kim kontrol edecek. Biz, liderliği yürütebilmeleri için sivillere bazı beceriler kazandırmak istiyoruz” sözlerine yer verildi.

Eğitimin Haliç manzaraları apartmanlarda yapıldığını belirten gazeteye göre proje teklifi, Suriye’de işlenen suçların Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne taşınması durumunda, delil toplanması için İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague’den geldi.

Telegraph, eğitime katılan aktivistlerin iki günlük kimlik sorgulamasından geçirildiği ve programın herhangi bir mezhebi öne çıkarmak veya El Kaide tarzı eylemleri teşvik etmek amacında olmadığı ifade etti.

Gazeteye konuşan İngiliz danışman, “Suriye’de siyasi platform oluşturmak yerine ortak değerleri paylaşan kişilerden bir bütünlük oluşturma gayesinde” olduklarını söyledi.

Ayrıca, projenin ABD Dışişleri Bakanlığı Suriyeli Muhalifleri Destekleme Bürosu ve Dışişleri yetkilileri tarafından denetlendiği belirtilirken Amerika’nın muhaliflere 25 milyon dolar, İngiltere’nin 5 milyon sterlin verdiği hatırlatıldı.

Gazete, eğitime katılan muhaliflerin görevlerinden birinin de, Suriye’den gönderilen videoların yayın kuruluşlarına ulaştırılmasını sağlamak, bir diğerinin de Esad’ın “tüysüz ördek” olarak betimlendiği küçük afişlerin propaganda amacıyla dağıtımını üstlenmek olduğunu iddia etti.

Eğitime katılan Mina el Humsi adlı muhalif, Esad çiftinin ifşa edilen e-posta hesaplarında Esma Esad’ın eşi Beşar Esad’a “ördek” diye seslendiğini gördüklerini ve ürettikleri küçük afişlerin da her yere yayılmasını istediklerini dile getirdi.

Haberde ayrıca, İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nda Suriye muhaliflerden sorumlu diplomat Jon Wilks’in geçen hafta söylediği “Suriye’de, geçiş dönemi sonrası köy ve şehirlerde yerel yönetimleri üstlenmeleri için aktivistleri eğitmeliyiz” sözlerine de yer verildi.

Suriye Ulusal Konseyi’nin İstanbul’da bulunan bir üyesi de gazeteye yaptığı açıklamada Batı’yı eleştirip, “Başından beri bir sürü söz verildi ancak hiçbiri tutulmadı. Suriyeli muhalifler ihtiyacı olanlara insani yardım ulaştırılmasını istiyor. Özgür Suriye Ordusu da uçakların bombardımanına son verilmesini istiyor. Fakat (Batı) arkamızda durmuyor ve rolümüzü baltalıyor” dedi.

Gazeteye konuşan bir İngiliz yetkili de amaçlarının Suriye Ulusal Konseyi’ne “alternatif yaratmak olmadığını, Suriye içindeki muhaliflerin rolünün güçlendirmek olduğunu” ifade etti. (ANKA)

ÖNCEKİ HABER

'Herkese imam-hatip', toruna Fransız okulu

SONRAKİ HABER

Cemevine saldırı yürüyüşle protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa